Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Predsedníčka vlády SR je spokojná s výsledkami summitu EÚ


Hlavy štátov a predsedovia vlád členských krajín EÚ sa na summite v Bruseli dohodli na potrebe zriadiť trvalý krízový mechanizmus na zabezpečenie stability eurozóny. Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová považuje za úspech, že kľúčové prvky mechanizmu by mali zadefinovať úlohu súkromného sektora, Medzinárodného menového fondu a veľmi striktné podmienky jeho fungovania. „Je mimoriadne dôležité, aby takýto mechanizmus znižoval riziko morálneho hazardu a prostredníctvom procedúry riadeného bankrotu štátu určil spoluúčasť súkromného sektora, teda predovšetkým finančných inštitúcií,“ zdôraznila predsedníčka vlády SR.

Európska rada zároveň vyzvala predsedu rady Hermana van Rompuya, aby s členskými štátmi konzultoval malú zmenu Lisabonskej zmluvy, ktorou sa však nezmení článok 125 (takzvaná „no bail-out“ klauzula). „Je to presne v súlade s našou argumentáciou, že najskôr musíme poznať vecný obsah trvalého krízového mechanizmu a až potom riešiť otázku malej zmeny základnej legislatívy EÚ,“ dodala Iveta Radičová. Európska rada sa k tejto otázke vráti na decembrovom summite, aby prijala konečné rozhodnutie o koncepte krízového mechanizmu a o malej zmene Lisabonskej zmluvy.

Za veľký úspech Slovenska považuje predsedníčka vlády SR jeden zo záverov summitu, podľa ktorého majú ministri financií a Európska komisia urýchliť práce na tom, akým spôsobom sa budú započítavať náklady na druhý dôchodkový pilier pri uplatňovaní Paktu stability a rastu. Správu predložia Európskej rade v decembri. Európska rada „uznáva dôležitosť systémových dôchodkových reforiem,“ píše sa v záveroch summitu. Pakt stability a rastu musí pre ne vytvárať dostatočný priestor. „Je to dôkaz, že keď na summite EÚ naozaj rokujeme, dosiahneme významné výsledky,“ zdôraznila predsedníčka vlády SR.


Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR



prezrieť fotogalériu Prezrieť fotogalériu

uvsr_20101029_Tlačová konferencia predsedníčky vlády SR I. Radičovej na summite v Bruseli



 

Tlačová konferencia predsedníčky vlády I. Radičovej na summite v Bruseli