Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová na oslavách 50. výročia vzniku OECD


Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová na oslavách 50. výročia vzniku OECDFoto: www.wikipedia.org/Tristan Nitot
Pri príležitosti 50. výročia vzniku OECD a zasadnutia ministerskej Rady Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (MCM) navštívíla predsedníčka vlády SR Iveta Radičová  Francúzsko. V utorok 24. mája 2011 v Paríži predsedníčka vlády SR predniesla príhovor na fóre Obnovenie dôvery v systém (Restoring Trust in System). V stredu 25. mája 2011 premiérka raňajkovala s francúzskymi podnikateľmi. Neskôr sa v sídle OECD zúčastnila na oslavách 50. výročia vzniku organizácie.


Video s príhovorom predsedníčky vlády si môžete pozrieť tu: http://www.viewontv.org/oecd/forum2011/public_commemoration_of_oecd_50th_anniversary.html#anc87


Zasadnutia MCM sa konajú každoročne, avšak tento rok sa členské štáty organizácie stretnú aj s najvýznamnejšími krajinami v skupine rýchlo sa rozvíjajúcich ekonomík, ako napríklad Brazília, Čína, India, Indonézia a Južná Afrika. S nimi organizácia nadviazala v roku 2007 novú formu posilneného dialógu. V pláne je aj stretnutie s predstaviteľmi Ruskej federácie, ktorá je kandidátskou krajinou. Spoločne prerokujú kľúčové otázky globálnej ekonomickej spolupráce a rozvoja. Mottom tohtoročného jubilejného zasadnutia MCM 2011 je „50-ročné OECD: Lepšie opatrenia pre lepší život“ (The OECD at 50: Better Policies for Better Lives). Predsedníčkou ministerskej schôdze bude ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová.

Okrem samotného zasadnutia MCM sa uskutoční aj OECD Fórum 2011, slávnostné zasadnutie k 50.výročiu vzniku a konzultácie s predstaviteľmi podnikateľskej sféry BIAC (Business Advisory Committee), odborov TUAC (Trade Union Advisory Committee). V úvode zasadnutia účastníci prednesú svoje názory k strategickej orientácii OECD pre nasledujúce obdobie v kontexte správy Generálneho tajomníka OECD Angela Gurríu o tejto téme. Nosnými témami budú ekonomický rozvoj a spolupráca, zelený rast, zdroje ekonomického rastu a zamestnanosti, rozvoj ľudských zdrojov, vzdelanie a rodová rovnosť. Na schôdzke sa zúčastnia aj zástupcovia iných medzinárodných organizácií (Svetová banka, Medzinárodný menový fond, Svetová obchodná organizácia, Medzinárodná organizácia práce, Európske združenie voľného obchodu a pod.).



OECD je medzivládnou organizáciou, ktorá zastrešuje 34 najrozvinutejších štátov so silnou ekonomikou uznávajúcich hodnoty a princípy demokracie a trhovej ekonomiky. Jej úlohou je pomôcť budovať silné ekonomiky svojim členským štátom, zvýšiť ich efektivitu, ako aj rozširovať liberalizáciu medzinárodného obchodu. OECD má tiež pomôcť udržiavať stabilitu a rozvíjať národné ekonomiky a prispievať k znižovaniu nezamestnanosti.



Viac informácií o prejave predsedníčky vlády nájdete tu.





prezrieť fotogalériu Prezrieť fotogalériu