Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Stanovisko predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej k Predsedníctvu Rady OZ KOVO


Opatrenia zamerané na ozdravenie verejných financií dnes musia robiť vlády vo všetkých krajinách Európskej únie, pretože situácia je naďalej veľmi vážna. Vláda SR navyše deficit verejných financií znižuje takým spôsobom, aby minimalizovala vplyv opatrení na sociálne najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov. Zároveň zvyšuje výdavky na podporu zamestnanosti, rodiny aj investície do verejnej infraštruktúry a diaľnic, ktorých cieľom je tvorba pracovných miest.

Na vyhlásenie štrajkovej pohotovosti má vedenie OZ KOVO právo. Ale predsedníčka vlády SR Iveta Radičová si myslí, že problémy sa majú riešiť za rokovacím stolom. A presne tak, ako na predchádzajúcich stretnutiach, je na takéto rokovania pripravená. Zároveň však očakáva, že seriózny partner príde za rokovací stôl so serióznymi návrhmi na ochranu zamestnancov. Nepovažuje za ne nápad odborov siahnuť na úspory občanov v druhom pilieri, alebo návrh skrátiť pracovný týždeň na štyri dni, ktorý by viedol k výraznému zníženiu príjmov zamestnancov.



Najlepšia sociálna ochrana je príjem z práce, a opatrenia vlády SR sú zamerané práve na zvyšovanie zamestnanosti. A jednou z podmienok tvorby pracovných miest je aj zastavenie prudkého zadlžovania krajiny a jej obyvateľov.

* * * * *

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR