Zamestnanci a zamestnávatelia budú mať lepší Zákonník práce


Zamestnanci a zamestnávatelia budú mať lepší Zákonník práce

Vláda SR v pondelok 31. januára 2011 na zasadnutí Hospodárskej a sociálnej rady SR predstavila prvý návrh pracovných téz novely Zákonníka práce. Hlavný dôvod na zmenu platného zákona je podpora tvorby nových pracovných miest, ktorá je pri 14-percentnej miere nezamestnanosti kľúčovou prioritou vlády SR. Pracovný návrh prináša lepší Zákonník práce, ktorý bude ústretovejší k rodine, bude spravodlivo chrániť tých, ktorí to potrebujú, prinesie menej byrokracie, širšie možnosti pre zamestnancov, ktorí si chcú viac zarobiť a odstráni privilégiá pre verejných činiteľov a odborárov.


V súčasnosti platný zákon podľa predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej nevyhovuje potrebám zamestnancov ani zamestnávateľov a predstavuje aj jednu z bariér pre tvorbu nových pracovných miest. Je nespravodlivý, pretože nezohľadňuje rozdielne postavenie zamestnancov z hľadiska výšky mzdy, či ich pozície vo firme. Robotníka je potrebné chrániť viac ako vysokého manažéra s rozhodovacími kompetenciami. Zákonník práce zároveň nezohľadňuje rozdielne postavenie malých, stredných a veľkých podnikov, ani rôzne životné situácie spojené so zamestnávaním študentov, alebo rodičov s malými deťmi.


Niektoré časti súčasného Zákonníka práce zaťažujú zamestnancov a zamestnávateľov zbytočnou byrokraciou. Zákon je nedostatočne pružný pri zmene zamestnania, či možnostiach vyšších zárobkov pre zamestnancov. A napokon, dáva privilégiá verejným činiteľom a šéfom odborov na úkor sociálneho dialógu, kolektívneho vyjednávania a reprezentatívneho zastúpenia všetkých zamestnancov.


Toto sú podľa predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej skutočné dôvody, prečo je nevyhnutné Zákonník práce novelizovať. Dôrazne preto žiada predstaviteľov odborov, aby prestali zamestnancov strašiť vymysleným obsahom návrhu novely Zákonníka práce, ktorý neexistoval a vláda SR ho nikdy nepredložila. “Ak neprestanú, v mojich očiach sa diskvalifikujú z ďalšieho sociálneho dialógu na túto tému, a vláda použije iné spôsoby ako zamestnancov informovať o chystaných zmenách,” povedala predsedníčka vlády SR Iveta Radičová.


Po prvej výzve na rokovania o Zákonníku práce sa predsedníčka vlády SR s vedením odborov jasne dohodla, že s nimi bude rokovať na rade predsedov Konfederácie odborových zväzov SR v januári tohto roka. Rada bola odložená na február s oficiálnym zdôvodnením, že ešte neexistuje návrh novely Zákonníka práce. “Nestačím sa preto čudovať, že vedenie odborov napriek tomu spustilo petíciu proti neexistujúcemu návrhu novely Zákonníka práce,” zdôraznila predsedníčka vlády SR Iveta Radičová. Odborový zväz KOVO dokonca zorganizoval protesty proti neexistujúcemu návrhu novely Zákonníka práce.

“Druhý a posledný raz vedenie odborov vyzývam, aby si seriózne sadli k rokovaciemu stolu. Som pripravená s nimi diskutovať o pracovnom návrhu novely Zákonníka práce, ktorého tézy sme na tripartite dnes predstavili prvý raz,” dodala predsedníčka vlády SR Iveta Radičová.

- - - - - - - - - - - - -

Kľúčové tézy pracovného návrhu novely Zákonníka práce



Zákonník práce ústretovejší k rodine

• Zamestnávateľ so zamestnancom si môžu nastaviť plný pružný pracovný čas (povinnosť byť/nebyť na pracovisku, ale pracovať) podľa vlastných potrieb

• Otvára sa možnosť, aby sa zamestnávateľ so zamestnancom mohol dohodnúť, že zamestnancovi patrí mzdové zvýhodnenie za prácu nadčas aj pri práci doma.

• Možnosť vzniku zdieľaného pracovného miesta - teda rozdeliť pracovnú náplň jedného pracovného miesta medzi viac ľudí

• Možnosť čerpať náhradné voľno rodičmi detí mladších ako 15 rokov počas školských prázdnin až do 12 mesiacov po výkone práce nadčas

• Možnosť čerpať rodičovskú dovolenku až do 5. roku veku dieťaťa



Spravodlivejší Zákonník práce chráni tých, ktorí to potrebujú

• Vláda navrhuje zaviesť vzťah medzi výškou mzdy a skúšobnou lehotou. Čím nižšia mzda, tým nižšia skúšobná lehota a naopak

• Vláda navrhuje zaviesť vzťah medzi dĺžkou výpovednej doby a dĺžkou odpracovaného obdobia pre zamestnávateľa. Firma sa zároveň bude môcť dohodnúť so zamestnancom na pružnom rozdelení výpovednej lehoty a odstupného (napríklad pri štvormesačnej lehote môžu byť kombinácie 1+3, 2+2, 3+1)



Menej byrokratický Zákonník práce

• Zamestnanec v určitom veku získa právo na vyššiu výmeru dovolenky. Odbúra sa tak zložité byrokratické dokazovanie, či má zákonný nárok na dlhšiu dovolenku

• Na základe dohody zamestnávateľa a zamestnanca sa umožní doručenie výplatnej pásky len elektronickou formou

• Pri výkone brigádnickej práce študentov sa bude predpokladať, že fyzická osoba sa považuje za študenta až do konca októbra kalendárneho roka



Viac pružný Zákonník práce

• Zamestnávateľ si bude môcť so zamestnancom dohodnúť pružnejšie parametre pracovného pomeru. Platiť bude pravidlo: čím vyššia mzda, tým vyššia pružnosť z hľadiska skúšobnej, výpovednej lehoty, alebo práce nadčas. Či už v rámci kolektívneho vyjednávania, alebo individuálnej dohody.

• Flexikonto sa na základe súhlasu sociálnych partnerov zavedie ako trvalý inštitút Zákonníka práce

• Úprava pracovných pomerov na dobu určitú - zvýšenie počtu opakovaní a predĺženie maximálneho trvania



Zákonník práce bez privilegovaných

• Vláda navrhne zrušenie povinnosti zamestnávateľa dlhodobo uvoľňovať zamestnancov na výkon verejnej funkcie a výkon odborovej funkcie

• Zavedie porovnateľné postavenie zamestnaneckej rady a odborovej organizácie

* * * * *

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR



prezrieť fotogalériu Prezrieť fotogalériu

uvsr_20110131 - Tlačová konferencia po rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR



 

Tlačová konferencia po rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR

uvsr_20110131 - Brífing predsedníčky vlády Ivety Radičovej po rokovaní tripartity



 

Brífing predsedníčky vlády Ivety Radičovej po rokovaní tripartity