Predsedníčka vlády Iveta Radičová rokovala s maďarským premiérom Viktorom Orbánom


Predsedníčka vlády Iveta Radičová rokovala s maďarským premiérom Viktorom Orbánom

Od januára 2011 Maďarsko preberie predsedníctvo v rámci Európskej únie. Ešte predtým však maďarský premiér Viktor Orbán absolvuje turné po členských štátoch EÚ. Podľa jeho slov program maďarského predsedníctva nie je komplikovaný, iba ťažký, ale dá sa riešiť. Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová prisľúbila Orbánovi pomoc.

Na tlačovej konferencii po spoločnom rokovaní informovali, že Slovensko a Maďarsko sa zhodujú v oblasti energetiky a regionálnej spolupráce. Zároveň sa zhodli aj na dôležitosti ďalšieho rozširovania Európskej únie. Maďarský premiér má v pláne ukončiť prístupové rokovania s Chorvátskom a začleniť Bulharsko a Rumunsko do schengenského priestoru.

 Názory Slovenska a Maďarska sa ale naďalej odlišujú v prípade dvojakého občianstva. Podľa slov predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej sú slovenské a maďarské postoje a názory na túto tému diametrálne odlišné. Premiérka však dodala, že začali pracovať spoločné zmiešané komisie, ktoré boli vytvorené na základe medzištátnej zmluvy. „Vidíme viac spoločného pre budúcnosť a zhodneme sa v tom, že minulosť nás nebude rozdeľovať," zdôraznila. Iveta Radičová a Viktor Orbán sa dohodli, že navýšia finančné prostriedky na postavenie centra Slovákov v maďarskej obci Mlynky. "Prisľúbila som pánovi premiérovi, že tak urobíme pod mojím osobným dohľadom," zdôraznila predsedníčka vlády.

 Veľký prelom nastal v oblasti energetiky, v projekte severojužného prepojenia plynovodov. "Osud strednej Európy závisí od toho, či budeme schopní toto prepojenie sever-juh vybudovať. Dohoda medzi Maďarskom a Slovenskom je veľký prelom," uviedol Viktor Orbán. Podľa bilaterálnej dohody, Slovensko a Maďarsko budú zodpovedné za dokončenie časti prepojenia na svojom území. "Sme pripravení dokončiť toto prepojenie v čo najkratšom čase. Následne bude Slovenská republika pokračovať v tomto prepojení do Poľska," informovala premiérka. Dodala, že tento projekt zvýši energetickú bezpečnosť oboch krajín.



prezrieť fotogalériu Prezrieť fotogalériu

uvsr_20101214 - Tlačová konferencia po rokovaní predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej s maďarským premiérom Viktorom Orbánom



 

Tlačová konferencia po rokovaní predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej s maďarským premiérom Viktorom Orbánom