Dva týždne fungovania antikorupčnej linky


Za prvých 14 dní od spustenia antikorupčnej linky na Úrade vlády SR bolo zaznamenaných 48 podozrení z korupčného správania.

Úrad vlády (ÚV)SR zatiaľ dôkladne prešetril 15 podozrení, z ktorých 7 postúpil kompetentným úradom na vybavenie. Išlo predovšetkým o podozrenie z korupcie v oblasti súdnictva, samosprávy a polície.

Na antikorupčnú linku sa od jej spustenia dovolalo spolu 255 občanov, z čoho 18 podaní bolo anonymných. Väčšina z nich použila číslo 0850 111 001 na sťažovanie sa na nečinnosť úradov, prieťahy v konaní, resp. na oznámenie všeobecného podozrenia z korupcie.

Informácie o podozrení z korupcie na antikorupčnú linku by mali byť čo najkonkrétnejšie, aby ich bolo možné preveriť. Po prevzatí telefonátu zodpovedný pracovník ÚV SR vyhotoví z oznámenia záznam, ktorý postúpi na sekciu kontroly a boja proti korupcii. Tá na základe dostupných informácií overí opodstatnenosť podozrení. V prípade, ak sa opodstatnenosť nepotvrdí, alebo informácie nie sú dostačujúce na to, aby mohlo pokračovať v danej veci šetrenie, je nahlásené podozrenie odložené. Podozrenia, ktoré neprislúchajú ÚV SR, sú postúpené inému orgánu verejnej správy. V prípade záujmu môže byť občan o spôsobe vybavenia informovaný, najskôr však za 18 pracovných dní.

Antikorupčná linka Úradu vlády SR 0850 111 001 bola spustená 18. mája t.r. Je prístupná v pracovných dňoch od 8. do 15. hodiny a spoplatnená cenou miestneho hovoru. Občan môže svoje konkrétne podozrenie z korupčného správania nahlásiť aj anonymne.


Informačné centrum Úradu vlády SR

www.euroinfo.gov.sk