Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

V Bratislave sa uskutočnilo stretnutie predsedov vlád krajín V4, Nemecka, Rakúska a Ukrajiny


V Bratislave sa uskutočnilo stretnutie predsedov vlád krajín V4, Nemecka, Rakúska a Ukrajiny

V rámci ročného predsedníctva Slovenska vo V4 sa Bratislava v utorok 15. februára 2011 stala dejiskom stretnutia predsedov vlád krajín V4, Nemecka, Rakúska a Ukrajiny. Summit sa konal v deň 20. výročia vzniku tohto regionálneho združenia stredoeurópskych štátov.

Predsedovia vlád Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska – Iveta Radičová, Petr Nečas, Viktor Orbán, Donald Tusk – spoločne rokovali o ročnom programe predsedníctva SR vo Vyšehradskej štvorke, spolupráci krajín V4 v rôznych oblastiach a otázkach súvisiacich s členstvom v EÚ. Išlo predovšetkým o problematiku európskej energetickej bezpečnosti, hospodárske riadenie EÚ, prípravu budúceho viacročného finančného rámca EÚ, problémy v eurozóne či dlhovú krízu. Premiéri prijali spoločnú deklaráciu v súvislosti s 20. výročím V4 a úlohami tohto zoskupenia do budúcnosti.


Na základe pozvania predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej sa na druhej časti rokovania zúčastnili aj nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová, rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann a predseda vlády Ukrajiny Mykola Azarov. Kľúčovým témami rokovania v rámci rozšíreného formátu V4 bola najmä energetická problematika, európska susedská politika a Východné partnerstvo, ako aj regionálna spolupráca v oblasti krízového manažmentu.


Názov zoskupenia V4 sa zrodil na schôdzke medzi prezidentom bývalej ČSFR Václavom Havlom, predsedom maďarskej vlády Józsefom Antallom a poľským prezidentom Lechom Wałęsom 15. februára 1991 v severomaďarskom Vyšehrade. Traja predstavitelia tam podpísali spoločnú deklaráciu o úzkej spolupráci svojich troch (dnes štyroch) krajín na ceste k európskej integrácii. Po páde komunistických režimov zohrala vzájomná spolupráca týchto krajín významnú úlohu pri prechode od totalitného režimu k slobodnej, pluralistickej a demokratickej spoločnosti.

Slovensko predsedá skupine V4 od 1. júla 2010 do 30. júna 2011. Ostatné stretnutie predsedov vlád krajín V4 sa uskutočnilo v Budapešti minulý rok v júli.



* * * * *

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR



prezrieť fotogalériu Prezrieť fotogalériu

20110215 - V4 summit - vítanie premiérov



 

V4 summit - vítanie premiérov

20110215 - V4 summit tlačová konferencia



 

V4 summit tlačová konferencia