Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Otvorený list vicepremiéra SR adresovaný Slovenskému národnému stredisku pre ľudské práva


Rudolf Chmel podpredseda vlády Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny



Vážené členky, vážení členovia Správnej rady Slovenského národného strediska pre ľudské práva,

vážená výkonná riaditeľka SNSĽP,

vážené pracovníčky, vážení pracovníci SNSĽP,



využívajúc rozšírené kompetencie podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny pri aktívnej ochrane a podpore ľudských práv a slobôd a v oblasti celkového dohľadu nad ľudsko-právnou politikou SR sa na Vás obraciam prostredníctvom tohto listu.

Vzhľadom na skutočnosti uverejnené v posledných dňoch v médiách, ale aj verejne známe indície a informácie uverejnené na webovej stránke Strediska, zásadná otázka smeruje k problematike udeľovania odmien členom a členkám Správnej rady SNSĽP. Správna rada SNSĽP dňa 30. 11. 2009 schválila Štatút SNSĽP, v ktorom sa v článku 2, ods. 4) a 5) píše: „Za výkon funkcie člena správnej rady patrí členom správnej rady v zmysle tohto štatútu odmeny. O výške a spôsobe vyplatenia odmeny za výkon funkcie člena správnej rady rozhoduje správna rada uznesením, na základe finančných možností strediska. ...“ Takéto znenie Správna rada schválila napriek tomu, že zákon NR SR č. 308/1993 Z. z. o zriadení Slovenského národného strediska pre ľudské práva v ustanovení § 3a ods. 3 zákona o zriadení strediska stanovuje, že člen správnej rady má nárok na úhradu výdavkov spojených s výkonom tejto funkcie podľa zákona NR SR č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách. Dôvodová správa k návrhu zákona, ktorým sa zmenil a doplnil zákon NR SR č. 308/1993 Z. z. o zriadení Strediska uvádza k § 3a až 3c, že: „Členstvo v správnej rade je dobrovoľné, neplatené a nezastupiteľné.“

Plne rešpektujem nezávislé postavenie SNSĽP, ale vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti žiadam členov a členky Správnej rady, aby poskytli vysvetlenie, prečo Správna rada schválila znenie Štatútu, ktoré je v rozpore s účelom ustanovení citovaného zákona. Zároveň žiadam o nasledovné informácie:

- v akej výške boli doteraz vyplatené odmeny členom a členkám Správnej rady;

- aké kritériá boli uplatnené pri stanovovaní výšky odmien;

- ako boli zohľadnené finančné možnosti Strediska;

- či poberali odmeny všetci členovia a členky Správnej rady.



Vychádzajúc z viacerých kritických stanovísk a odporúčaní medzinárodných inštitúcií a organizácií (Európska komisia proti rasizmu a intolerancii, Amnesty International, Výbor OSN pre ľudské práva, Agentúra pre základné práva) smerujúcich k naliehavej potrebe zabezpečenia skutočnej a úplnej nezávislosti Strediska a posilnenia mandátu Slovenského národného strediska pre ľudské práva tak, aby bol v súlade s štandardami národných inštitúcií pre ľudské práva (Parížske princípy), vyzývam na bezodkladné otvorenie diskusie o budúcnosti Strediska. Iniciovanie tejto diskusie je výrazom nutnosti zmien zásadného charakteru, ktoré by umožnili vybudovať na Slovensku modernú a efektívnu architektúru ochrany základných ľudských práv a slobôd vrátane práv dieťaťa a zásady rovnakého zaobchádzania tak, aby jednotlivé jej subjekty účinne slúžili svojmu účelu.



S pozdravom



Rudolf Chmel v. r.



V Bratislave, 26. 11. 2010