Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová ukončila návštevu USA


Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová vo štvrtok 11. novembra 2010 ukončila svoju zahraničnú pracovnú cestu v USA. Z Washingtonu odletela v popoludňajších hodinách miestneho času a do vlasti sa vrátila v piatok 12. novembra ráno.


Pracovná cesta v USA, na ktorú Iveta Radičová odletela v nedeľu 7. novembra, bola jej prvou zahraničnou cestou v tejto krajine od vymenovania do funkcie predsedníčky vlády SR. Počas cesty navštívila New York a hlavné mesto Washington.


V newyorskej Carnegie Hall si predsedníčka vlády SR Iveta Radičová v pondelok 8. novembra prevzala ocenenie "Žena roka" udeľované americkým časopisom Glamour. Prestížne ocenenie jej odovzdali počas slávnostného galavečera, ktorý monitorovali najvýznamnejšie svetové médiá. Na pôde newyorskej burzy premiérka SR absolvovala pracovné stretnutie s výkonnými riaditeľom NYSE Euronext Duncanom L. Niederauerom. Informovala ho predovšetkým o pripravovaných opatreniach slovenskej vlády, ktoré majú zvýšiť potenciál ekonomiky a prilákať zahraničných investorov.


V rámci druhého pracovného dňa v New Yorku - utorok 9. novembra - absolvovala Iveta Radičová pracovné stretnutie s americkými podnikateľmi. Takmer dve desiatky zástupcov amerických podnikateľských a finančných kruhov – napríklad Morgan Stanley, Honeywell, Elderson Technology Partners, Credit Suisse Securities (USA) alebo Nomura Holding America – sa zaujímali o opatrenia vlády, ktoré majú podporiť ekonomický rast a prílev zahraničných investícií. Predsedníčka vlády zdôraznila, že Slovensko je krajina so stabilnou ekonomikou a finančným systémom, ktorá pokračuje v dôležitých ekonomických reformách. V utorok sa premiérka SR v New Yorku zúčastnila tiež na obede, ktorý podávala členka kabinetu prezidenta USA B. Obamu a veľvyslankyňa USA pri OSN Susan Riceová. Na obed boli pozvané političky ocenené titulom „Žena roka“.


Program premiérky SR v USA pokračoval v stredu 10. novembra návštevou hlavného mesta USA Washingtonu, kde ju prijala ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová. Bolo to prvé stretnutie šéfa slovenskej vlády s vrcholovým predstaviteľom americkej administratívy vo Washingtone po štyroch rokoch. Predsedníčka vlády SR informovala ministerku zahraničných vecí USA o hlavných prioritách súčasnej vlády. Zároveň poďakovala za dlhodobé úsilie a pomoc Spojených štátov Slovensku v oblasti bezpečnosti, demokratizácie a ekonomického rozvoja.


Iveta Radičová navštívila vo Washingtone aj Centrum Woodrowa Wilsona, kde vystúpila s príhovorom v rámci cyklu prednášok „Freedom Lecture“. Na neformálnom obede sa stretla s predstaviteľmi Friends of Slovakia – neziskovej organizácie založenej v roku 2001, ktorej cieľom je upevňovať vzájomne prospešnú spoluprácu medzi USA a Slovenskom a zdieľať spoločné hodnoty slobody, demokracie a trhovej ekonomiky.


Na Arlingtonskom cintoríne pri Pamätníku bitky o ostrov Iwo Jima si premiérka SR položením venca uctila Deň veteránov, ktorý si v USA pripomínajú 11. novembra. Do bojov na japonskom ostrove Iwo Jima počas II. svetovej vojny sa so svojou čatou zapojil i slovenský rodák Michael Strank, ktorý je pochovaný práve na tomto národnom cintoríne.