Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

2. 3 Doprava, pošta, telekomunikácie a rozvoj informačnej spoločnosti


Vláda považuje mobilitu a kvalitnú dopravnú infraštruktúru za jeden z nosných pilierov pre dosahovanie ekonomického rastu, zvyšovanie konkurencieschopnosti a prosperity spoločnosti, zlepšovanie sociálneho postavenia obyvateľstva, zvyšovanie zamestnanosti a odstraňovanie disparít menej rozvinutých regiónov.
Vláda prijme stratégiu rozvoja dopravy v Slovenskej republike do roku 2015,  v ktorej zadefinuje základné dopravno-politické ciele s časovým, vecným a finančným rámcom, zohľadňujúcu potreby obyvateľstva a hospodárstva a ktorej výsledkom bude trvalo udržateľná a k životnému prostrediu šetrná mobilita.
V rámci Operačných programov Doprava a Vedomostná ekonomika vláda zabezpečí  pre efektívnejšiu implementáciu dobudovanie administratívnych kapacít aj pre program Informačná spoločnosť, vrátane kontrolných mechanizmov a zavedie taký systém čerpania fondov, ktorý umožní transparentné, efektívne a účelné vynaloženie získaných prostriedkov.
V oblasti spolupráce s EÚ, v súlade so strategickými cieľmi Slovenskej republiky, sa vláda bude aktívnou účasťou svojich zástupcov na všetkých úrovniach plnohodnotne podieľať na tvorbe legislatívy EÚ a v rámci členstva v medzinárodných organizáciách bude pokračovať v rozširovaní spolupráce v oblasti dopravy, pôšt, telekomunikácií a informačnej spoločnosti.
Vláda bude pokračovať v liberalizácii trhu dopravných a telekomunikačných služieb. V oblasti stabilného regulačného prostredia bude vytvárať legislatívne podmienky na posilnenie nezávislosti regulačných orgánov vrátane ich nezávislého financovania.

Doprava

Prioritou vlády v súlade so spoločnou európskou dopravnou politikou  bude zrýchlenie tempa výstavby a modernizácie dopravnej infraštruktúry s cieľom prepojenia nadradenej dopravnej infraštruktúry na transeurópsku dopravnú sieť a zlepšenie dostupnosti všetkých regiónov SR k nadradenej dopravnej infraštruktúre.
V oblasti cestnej infraštruktúry bude vláda pokračovať v príprave a výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest zahrnutých do transeurópskej dopravnej siete a siete rýchlostných ciest s cieľom dosiahnutia rovnomerného pokrytia územia Slovenska spolu so zohľadnením dopravných potrieb. Vláda vytvorí podmienky pre výstavbu a sprevádzkovanie 100 km diaľnic a rýchlostných ciest do roku 2010. Urýchli ukončenie výstavby diaľnice D1 na úseku Považská Bystrica - Žilina, úseku diaľnice D3 Svrčinovec - štátna hranica s Poľskom,  sprevádzkovanie celého ťahu R1 Trnava - Banská Bystrica spolu s odstránením  bodových nedostatkov  na rýchlostnej komunikácií R2. Vláda SR zabezpečí do roku 2010 prípravu úseku diaľnice D1 po Košice, čím sa vytvoria vhodné podmienky pre jej bezproblémové a včasné dokončenie.
Vláda  zabezpečí projektovú prípravu rýchlostnej cesty R4 s prioritou výstavby úseku Košice - štátna hranica s Maďarskou republikou.
Vláda bude venovať náležitú pozornosť zvýšeniu tempa a kvality systematickej údržby a obnovy ciest a mostov a prijme účinné preventívne opatrenia na ochranu cestnej siete pred jej neúmerným preťažovaním a poškodzovaním.  
V oblasti železničnej infraštruktúry vláda bude pokračovať v jej modernizácii, prioritne multimodálnych koridorov, v súlade s politikou Európskeho spoločenstva s cieľom vytvoriť podmienky pre zvyšovanie konkurencieschopnosti osobnej a nákladnej železničnej dopravy na dopravnom trhu.
Vláda bude podporovať modernizáciu železničných tratí zahrnutých do transeurópskej dopravnej siete, ich vzájomné prepojenie, zvyšovanie traťových rýchlostí a ďalších kvalitatívnych parametrov železničnej infraštruktúry a zabezpečenie jej interoperability. V regiónoch vláda postupne zabezpečí realizáciu modernizácie železničných staníc v centrách cestovného ruchu a priemyslu.
Vláda zabezpečí plynulé financovanie rozvoja cestnej a železničnej infraštruktúry z viacerých zdrojov, predovšetkým z verejných financií, z fondov EÚ a z poplatkov za používanie dopravnej infraštruktúry. Legislatívne stanoví pravidlá a podmienky financovania projektov formou verejno-súkromného partnerstva. 
Vláda zavedie spoplatnenie vybranej cestnej infraštruktúry formou elektronického  výberu mýta.
Vláda zabezpečí vytvorenie zásobníkov projektov z hľadiska investorskej pripravenosti pre možnosť realizácie dopravných projektov podľa Operačného programu Doprava pre programové obdobie rokov 2007 - 2013 a vykoná všetky nevyhnutné kroky pre bezproblémovú implementáciu projektov spolufinancovaných z fondov EÚ v tomto období. 
V oblasti osobnej dopravy vláda podporí rozvoj verejnej osobnej dopravy pred dopravou individuálnou.
Vláda bude pokračovať v procese prenosu zodpovednosti štátu za dopravnú obslužnosť na samosprávne kraje, s cieľom efektívnejšieho vynakladania verejných financií a zabezpečenia optimalizácie, harmonizácie a integrácie verejnej osobnej dopravy.
Vláda vytvorí podmienky na rozvoj a rozširovanie železničnej a kombinovanej dopravy s cieľom udržania podielu železničnej dopravy na dopravnom trhu, zvýšenia ochrany životného prostredia a zvýšenia bezpečnosti prepravy.
Vláda zachová dominantné postavenie štátu v železničných spoločnostiach. Prehodnotí ich výkonnosť a ekonomickú efektívnosť a posúdi inštitucionálne možnosti zmeny ich riadenia. 
V súlade s prijatou európskou dopravnou politikou vláda zabezpečí realizáciu opatrení na zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky predovšetkým v oblasti dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky, dopravnej výchovy a osvety a bezpečnosti pozemných komunikácií.  
Z hľadiska rastúcich požiadaviek na zlepšovanie kvality dopravných služieb a ekologizácie dopravy bude vláda venovať pozornosť zavádzaniu informačných a komunikačných systémov v doprave.
Vláda vytvorí podmienky pre efektívne využívanie verejných prístavov Bratislava, Komárno a Štúrovo vytvorením správy verejných prístavov. Vláda posúdi možnosť preradenia správy vodných dopravných ciest v oblasti vnútrozemskej plavby do pôsobnosti Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií a podporí vybudovanie harmonizovaných  riečnych informačných systémov na vnútrozemských vodných cestách.
Vláda v záujme udržania tempa rastu leteckej dopravy a posilnenia jej bezpečnosti zabezpečí prispôsobenie výkonu štátnej správy s ohľadom na nové trhové prostredie v civilnom letectve.
Vláda posilní presadzovanie záujmov štátu a samosprávy pri prevádzkovaní letiskovej infraštruktúry s cieľom podporiť rozvoj hospodárstva a cestovného ruchu.

Pošta

V oblasti poštových služieb vláda v súlade s pravidlami európskej poštovej politiky a osobitne pri rešpektovaní európskych poštových smerníc, týkajúcich sa liberalizácie poštových služieb, zabezpečí prípravu legislatívneho a regulačného rámca poštových služieb v podmienkach otvoreného vnútorného trhu.

Informačná spoločnosť

Vláda považuje informatizáciu za jav, ktorý prierezovo zasahuje celú spoločnosť a má na ňu zásadný kvalitatívny vplyv. Schopnosť efektívne využívať informačné technológie je kľúčom k ekonomickému úspechu a tým k prosperite celej spoločnosti.
Vláda bude naďalej podporovať rozvoj širokopásmového prístupu rozvíjaním súťaže, hospodárnym využívaním frekvenčného spektra a podporou budovania rýchlostných širokopásmových sietí aj vo vidieckych regiónoch.
V záujme dosiahnuť dynamické naštartovanie procesu prechodu z analógového na digitálne televízne vysielanie sa vláda zaväzuje dodržať termín spustenia pravidelného digitálneho TV vysielania v systéme DVB-T  s cieľom ukončiť analógové vysielanie v súlade s požiadavkami EK.
Vláda vytvorí podmienky pre efektívnu koordináciu orgánov verejnej správy v oblasti informatizácie spoločnosti.
Vláda garantuje prístup občanov prostredníctvom internetu ku všetkým informáciám, ktorých zdrojom je verejná správa a ktoré sú zo zákona verejne dostupné.
Vláda umožní občanovi v styku s orgánmi verejnej správy používať elektronickú komunikáciu ako plnohodnotnú alternatívu písomného styku. Zabezpečí vo vybraných verejne prístupných štátnych inštitúciách bezplatné prístupové miesta pre elektronickú komunikáciu s verejnou správou.
Vláda bude pokračovať v zvyšovaní digitálnych zručností zamestnancov verejnej správy.
Vláda zabezpečí vytvorenie zásobníkov projektov  pre možnosť realizácie  projektov v rámci Operačného programu Vedomostná  ekonomika pre programové obdobie rokov 2007 - 2013 a vykoná všetky nevyhnutné kroky pre bezproblémovú implementáciu projektov spolufinancovaných z fondov EÚ v rámci podprogramu Informačná spoločnosť.

#