Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Zastrašujú poradcu premiérky!



Predseda Zboru poradcov predsedníčky vlády SR Marián Balázs vyjadruje vážne znepokojenie v súvislosti s pokusom o útok a zastrašovanie externého poradcu predsedníčky vlády SR pre oblasť životného prostredia Juraja Smatanu.

Dvaja neznámi zamaskovaní muži v piatok 14. januára 2011 o 6.30 ráno neďaleko bydliska Juraja Smatanu v Považskej Bystrici násilím zadržali jeho synovca so slovami: „Ty nie si Smatana. Poznáš Smatanu? Kde je?“ Potom, ako odpovedal, že pán Smatana odcestoval, pustili ho s odkazom, že mu chcú „niečo doručiť“. Útok zjavne nebol dokončený iba preto, lebo došlo k zámene vyhliadnutej osoby.

V noci z 15. na 16. januára neznáme osoby vysypali pred dvere rodinného domu, v ktorom Juraj Smatana býva, približne dve vedrá siláže a opreli o ňu odtrhnutú dopravnú značku STOP. Privolaná policajná hliadka pri obhliadke miesta činu zaregistrovala poškodenie automobilu, ktorý vlastní rodina pána Smatanu.

Obe udalosti sa stali niekoľko dní potom, ako Juraj Smatana v relácii Reportéri (RTVS) v reportáži Kataríny Začkovej upozorňoval na nevhodné umiestnenie súkromnej zvernice v Strážovských vrchoch, požadoval preskúmanie legálnosti jej povolení, prešetrenie jej vplyvov na životné prostredie a objasnenie útokov proti dvom občanom.

Okrem týchto udalostí a časovej nadväznosti nie sú známe iné indície, že by útoky súviseli s uvedenou reportážou. Juraj Smatana sa verejnej činnosti v oblasti ochrany životného prostredia a boju proti korupcii venuje 14 rokov.

Predseda Zboru poradcov predsedníčky vlády SR Marián Balázs o týchto udalostiach informoval premiérku Ivetu Radičovú. Marián Balázs ostro odsudzuje takéto útoky a zastrašovanie a verí, že príslušné orgány túto vec riadne vyšetria.


* * * * *
Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR