Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová na zahraničnej pracovnej ceste v Rakúsku


Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová sa v nedeľu 12. septembra 2010 vo Viedni stretla na pracovnom obede s rakúskym spolkovým kancelárom Wernerom Faymannom.

Hovorili o bilaterálnych vzťahoch, ale aj o opatreniach pre budúcnosť Európskej únie. Kancelár Faymann sa pýtal na premiérkin názor na zdanenie bánk či finančných transakcií, pretože takéto návrhy sa momentálne pripravujú v Rakúsku. Zaujímali ho aj naše opatrenia na zlepšenie deficitu verejných financií. Rakúsko je síce z hľadiska verejných financií na tom lepšie ako Slovensko, ale takisto pripravujú ozdravenie v rovnakom pomere ako my - 60:40 - teda 60 percent úspor na strane výdavkov a 40 na strane príjmov.

Predsedníčka vlády SR uznala námietku Viedne, že rozhodnutie predchádzajúcej vlády SR z mája o dostavbe Mochoviec sa dozvedeli z médií. Zaviazala sa preto, že každé rozhodnutie bude odteraz komunikované vopred cez slovensko - rakúsku komisiu. Premiérka svojho rakúskeho partnera ubezpečila, že dostavba Mochoviec bude bezpečná a transparentná, pretože nielen pre Rakúsko, ale aj pre Slovensko je jadrová bezpečnosť prvoradá.

Citlivou témou pre Rakúsko je stále množstvo načierno pracujúcich v tejto krajine. Občania to vnímajú ako možné obsadzovanie pracovných pozícií. Rakúsko preto hľadá právne kroky, ako čiernu prácu eliminovať, ale zároveň aby sa zachovala spolupráca i dobré vzťahy medzi zainteresovanými krajinami.

Vo večerných hodinách sa predsedníčka vlády SR stretne s prezidentom Rakúskej republiky Heinzom Fischerom. Obaja sa v Hofburgu zúčastnia na otváracej večeri svetového kongresu Medzinárodného tlačového inštitútu.

****

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR



prezrieť fotogalériu Prezrieť fotogalériu

uvsr_20100912_pracovná cesta I. Radičovej vo Viedni



 

Pracovná cesta I. Radičovej vo Viedni