Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Exministerka Žitňanská mohla zaviesť transparentnosť


V slušnej spoločnosti, ale aj v právnom štáte sa dobru medze nekladú. Žiadna právna norma nezakazuje pomáhať a robiť správne veci. Takou môže byť napríklad zavedenie elektronického verejného obstarávanie, ktoré zákon neprikazuje, ale umožňuje.
Považujem ho za silného rozhodcu, ktorý sleduje čistú hru. Presne z tohto dôvodu som sa rozhodol zaviesť túto formu súťaženia na zelenom rezorte. Nepotreboval som na to zákon ani príkazy. Stačila dobrá vôľa a 60 dní. Slovenský parlament sa v týchto dňoch zaoberal novelou zákona o verejnom obstarávaní. Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská v pléne horlivo presadzovala zmeny, hoci sama mala v minulosti možnosť urobiť jednu zásadnú. Zaviesť elektronické verejné obstarávanie a tak, hoci to zákon nevyžaduje, sprísniť na rezorte spravodlivosti podmienky verejných obchodných súťaží. Neurobila to ani vtedy keď mohla skutkami dokázať úprimnosť svojich slov. Exministerka Žitňanská už mala možnosť v praxi zaviesť transparentnosť, ale zlyhala. V skúške správnosti neuspela a preto považujem jej postoje k transparentnosti a verejnej kontrole za povrchné vyjadrenia, ktorým chýba úprimnosť.
Úprimnosť mojich slov a presvedčenia dokazuje historicky prvé ministerské elektronické verejné obstarávanie uverejnené európskom vestníku verejných obstarávaní a v Národnej databáze verejných obstarávaní. Neprikazoval mi ho žiaden zákon, no aj napriek tomu som na zelenom rezorte dal zelenú prísnejším pravidlám obchodovania s verejným zdrojmi. Zákony predsa nie sú polenami, ktoré by mali zabrániť správnym veciam.

Dušan Čaplovič,
podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny