Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Závery decembrového summitu Európskej rady


Závery decembrového summitu Európskej rady

Slovenská republika dostane z Európskeho fondu solidarity finančnú výpomoc vo výške 20 miliónov eur na odstraňovanie dôsledkov povodní a to aj napriek rôznym informáciám, podľa ktorých by negatívny postoj Slovenska k poskytnutiu pôžičky pre Grécko mohol znamenať komplikácie pri schvaľovaní tejto výpomoci.

Lídri Európskej únie sa zhodli na plnej podpore pripravovanému Európskemu stabilizačnému mechanizmu, plne tiež podporia limitované otvorenie Lisabonskej zmluvy, aby tento mechanizmus mohol byť uplatnený.

Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová zhrnula závery summitu do troch bodov:

„Bol schválený nový rámec pre makroekonomický dohľad, a to dohľad nad rozpočtami a hospodárskymi politikami, ako postupovať pri nadmernom schodku, rozpočtový dohľad v eurozóne, prevencia a náprava ekonomických nerovnováh, nerovnováhy v eurozóne a rozpočtové rámce aj pre členské krajiny.

Došlo k posilneniu paktu stability a rastu, kde boli prijaté rýchlejšie, pružnejšie sankcie, kritériá, kedy sa bude zohľadňovať nie len deficit, ale aj výška verejného dlhu, pri nedostatočnej prevencii možno sankcie uplatniť skôr, ako deficit prekročí 3% HDP, čo je úplne nový záver a je veľmi, veľmi tvrdý. A zároveň detailnejšie rozpracovanie ako sa budú zohľadňovať dôchodkové reformy vrátane podmienok, že dlh musí byť pod 60% HDP a potom je možné zohľadniť vstupné investície do dôchodkovej reformy pri dodržiavaní úrovne deficitu.

Po tretie je to stály krízový mechanizmus“.

Hlavy štátov a inštitúcie Európskej únie sa zároveň dohodli, že budú v plnej miere dodržiavať konsolidačné a ozdravné programy, že zachovajú fiškálnu zodpovednosť a dodržia fiškálne ciele na roky 2010 a 2011 s odstránením nadmerných deficitov v rámci dohodnutých termínov. „Jediné riešenie na dlhovú krízu je odstraňovanie dlhov, a to nie novými dlhmi, ale splácaním dlhov a znižovaním dlhov konsolidačnými mechanizmami v rámci jednotlivých krajín“ skonštatovala predsedníčka vlády.

Za veľmi pozitívny záver považuje predsedníčka vlády Iveta Radičová aj to, že bilaterálna dohoda medzi Maďarskou republikou a Slovenskou republikou v oblasti energetiky bola podporená všetkými dvadsiatimi siedmimi predstaviteľmi členských krajín aj európskymi inštitúciami. „Prepojenie sever – juh je aj prioritou európskych inštitúcií a záujmom ostatných členských krajín“ povedala predsedníčka vlády.



prezrieť fotogalériu Prezrieť fotogalériu