Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Vyhlásenie predsedu vlády SR Roberta Fica



V piatok pred odletom na mimoriadny summit EÚ zvolá predseda vlády SR Robert Fico mimoriadne rokovanie sociálnych partnerov (KOZ SR, AZZZ SR, RÚZ, ZMOS), ako aj predstaviteľov bankového sektora a guvernéra NBS. Cieľom stretnutia bude prerokovať mandát predsedu vlády, v rámci ktorého bude vystupovať na summite pri hľadaní riešenia mimoriadne vážnej krízy v Grécku, ohrozujúcej stabilitu eura a v neposlednom rade aj bankové vklady občanov SR. Predseda vlády SR Robert Fico predloží na rokovaní sociálnych partnerov návrh, aby vláda SR neprijímala vo veci poskytnutia pôžičky Grécku žiadne rozhodnutia, pokiaľ grécky parlament právoplatne neschváli razantné opatrenia, smerujúce k odstráneniu nadštandardných sociálnych vymožeností, ktorým nezodpovedá výkonnosť gréckej ekonomiky.
Keďže takéto rozhodnutie gréckeho parlamentu sa očakáva až v júli 2010, o príslušných zmenách slovenských zákonov, ktoré by umožnili takúto bilaterálnu pôžičku Grécku, môže rozhodnúť až nová NR SR po júnových voľbách. Bez toho, aby Grécko splnilo tieto podmienky, premiér Robert Fico odmieta podpísať bianko šek na túto pôžičku.
Na druhej strane si predseda vlády SR Robert Fico uvedomuje, že v hre nie je sociálna situácia v Grécku, ale ohrozenie stability eura a vkladov našich občanov v bankách. Je všeobecne známe, že matky sprivatizovaných slovenských bánk sú napojené na finančné trhy v Grécku. Prípadné poskytnutie bilaterálnej pôžičky je zo strany SR, ako aj ostatných členských štátov eurozóny, krokom na ochranu vlastných občanov a ich finančných vkladov, ako aj finančnej stability SR a na ochranu eura.
Zvolávanie mimoriadnej schôdze NR SR do obdobia, kedy grécky parlament rozhodne o obmedzeniach neopodstatnených sociálnych výhod, je úplne zbytočné a jeho cieľom je iba zneužívanie reálneho celoeurópskeho problému na získavanie vlastných predvolebných politických bodov. Takáto schôdza NR SR nemá v tejto chvíli nijaký význam a jej hlavný iniciátor SDKÚ-DS len opätovne potvrdzuje, že mu nikdy nešlo o ochranu národných záujmov SR, ale len o vlastné politické a mocenské zisky.
O svojom postupe predseda vlády SR Robert Fico dnes informoval aj prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorý prejavil záujem o účasť na piatkovom rokovaní sociálnych partnerov.


Braňo Ondruš
riaditeľ Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR



* * * * *
Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR