Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Úrad vlády SR dokončil odškodňovanie občanov, obcí a miest postihnutých povodňami


Úrad vlády SR v týchto dňoch dokončil odškodňovanie občanov SR, postihnutých povodňami v mesiacoch júl a august tohto roka. Na kompenzáciu škôd fyzických osôb sa spolu vyplatilo 2 841 800 €. Odškodnenie od Úradu vlády SR dostali občania z obcí šiestich krajov SR – Nitrianskeho, Trenčianskeho, Banskobystrického, Žilinského, Prešovského a Košického.

Z rezervy predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej dostali mestá a obce finančné prostriedky na opravu zničenej infraštruktúry. Premiérka napríklad uvoľnila zo svojej rezervy 900 000 € pre Košický samosprávny kraj na výstavbu nového mosta pri Spišskej Novej Vsi. Pôvodný most zničila 4.júna 2010 povodeň, nový most umožní bezpečné napojenie a prístup do závodu Embraco Slovakia.

Postihnuté obce a mestá v oblasti Hornej Nitry dostali pomoc v súhrnnej výške 300 000 €.

Najväčšiu individuálnu pomoc dostala najviac postihnutá obec – Nižná Myšľa. Rozhodnutím predsedníčky vlády SR zo dňa 13.8.2010 dostala obec sumu 311 450 € na záchranné, búracie práce, prepravu kontajnerov a úpravu sídliska. Rozhodnutím predsedníčky vlády SR zo dňa 20.10.2010 sa účel použitia zmenil na vybudovanie odvodňovacích vrtov - zabezpečenie odvádzania povrchovej vody z odvodňovacích vrtov, zastabilizovanie svahu pod kostolom, vybudovanie kanalizácie v obci a zhotovenie povrchových rigolov.
Obyvatelia obce Nižná Myšľa poslali Úradu vlády SR ďakovný list, v ktorom oceňujú aktívnu pomoc pri záchrane života a majetku občanov pri odstraňovaní povodňových škôd (info: http://www.vlada.gov.sk/23657/dakovny-list-obce-nizna-mysla-uradu-vlady-sr.php ).
Úrad vlády SR začal v týchto dňoch prieskum trhu s cieľom zistiť hodnotu obytných priestorov s charakterom trvalého bývania pre obyvateľov Nižnej Myšle. Oznámenie o začatí prieskumu dnes uverejnil Vestník verejného obstarávania www.uvo.gov.sk, Vestník č. 246/2010 z 28.decembra 2010. Ukončenie prieskumu trhu elektronickou aukciou sa predpokladá začiatkom mesiaca február 2011.

Z iniciatívy predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej sa na jeseň tohto roka rozbehli projekty prevencie pred povodňami v rámci Programu revitalizácie krajiny. Cieľom programu je zadržiavanie dažďovej vody, ktorá spôsobuje záplavy, ďalej revitalizácia a obnova poškodenej krajiny. „Je to nadrezortný program, ktorého cieľom je prevencia pred povodňami, znižovanie povodňových rizík na Slovensku, ale aj znižovanie rizík sucha. Program umožňuje zapojiť do systému prevencie pred povodňami aktívne 95 percent rozlohy SR, najmä lesy, poľnohospodársku krajinu a urbanizované územie“ povedala premiérka. Program prináša aj adresnú zodpovednosť vlády, samospráv, jednotlivcov a prispeje tiež k tvorbe nových pracovných miest. Štartovacie projekty prevencie pred povodňami sa už rozbehli v 23 obciach z povodí riek Ondava, Torysa, Hornád, Váh a Kysuca. Na tieto projekty bolo vyčlenených spolu 580 000 €. Počas ich trvania (do konca marca 2011) vytvoria viac ako 300 pracovných miest. Na budúci rok sa prostredníctvom týchto projektov očakáva vznik takmer 5 tisíc pracovných miest.

Podrobnejšie informácie o odškodnení sú k dispozícii na internetovej stránke Úradu vlády SR www.vlada.gov.sk.
Linky:
http://www.vlada.gov.sk/23110/suhrnny-zoznam-odskodnenych-obcanov-postihnutych-povodnami-v-mesiacoch-jul-august-2010.php

 [f6775]



* * * * *
KONTAKT: Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR