Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Predsedníčka vlády SR si v USA uctila Deň veteránov


Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová si počas pracovnej návštevy Spojených štátov amerických uctila vo Washingtone Deň veteránov, ktorý si v USA pripomínajú vo štvrtok 11.novembra. Položila veniec k pamätníku bitky o ostrov Iwo Jima.

Do bojov na tomto japonskom ostrove počas II.svetovej vojny sa so svojou čatou zapojil i slovenský rodák Michael Strank. „Nasledujte ma a ja vás bezpečne dostanem domov k vašim matkám,“ hovorieval seržant Strank svojim vojakom. Bol jedným zo šiestich mužov, ktorí počas bojov vztýčili americkú vlajku na vrchole Mount Suribachi. Tento okamih zachytil fotograf Joe Rosenthal a stal sa jedným z najznámejších obrazov II.svetovej vojny.

Michael Strank sa narodil presne pred 91 rokmi, 10. novembra 1919 v obci Jarabina v okrese Stará Ľubovňa. Jeho rodičia sa neskôr vysťahovali do Pennsylvánie za prácou. Do bitky o ostrov Iwo Jima sa Michael Strank so svojou jednotkou zapojil vo februári 1945, padol 1.marca 1945. Pochovali ho na Arlingtonskom národnom cintoríne vo Washingtone ako hrdinu.



prezrieť fotogalériu Prezrieť fotogalériu