Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Spoločná výzva solidárnej Európy


Vstup do roka 2010 nesmie byť iba mechanickým otočením nástenného kalendára. Pred nikým z nás nestojí dvanásť mesiacov, na ktoré si o rok, či dva už len sotva spomenieme. Rok 2010 by mal byť výzvou pre človeka s ambicióznym cieľom pre spoločnosť.
Moderná európska spoločnosť je nositeľom bohatého historického, kresťanského a kultúrneho dedičstva, vedy a umenia, ale aj dedičom mnohých problémov. Mnohé z nich môžu založiť aj svojou nečinnosťou. V Európskej únii žije približne 500 miliónov obyvateľov, ktorí sa nemusia zaoberať globálnymi problémami, pretože svojich osobných, rodinných a pracovných majú štedro nadmieru. Strata zamestnania, kvalita vzdelávania, stabilita sociálneho systému i dôchodkového zabezpečenia či solidarita v zdravotníctve sa však, priamo či nepriamo týkajú každého z nás. V ťažkom prostredí náročného boja proti prehlbujúcim sociálnym problémom, ktoré znásobuje ekonomická a hospodárska kríza, potrebujeme silných, odvážnych spoluhráčov. Inak nás nečinnosť v sociálnej oblasti môže priviesť k vojnám s horšími a krvavými zbraňami so skazou našej modrej planéty. Zabrániť tomu je spoločnou výzvou solidárnej jednotnej Európy.
Spoločenstvo štátov, národov a regiónov je otvoreným priestorom, v ktorom máme šance sa rozvíjať, sebarealizovať a obohacovať. Pred nami sú mnohé hrozby a nástrahy pre ktoré je žiaduce aktívne a rovnocenné partnerstvo medzi členskými štátmi a európskymi inštitúciami. V krajinách európskej dvadsaťsedmičky žije viac ako 50 miliónov ľudí so zdravotným postihnutím, 40 miliónov migrantov a pod hranicou chudoby takmer 80 miliónov Európanov. V evidencii nezamestnaných je takmer 20 miliónov ľudí bez práce. To nie sú len čísla, či výňatky zo štatistík. Za každým človekom musíme vidieť jeho ľudský osud a najmä tých, ktorým treba pomôcť. Európska únia považuje rok 2010 za Európsky rok boja proti chudobe. Nejde o imidžovú kampaň, ani o analýzy pre ďalšie výskumy. Je to aj o zmene tradičného slovníka z boja proti chudobe proti nezamestnanosti, s bojom za zamestnanosť, vytváranie šancí pre každého. Podpora vzdelávania, udržiavanie a rast pracovných príležitostí či presun solidarity zo slovníka do konkrétnych riešení sú témami, pre ktoré sa spojili členské štáty Európskej únie, ktoré si veľmi dobre uvedomujú, že chudoba je spoločným menovateľom, príčinou mnohých ľudských nešťastí, ktorým dokážeme zabrániť len ľudským prístupom skutočnou solidaritou. Veľmi si želám, aby tak najbližších 12 mesiacov stalo obdobím správnych rozhodnutí a pozitívnych krokov pre budúcnosť ľudstva a našej civilizácie 21. storočia. K tomu môžu napomôcť len konkrétne skutky, konkrétne činy politikov bez pátosu, oddaných ideám solidárneho, sociálneho štátu.

Dušan Čaplovič,
podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny