Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

2. Makroekonomický rámec, verejné financie a hospodárska politika


Ekonomická časť Programového vyhlásenia vlády SR je založená na spojení dôslednej prorastovej hospodárskej politiky s postupným hľadaním rovnováhy medzi verejnými záujmami a záujmami firiem, obchodných a finančných spoločností. Tak, aby hospodárska politika štátu vytvárala základné podmienky pre rast zamestnanosti, prosperitu trhových subjektov a jednotlivcov, ktorí na strane druhej uznávajú potrebu akceptovania verejných záujmov.
Vláda SR  uznáva, že základné vzťahy medzi ekonomikou, sociálnou sférou a prírodou sú regulované Ústavou Slovenskej republiky a nepodliehajú ideológii politických strán. Takýto postoj korešponduje so snahou Európskej únie o sociálne trhové hospodárstvo s vysokou konkurencieschopnosťou, zamestnanosťou, sociálnym pokrokom a vysokou úrovňou ochrany životného prostredia. V tomto kontexte chce vláda SR  presadzovať európsky model zmiešaného hospodárstva, pričom vychádza z poznania, že vyvážená súhra trhu a štátu je jediná cesta ako zabezpečiť vyššiu kvalitu života na Slovensku, dobré podmienky pre prácu aj pre zamestnávateľov.
 
Vláda SR si kladie nasledujúce programové ciele:

  1. Pri tvorbe hospodárskej politiky štátu vychádzať z programových dokumentov Európskej únie zameraných na spájanie hospodárskeho rastu a ekonomickej výkonnosti s rastom zamestnanosti, sociálnou súdržnosťou a zvyšovaním kvality života pre všetkých. Vytvoriť podmienky pre tempo hospodárskeho rastu nad 5% hrubého domáceho produktu ročne. Parametre hospodárskej politiky štátu nastaviť tak, aby dosahovaný hospodársky rast bol sprevádzaný rastom reálnych miezd.
  2. Rozpracovať národnú stratégiu rozvoja zamestnanosti. Podporovať samozamestnávateľov, malých a stredných podnikateľov.
  3. Plniť kritériá  pre prechod na menu euro v roku 2009.
  4. Garantovať stabilitu a predvídateľnosť podnikateľského prostredia tak, aby realizované zmeny boli výsledkom čo najširších dohôd zainteresovaných strán.
  5. Razantne naštartovať procesy podporujúce súlad medzi ústavnou úpravou a reálnou podobou trhovej ekonomiky a tak napĺňať oprávnené snahy Európskej únie podporovať sociálne trhové hospodárstvo charakteristické vysokou konkurencieschopnosťou, zamestnanosťou, sociálnym pokrokom a vysokou úrovňou ochrany životného prostredia. Dôsledne realizovať článok 20 ods. 3 Ústavy Slovenskej republiky, podľa ktorého vlastníctvo zaväzuje, a to aj vlastníctvo prirodzených monopolov, finančných inštitúcií a najväčších trhových subjektov.
  6. Dôsledne trvať na podpore vedomostne orientovanej ekonomiky a vytvárať spoločenskú klímu, modely a reálne možnosti na ekonomické uplatnenie jednotlivca.
  7. Podporovať rovnováhu medzi verejnými záujmami a záujmami súkromnými, najmä ekonomického charakteru.
  8. Realizovať ofenzívnu proexportnú politiku vhodnými ekonomickými a inštitucionálnymi nástrojmi.
  9. Prijať dôsledné opatrenia na zabezpečenie súladu medzinárodnej integrácie a globalizácie s razantnou obhajobou národných a štátnych záujmov.
  10. Dôsledne využiť všetky dostupné zdroje na efektívne dobudovanie základnej dopravnej, informačnej a komunikačnej infraštruktúry.
#