Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Predsedníčka vlády diskutovala na fóre HNClubu


Predsedníčka vlády diskutovala so zástupcami HNClubu o prioritách vlády aj o aktuálnych politických a ekonomických otázkach. Nevyhnutné podľa predsedníčky vlády je ozdravenie verejných financií. Nie je to však cieľom, ale prostriedkom. „Najlepšou sociálnou politikou je zabezpečiť príjem z práce“ zdôraznila predsedníčka vlády.

Vláda v budúcom roku plánuje reformu odvodového systému. Prvý koncept reformy je už podľa slov predsedníčky vlády pripravený. Spočíva v zavedení tzv. superhrubej mzdy, zjednotení výberu daní, ciel a odvodov. Predsedníčka vlády uviedla, že ďalšou z možností je aj zrušenie zdravotných odvodov či financovanie zdravotníctva cez daňový systém. „Osobne sa prikláňam k zásadnej hĺbkovej reforme, vrátane zmeny zdravotníckych odvodov“ dodala. Po zavedení reformy by mali klesnúť odvodové sadzby. „Zníženie odvodov nemôže zvýšiť deficit verejných financií, ani krátkodobo“ zdôraznila predsedníčka vlády. Reforma by mala priniesť zníženie zaťaženia práce, čo prispeje k tvorbe nových pracovných miest. Po zavedení reformy by totiž malo klesnúť odvodové zaťaženie zamestnávateľov a zvýšiť sa čisté príjmy zamestnancov.

V súvislosti s problémami v eurozóne predsedníčka vlády skonštatovala, že akékoľvek úvahy o alternatívach k stabilizácii eura oslabujú samotný stabilizačný mechanizmus a sú viac než rizikové. Predsedníčka vlády tiež odmietla možnosť znovuzavedenia koruny. „O žiadnej novej korune vláda ani sekundu neuvažuje. Považujem tieto úvahy za veľmi nebezpečné“, zdôraznila.



prezrieť fotogalériu Prezrieť fotogalériu

uvsr_20101214 - HNClub - prejav predsedníčky vlády



 

HNClub - prejav predsedníčky vlády

uvsr_20101214 - HNClub - diskusia



 

HNClub - diskusia