Lieková politika sa zásadne zmení



Predsedníčku vlády SR Ivetu Radičovú dnes minister zdravotníctva Ivan Uhliarik informoval o postupe pri stanovení úhrady za vakcínu Prevenar a postupe pri očkovaní proti pneumokokovým ochoreniam. Ministerstvo zdravotníctva SR konalo vo verejnom záujme a v súlade so zákonom tak, aby na slovenskom trhu boli dostupné obe vakcíny bez doplatku pacienta a zároveň sa znížili náklady zdravotných poisťovní.


Podľa predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej je nevyhnutné, aby postup pri zaraďovaní liekov do kategorizácie nevyvolával pochybnosti, hoci k porušeniu zákona nedošlo. Privítala preto zámer ministerstva zdravotníctva predložiť novelu zákona č. 577/2004 Z.z. o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá zvýši transparentnosť v procese kategorizácie liekov, sprísni reguláciu cien liekov na druhú najnižšiu cenu v rámci EÚ a zavedie niekoľko nových nástrojov, ktoré zefektívnia výber liekov hradených z verejných zdrojov.


„Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik má po vysvetlení moju dôveru,“ povedala predsedníčka vlády SR Iveta Radičová. Podľa nej však musí ministerstvo predložiť novelu do pripomienkového konania čo najskôr. Požiadala ministra zdravotníctva, aby návrh stanovil presné pravidlá tvorby cien liekov, vrátane jednoznačne vymedzených kompetencií a zodpovednosti kategorizačnej komisie. Zákon musí podľa predsedníčky vlády SR jasne určiť, v akých prípadoch je možné o zaradení liekov rozhodovať v zrýchlenom konaní, aby nebolo možné tento proces spochybňovať. Osoby zainteresované v liekovej politike by zároveň mali povinne zverejňovať možné konflikty záujmov či finančné príjmy od farmaceutických spoločností. Za problematické považuje predsedníčka vlády aj možné ovplyvňovanie predpisovania liekov farmaceutickými firmami, napríklad platenie lekárom za klinické a postmarketingové štúdie. Minimálna požiadavka by mala byť zverejňovanie týchto štúdií, platieb a ich účelu.


Predsedníčka vlády SR a minister zdravotníctva sú pripravení na prípadnú mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR. „Veľmi radi si s opozíciou prediskutujeme stav, do ktorého sa slovenské zdravotníctvo dostalo v posledných rokoch a problémy, ktoré vláda musí riešiť,“ zdôraznila premiérka Iveta Radičová.


Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik zároveň informoval predsedníčku vlády SR, že v štátnych záchranných zdravotníckych spoločnostiach nie je nedostatok liekov, či zdravotníckych pomôcok. Medializované informácie nie sú pravdivé. Predsedníčka vlády SR spolu s ministrom vyzývajú médiá, aby nezavádzali a neznepokojovali občanov nepodloženými a nepravdivými článkami.


* * * * *
Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR