Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová navštívila Jadrovú elektráreň Jaslovské Bohunice


Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová navštívila Jadrovú elektráreň Jaslovské Bohunice


V utorok 3. mája 2011 navštívila predsedníčka vlády SR Iveta Radičová Jadrovú elektráreň Jaslovské Bohunice, kde sa stretla s generálnym riaditeľom Slovenských elektrární Paolom Ruzzinim a s vedením JE Bohunice.

Poďakovala sa za veľmi otvorenú diskusiu a dodala: „JE Bohunice spĺňajú bezpečnostné kritériá - tak pre prírodné havárie, ako aj pre bezpečnosť občanov. V elektrárni prijali rad ďalších opatrení na prípravu pre parametre tzv. stres - testov, ktoré budú prebiehať vo viacerých krajinách Európskej únie“. Bohunice už dnes napĺňajú základné parametre a indikátory stres testov z hľadiska bezpečnosti, dodala I. Radičová.

Ako ďalej povedala predsedníčka vlády, jadrové elektrárne dodávajú pre SR 50% elektrickej energie, „je to veľmi významný zdroj“. Avšak ako ďalej pripomenula, „obavy občanov vyrastajú z viacerých tragédií“. Len nedávno sme si pripomenuli výročie Černobyľu, Japonsko, ale aj problémy zo 70-tych rokov na tomto mieste.

Predsedníčka vlády SR víta všetky kroky manažmentu JE Bohunice, ako aj investíciu vyše 500 mil. eur do zlepšenia a zvýšenia bezpečnosti elektrárne. Ocenila aj spoluprácu medzi JE Bohunice a Úradom pre jadrový dozor. Pripomenula, že SR má prísnu legislatívu v oblasti jadrových elektrárni, zatiaľ čo v iných krajinách majú len oznamovaciu povinnosť zmien. „V Slovenskej republike ide o schvaľovací proces, monitoring týchto zmien a hlavne následnú kontrolu uskutočnených zmien.“

Vláda SR pravidelne dostáva správy z Úradu jadrového dozoru a v tomto informovaní sa bude naďalej pokračovať, zdôraznila I. Radičová. O dva týždne navštívi premiérka jadrovú elektráreň v Mochovciach.


* * * * *
Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR






prezrieť fotogalériu Prezrieť fotogalériu

20110503 - Brífing po návšteve JE Jaslovské Bohunice



 

Brífing po návšteve JE Jaslovské Bohunice