Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová prijala predstaviteľky Únie materských centier


Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová prijala vo štvrtok 18.11.2010 na Úrade vlády SR predstaviteľky Únie materských centier (ÚMC). Úniu zastupovala štatutárna zástupkyňa Dušana Bieleszová a regionálna koordinátorka bratislavsko-trnavského regiónu Soňa Holíková. Iveta Radičová ich informovala o svojom rozhodnutí použiť časť rezervy predsedníčky vlády SR na podporu činnosti materských centier, keďže VÚC majú problémy s ich financovaním. Prítomné zástupkyne ÚMC preto požiadala o spoluprácu, aby definovali svoje potreby tak, aby sa udržal chod týchto centier. Predstaviteľky Únie materských centier ocenili fakt, že aj napriek kríze a šetreniu dokázala premiérka nájsť zdroje na pomoc.



Predsedníčka vlády SR ďalej informovala o krokoch vlády v oblasti rodinnej politiky. Jedným z nich je postupné zvyšovanie materskej dávky a dĺžky materskej dovolenky. V horizonte 3 rokov, teda v roku 2014, by mala materská dávka dosiahnuť výšku 100 percent čistej mzdy a dĺžka rodičovskej dovolenky by mala byť 1 rok. Príslušný zákon je už predložený v Národnej rade SR. Ďalšími krokmi vlády SR na podporu rodinnej politiky je pripravovaná novela Zákonníka práce, ktorá pomôže zladiť povinnosti rodiča s prácou a tiež novela zákona o sociálnych službách. Vláda na budúci rok navýši podporu rodinám o 80 miliónov eur.



Predsedníčka vlády SR a zástupkyne ÚMC sa zhodli na tom, že rodičovský príspevok je štátna dávka, v ktorej by sa nemala zohľadňovať zásluhovosť. Nie každá matka nepracovala preto, že nechcela, ale častokrát nemala možnosť pracovať. Vláda navrhuje, aby sa od 1.januára 2011 zvýšila nižšia sadzba rodičovského príspevku o cca 25 eur na 190 eur mesačne. Mamičky, ktoré poberajú vyššiu sadzbu rodičovského príspevku 256 eur, ho budú dostávať aj naďalej. Okrem toho, príspevok sa priznáva aj pracujúcim mamičkám a zavádza sa nový príspevok v prípade, že matka sa vracia do práce a svoje dieťa dá na opatrovanie.



Únia materských centier bola zaregistrovaná v roku 2003 ako celoslovenské občianske združenie. Jej poslaním je spoluvytvárať podmienky pre všestrannú podporu materstva v spoločnosti a pomáhať pri ochrane práv matiek, detí a rodín. Niektoré z materských centier majú aj ďalší rozmer - stali sa z nich krízové centrá, ktoré pomáhajú matkám v ťažkých životných situáciách. ÚMC má v súčasnosti 71 členov, spolu s nečlenskými materskými centrami je ich na Slovensku vyše 100.



* * * * *



KONTAKT: Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR



prezrieť fotogalériu Prezrieť fotogalériu

uvsr_20101118 - Prijatie predstaviteliek Únie materských centier - brífing



 

Prijatie predstaviteliek Únie materských centier - brífing