Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Výročná správa o drogovej problematike v SR a EÚ


V stredu 10. novembra 2010 zverejnilo Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť Európsku výročnú správu za rok 2010 o stave drogovej problematiky v Európe. Dokument predstavili aj na tlačovej konferencii v priestoroch hotela Bôrik v Bratislave za účasti Deborah Olszewskej z Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA), národného koordinátora pre drogovú problematiku z Úradu vlády SR Alojza Nociara, hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva SR pre oblasť medicíny drogových závislostí Ľubomíra Okruhlicu, vedúceho Národného monitorovacieho centra pre drogy Imricha Šteliara a ďalších odborníkov.

 

     Výročnú správu paralelne zverejnili v rovnakom čase aj v Lisabone, kde sídli Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť. Správa obsahuje prehľad situácie v oblasti drog vo všetkých 27 členských štátoch EÚ a v Chorvátsku, Turecku a Nórsku.

 

     Takmer 75,5 milióna Európanov (každý piaty dospelý vo veku 15 – 64 rokov) už niekedy v živote vyskúšalo kanabis a takmer 23 milióny z nich ho užili v minulom roku. Odhaduje sa, že takmer 4 milióny Európanov užívajú kanabis denne alebo takmer denne. Úroveň užívania kanabisu v niektorých štátoch Európy sa podľa všetkého zvyšuje. Štyri krajiny– Česká republika, Estónsko, Taliansko, Slovensko – hlásia rastúci trend užívania kanabisu. „Organizované zločinecké skupiny si uvedomili, aké zisky môže prinášať rozsiahle pestovanie kanabisu v blízkosti trhu, pre ktorý je určený. Ďalšími následkami, ktoré tento vývoj prináša, je stúpajúce násilie a kriminalita v mestských komunitách. To si vyžaduje nové opatrenia orgánov činných v trestnom konaní zo strany jednotlivých členských štátov a Európy.“ citovali odborníci riaditeľa EMCDDA Wolfganga Götza.

 

     Vo výročnej správe sa uvádza, že európske kontrolné mechanizmy zaznamenali zmeny v ponuke a užívaní tradičných drog a vznik rekordného počtu nových látok. Správa sa zaoberá dômyselnými technikami pašovania kokaínu, zmenami na trhu so stimulačnými drogami, rozšírenou domácou výrobou kanabisu, ako aj pretrvávajúcim výskytom nekontrolovaných psychoaktívnych látok určených ako náhrada za kontrolované látky. Správa poukazuje aj na zvýšenie počtu úmrtí súvisiacich s užívaním kokaínu. Užívanie tejto drogy môže viesť k úmrtiam dokonca aj vtedy, keď sa užíva príležitostne a v nízkych dávkach, rovnako negatívny je aj vplyv na verejné zdravie.

 

     V roku 2009 dostalo centrum EMCDDA a Europol prostredníctvom systému včasného varovania oznámenia o rekordnom počte nových drog – ide o 24 nových psychoaktívnych látok. To predstavuje nielen najväčší počet látok hlásených v jednom roku, ale aj takmer dvojnásobok počtu látok oznámených v roku 2008.

 

Výročná správa o drogovej problematike v Európe za rok 2010 je dostupná na stránke:
http://www.emcdda.europa.eu/attachements.cfm/att_120104_SK_EMCDDA_AR2010_SK.pdf

 


* * * * *
Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR