Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

2. 2 Hospodárska politika


Vláda SR vytvorí všetky inštitucionálne, personálne a finančné podmienky, aby sa  vypracovala ucelená "Stratégia rozvoja Slovenskej republiky v strednodobom a dlhodobom horizonte",  ktorú predloží na  širokú odbornú a verejnú diskusiu a prijme len po dosiahnutí širokej politickej dohody. Tým zabezpečí kontinuitu a stabilitu zásadného strategického smerovania Slovenskej republiky bez ohľadu na program a ideológiu po sebe nastupujúcich vládnych koalícií. Tento dokument bude v plnej miere rešpektovať hlavné zámery rozvoja európskeho priestoru, pretože SR je platným a plnoprávnym členom Európskej únie a svojou stratégiou bude podporovať zvyšovanie konkurencieschopnosti európskeho spoločenstva.
Vláda SR určí pravidlá a bude aktívne podporovať vznik verejno-súkromných partnerstiev v oblasti spravovania a vytvárania verejných statkov a zabezpečovania verejných služieb.

Podnikateľské prostredie a konkurencieschopnosť

Vláda SR sa zaväzuje rešpektovať svoje záväzky vyplývajúce z predchádzajúcich a právoplatne uzatvorených zmlúv.
Vláda SR podporí proces hodnotenia dopadov vplyvov prijímanej a existujúcej legislatívy na podnikateľské prostredie a podporí v tomto procese aj účasť zástupcov podnikateľskej sféry.
Vláda SR bude podporovať založenie integrovaných obslužných podnikateľských centier združujúcich do jedného miesta styk všeobecnej a špecializovanej štátnej správy s podnikateľmi, ktoré napomôžu najmä začínajúcim podnikateľom pri založení podniku ich etablovaní sa na trhu, ako aj počas výkonu podnikateľskej činnosti, s dôrazom na využívanie elektronickej komunikácie.
Vláda SR prijme legislatívne opatrenia a rozhodnutia umožňujúce účasť súkromného sektora na poskytovaní verejných služieb, ako aj na spravovaní, tvorbe a obnove verejných statkov aj s využitím fondov EÚ tak, aby aj v oblastiach s významným podielom verejného vlastníctva vzniklo konkurenčné prostredie zabezpečujúce efektívne hospodárenie a vysokú kvalitu služieb za primeranú cenu pre spotrebiteľa.
V oblasti priemyselnej politiky bude hlavnou úlohou vlády SR tvorba krátkodobých a dlhodobých programov a opatrení na zvýšenie konkurenčnej schopnosti priemyslu tak, aby prispieval k silnej európskej priemyselnej základni pri zohľadnení potenciálu každého regiónu SR s možnosťou zvyšovania výroby tovarov a služieb najmä na báze miestnych zdrojov.

Privatizácia
Vláda SR nebude pokračovať v privatizácii a v doprivatizácii majetkovej účasti štátu v strategických podnikoch. Vláda určí, ktoré podniky a inštitúcie sú z hľadiska národno-štátnych záujmov strategické.
Vláda SR rešpektuje výsledok privatizácie a garantuje nemennosť podmienok v privatizovaných podnikoch, ak sa proces privatizácie uskutočnil v súlade so zákonom. V strategických podnikoch s majetkovou účasťou štátu bude vláda SR dôrazne uplatňovať záujmy štátu.

Inovácie a znalostná ekonomika

Inovácie sa stanú prioritou vlády SR, prostredníctvom ktorých bude možné efektívne prispievať k dlhodobému rozvoju ekonomickej prosperity spoločnosti. Vláda SR pripraví komplexný legislatívny rámec a širokú škálu nástrojov pre oblasť inovačných aktivít a na podporu inovatívnych firiem v súlade s požiadavkami EK pri súčasnom rešpektovaní národných špecifík.
Vláda SR  vypracuje inovačnú stratégiu pre Slovensko, ktorá v cieľovom horizonte umožní zvýšiť inovačnú aktivitu Slovenska na priemernú úroveň dosahovanú v rámci EÚ a vytvorí efektívny systém financovania vývoja a inovácií kombináciou súkromných a verejných zdrojov.
Súčasťou politiky vlády SR bude tiež dôraz na pravidelné a objektívne hodnotenie výsledkov výskumu a vývoja, čo bude jedným z rozhodujúcich kritérií ďalšieho transparentného rozdeľovania finančnej podpory výskumu a vývoja z verejných zdrojov.
Vláda SR prehodnotí a zintenzívni doterajší spôsob využitia verejných zdrojov pre podporu programov a projektov vedy, výskumu, aplikovaného výskumu a inovácií s cieľom zvýšiť efektívnosť, účelovosť, návratnosť a transparentnosť použitých prostriedkov a tým zvýšiť priamy prenos ich využitia do zvýšenia exportnej a konkurenčne schopnej výkonnosti priemyslu.

Podnikanie, investície a regionálny rozvoj

Podnikanie
Vláda SR zlepší podmienky pre rozvoj všetkých foriem podnikania, zvýšenú pozornosť bude venovať rozvoju segmentov služieb, osobitne s vysokou pridanou hodnotou, ktoré v súčasnosti na Slovensku nedosahujú potrebnú výkonnosť. 
Vláda SR zabezpečí harmonizáciu legislatívy SR s legislatívou EÚ v oblastiach malého a stredného podnikania.
Vláda prijme opatrenia na zlepšenie koordinácie podporných programov a inštitúcií slúžiacich na podporu rozvoja malého a stredného podnikania.
Jednotlivé horizontálne politiky budú koncipované v súlade so stratégiou EÚ "Think first small".
Vláda SR bude povzbudzovať a podporovať podnikateľské úsilie mládeže a aj ostatných účastníkov vzdelávacích procesov. Špecifické moduly súvisiace s podnikaním sa stanú základnou súčasťou vzdelávacích programov na stredných školách, vysokých školách, univerzitách a iných vzdelávacích centrách, pričom bude kladený dôraz na priame prepojenie a využitie výstupov vo vzdelávaní a inováciách aj pre malé a stredné podniky.

Investície a regionálny rozvoj
Vláda SR sa v oblasti investícií zameria na zlepšenie podmienok pre ich podporu pri zachovaní kontinuity prijatých Pravidiel na poskytovanie individuálnej štátnej pomoci s dôrazom na podporu investičných projektov z oblasti znalostnej ekonomiky a projekty s vyššou pridanou hodnotou. Vláda SR  pripraví nový zákon o investičných stimuloch, ktorý zabezpečí rovnoprávnosť domácich a zahraničných investorov a transparentnosť procesu poskytnutia investičných stimulov.
Vláda SR podporí rozvoj priemyselných parkov a priemyselných zón ako nástroj regionálneho rozvoja a zmenšovania disparít medzi jednotlivými regiónmi.
Vláda SR analyticky zhodnotí efektívnosť poskytovania investičných stimulov vo väzbe na regionálny a ekonomický rozvoj SR.

Energetika

Energetika je kľúčovým faktorom ovplyvňujúcim všetky odvetvia národného hospodárstva a jedným zo základných pilierov ekonomiky. Ovplyvňuje chod celej spoločnosti a je základným predpokladom rozvoja hospodárstva a rastu životnej úrovne spoločnosti. Energetika predstavuje prierezový sektor, ktorého funkčnosť a rozvoj je podmienkou zabezpečenia trvalého ekonomického rastu. 
Vláda SR si uvedomuje dôležitosť zabezpečenia priaznivého podnikateľského prostredia v energetike a vytvorenia podmienok pre spoľahlivé a bezpečné zásobovanie energiou, ako aj prevádzkovanie energetických sústav a sietí.
Vláda SR si uvedomuje, že energetická bezpečnosť je súčasťou národnej bezpečnosti a že spoľahlivé zásobovanie energiami môže zaručiť len dostatok diverzifikovaných zdrojov elektrickej energie lokalizovaných na území SR a diverzifikovaných dodávok primárnych zdrojov  energie a vybudovanie dostatočnej  kapacity cezhraničných prenosových sietí.
Vláda SR pripraví Stratégiu energetickej bezpečnosti Slovenskej republiky s výhľadom do roku 2030 zabezpečujúcu sebestačnosť vo výrobe elektrickej energie, optimálnu cenovú politiku, proexportnú schopnosť SR a posilnenie pozície tranzitnej krajiny na trhu s elektrickou energiou, plynom a ropou a spoľahlivé zásobovanie tepelnou energiou a inými energonosičmi.
Vláda SR bude podporovať vytváranie regionálnych politík zameraných na využívanie miestnych zdrojov, znižovanie závislosti na mimoštátnych dodávkach primárnych nosičov s cieľom vytvárať podmienky pre vyššiu zamestnanosť a nižšie nákladové položky súvisiace so spotrebou energií.
Vláda SR vytvorí podmienky pre rozvoj a budovanie efektívnej energetickej infraštruktúry s cieľom zabezpečiť stabilnú a bezpečnú prepravu a distribúciu energie.
Vláda SR bude podporovať výstavbu a prevádzku nových zdrojov na výrobu elektriny vrátane dobudovania 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Nakoľko Slovenská republika využíva jadrovú energetiku ako jednu  z akceptovateľných možností výroby elektriny, vláda SR pripraví návrh komplexného riešenia likvidácie  jadrových energetických zariadení a možnosť ďalšieho vedeckého využitia jadrovej elektrárne V 1 Jaslovské Bohunice.
Vláda SR rešpektuje uznesenie NR SR č. 1210  z roku 2004 k dostavbe 3. a 4. bloku  Jadrovej elektrárne  Mochovce a uznesenie  Výboru pre európske záležitosti z roku 2005 č. 115 k ďalšiemu vedeckému využitiu jadrovej elektrárne V1 Jaslovské Bohunice.
Vláda SR vytvorí podmienky pre vyššie využívanie obnoviteľných zdrojov energie pri výrobe elektriny a tepla, ako aj využívanie biopalív v doprave. Vláda bude podporovať efektívne a racionálne využívanie domácich energetických surovinových zdrojov s cieľom znížiť závislosť od dodávok energetických zdrojov. Vláda SR pripraví motivačné pravidlá pre využívanie obnoviteľných zdrojov energií a zvyšovanie energetickej efektívnosti a získanie podpory z fondov EÚ v týchto oblastiach.
Vláda SR podporí možnosti diverzifikácie zdrojov a dopravných ciest pre ropu a zemný plyn a bude vytvárať podmienky pre vybudovanie spojovacích vedení so sústavami okolitých štátov. Zapojením sa do medzinárodných projektov posilní pozíciu Slovenskej republiky ako významného partnera  v oblasti bezpečnosti dodávok ropy a plynu pre Európu.
Vláda SR prijme opatrenia na zníženie energetickej náročnosti vrátane koncepcie energetickej efektívnosti. Za týmto účelom vypracuje aj tomu zodpovedajúcu legislatívu. Vláda SR zabezpečí plnú implementáciu príslušných právnych predpisov EÚ ohľadne znižovania emisií a energetickej náročnosti budov a spotreby energií, a to dôsledným uplatňovaním pravidiel energetickej hospodárnosti v štátnom, ako aj súkromnom sektore.
Vláda SR bude presadzovať dobudovanie liberalizovaného trhu v oblasti dodávok elektriny a plynu. Vláda prijme opatrenia zamerané na zabezpečenie rovnosti  podmienok pre všetkých účastníkov trhu a na prevenciu zneužívania dominantného postavenia na trhu. Vláda posilní kontrolné a regulačné právomoci štátu v oblasti prirodzených monopolov.
Vláda SR bude dôslednejšie precizovať úlohu Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy vo vzťahu k zabezpečeniu vyrovnanej elektrickej bilancie a úlohu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví  vo vzťahu k optimálnej cenovej politike.
Vláda SR sa bude aktívne zúčastňovať pri príprave dokumentov a legislatívy Európskej únie v oblasti energetiky a energetickej politiky. Vláda SR zabezpečí dôslednú transpozíciu legislatívy Európskej únie do národnej legislatívy berúc do úvahy špecifiká Slovenskej republiky.
Vláda SR bude vytvárať podmienky pre efektívne, racionálne a trvalo udržateľné využívanie domácich nerastných surovinových zdrojov v nadväznosti na potreby hospodárskeho a sociálneho rozvoja spoločnosti. Vláda SR zabezpečí racionálne ukončenie útlmu a likvidácie rudného baníctva.

Obchod, služby a podpora exportu

Vláda SR vypracuje dlhodobú stratégiu proexportnej politiky na roky 2007 - 2013 zameranú na rozvoj slovenského exportu, exportu investícií a služieb a podpory konkurencieschopnosti firiem SR na medzinárodných trhoch a stratégiu obchodno-ekonomických záujmov SR v EÚ a v prioritných mimoeurópskych teritóriách v súlade s celoeurópskymi stratégiami. Zároveň bude podporovať rozvoj medziregionálnej spolupráce.
V súlade s vyššie uvedenými stratégiami vláda SR podporí proexportnými aktivitami export slovenských firiem, ako aj prílev zahraničných investícií do SR, najmä formou propagácie v rámci oficiálnej účasti SR na veľtrhoch a výstavách, vrátane svetových výstav aj s použitím finančných zdrojov zo štrukturálnych fondov.
Vláda SR posilní a zefektívni ekonomickú dimenziu diplomacie s cieľom podpory proexportných aktivít a prílevu priamych zahraničných investícií a prehodnotí fungovanie doterajšieho systému inštitúcií zameraných na podporu exportu Slovenskej republiky s cieľom prijať opatrenia na zvýšenie účinnosti ich pôsobenia. Pri realizácii všetkých vyššie uvedených opatrení vláda SR bude rešpektovať obchodno-politické záujmy SR v súlade s obchodno-politickými záujmami EÚ. Bude podporovať ďalšiu liberalizáciu podmienok svetového obchodu s tovarmi a službami.
Vláda SR v rámci zabezpečenia ochrany spotrebiteľov bude realizovať európsku politiku všeobecnej bezpečnosti výrobkov a služieb, bude sa podieľať na ochrane ekonomických záujmov spotrebiteľov, ako i podporovať práva spotrebiteľov na osvetu a vzdelávanie. Požiadavky ochrany spotrebiteľov budú zohľadňované i pri uskutočňovaní iných štátnych politík.
Vláda SR bude v rámci vnútorného trhu EÚ presadzovať využívanie všetkých technických aj inštitucionálnych prostriedkov EÚ s cieľom zapájať sa do riadenia, tvorby a implementácie legislatívy vnútorného trhu so zameraním na zjednodušenie aplikácie práva slobodného pohybu pracovných síl a služieb. Cieľom tejto aktivity vlády je včasná informovanosť podnikateľskej sféry a pomoc pri presadzovaní jej oprávnených požiadaviek v rámci vnútorného trhu.

Cestovný ruch

Vláda SR vytvorí podmienky na naštartovanie turistického a hotelového priemyslu s cieľom zvýšenia podielu tohto ekonomického odvetvia na hrubom domácom produkte Slovenskej republiky. V tejto súvislosti zabezpečí zriadenie satelitného účtu turizmu s cieľom kvantifikácie jeho reálnych výsledkov a jeho prínosu k tvorbe hrubého domáceho produktu Slovenskej republiky.
Vláda SR stanoví zásady pre štátnu politiku rozvoja cestovného ruchu ako oblasti verejného záujmu s dôrazom na podporu rozvoja a významu domáceho a aktívneho zahraničného turizmu. Vláda SR prehodnotí Stratégiu rozvoja cestovného ruchu Slovenskej republiky  do roku 2013 a pripraví komplexnú legislatívu pre zabezpečenie realizácie štátnej politiky rozvoja cestovného ruchu s prihliadnutím na inštitucionalizáciu tohto odvetvia.
Vláda SR prostredníctvom motivačných ekonomických a finančných nástrojov podporí investície do turizmu, do hotelového priemyslu, ako aj podnikateľské subjekty zamerané na aktívny cestovný ruch s cieľom zvyšovať kvalitu a komplexnosť poskytovaných služieb.
Vláda SR aj za pomoci štrukturálnych fondov EÚ vytvorí systém finančnej podpory aktivít samospráv, obcí, miest a podnikateľských subjektov pri rozvoji nosných foriem turizmu: mestský a kultúrny turizmus, kúpeľníctvo, zimné strediská, celoročné využitie vysokohorských oblastí, letné strediská a vidiecky turizmus.
Vláda SR podporí urýchlenie prác na novej zonácii chránených území tak, aby pri zachovaní cieľov ochrany prírody boli umožnené podnikateľské aktivity zamerané na rozvoj cestovného ruchu a boli zachované prírodné a kultúrne hodnoty chránených území pre budúce generácie.

#