Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

2. 4 Pôdohospodárstvo


Konkurencieschopnosť a trvalá udržateľnosť poľnohospodárstva, potravinárstva a lesného hospodárstva vo vidieckom priestore garantujú regionálne vyvážený rozvoj celého odvetvia. Garantujú rozvoj vidieka, využitie ľudských zdrojov, stabilitu podnikania, pri rešpektovaní zásad ochrany životného prostredia a udržania hodnôt krajiny. Vláda Slovenskej republiky túto oblasť považuje za svoju prioritu.
Vláda Slovenskej republiky svojou politikou prispeje k stabilite podnikateľského prostredia v rezorte pôdohospodárstva vytváraním podmienok na plné uplatňovanie opatrení definovaných v prístupových dokumentoch medzi Slovenskou republikou a Európskou úniou, ako aj  opatrení prijímaných orgánmi Európskej únie z hľadiska podpory pôdohospodárskej výroby. Cieľom je maximálne využiť ekonomické, finančné prostriedky,  nástroje Spoločnej poľnohospodárskej politiky a národné  zdroje. V nadväznosti na Zmluvu o pristúpení k EÚ vláda zabezpečí plnenie finančného rámca národných doplatkov. V súlade s legislatívou Európskej únie vláda Slovenskej republiky naplno využije opatrenia štátnej pomoci. Zharmonizuje a zefektívni administratívne činnosti na čerpanie finančných prostriedkov zo zdrojov EÚ, najmä Európskeho poľnohospodárskeho záručného fondu, Európskeho poľnohospodárskeho fondu rozvoja vidieka a Európskeho fondu rybného hospodárstva. Vláda prehodnotí Národný strategický plán rozvoja vidieka s dôrazom na podporu konkurencieschopnosti poľnohospodárskych a potravinárskych podnikov, obnoviteľných zdrojov energie a diverzifikácie poľnohospodárskych činností aj s pomocou programu LEADER.
Politika rozvoja vidieka bude zohľadňovať všeobecné ciele hospodárskej politiky a sociálnej súdržnosti, prispievať k ich dosiahnutiu a integrovať priority tejto politiky.
Nástroje poľnohospodárskej politiky vláda prednostne nasmeruje do programov rastu vidieckej ekonomiky a zamestnanosti v oblastiach znižovania výrobných nákladov, rastu kvality, podpory predaja, poradenstva v zmysle nariadenia Rady EÚ  č. 1782/2003, finalizácie produktov poľnohospodárskej prvovýroby, revitalizácie živočíšnej výroby, rozvoja ovocinárstva, zeleninárstva, kvetinárstva, vinohradníctva, špeciálnych a technických plodín, bioenergetiky, ekologického poľnohospodárstva, služieb a nepoľnohospodárskej ekonomiky v celej škále vidieckych aktivít.  
Vláda prehodnotí režim využívania tzv. červenej nafty so zámerom administratívneho zjednodušenia.
S cieľom efektívnejšieho využitia a ochrany poľnohospodárskej a lesnej pôdy, ako najväčšieho prírodného bohatstva Slovenskej republiky, vláda podporí usporiadanie pozemkového vlastníctva. Vytvorí predpoklady, aby sa urýchlil postup usporiadania pozemkového vlastníctva tým, že urýchli proces uspokojovania reštitučných nárokov, dokončenie obnovy evidencie pôvodných pozemkov a zdynamizuje proces pozemkových úprav s dôrazom na realizáciu výstavby spoločných zariadení a opatrení. Zákonným spôsobom dorieši problematiku pozemkov neznámych vlastníkov s cieľom vytvorenia predpokladov pre rozvoj trhu s pôdou v prospech podnikateľských subjektov hospodáriacich na tejto pôde. Vláda prehodnotí otázku dane z poľnohospodárskych a lesných pozemkov a sprísni podmienky na záber poľnohospodárskej pôdy. 
Vláda zabezpečí dôslednú kontrolu kvality a zdravotnej neškodnosti potravín integrovanou kontrolou celého potravinového reťazca od výroby až po predaj potravín. Cieľom je vysoká úroveň ochrany zdravia ľudí,  ochrana práv  spotrebiteľa a  potravinová bezpečnosť štátu. Vláda prijme legislatívne opatrenia, ktoré zvýšia ochranu spotrebiteľov a spracovateľov pred zneužitím ekonomickej sily niektorých obchodných reťazcov.
Vláda Slovenskej republiky v nadväznosti na  reformu Spoločnej poľnohospodárskej politiky Európskej únie súvisiacu s prebiehajúcimi rokovaniami o liberalizácii svetového obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami vypracuje analýzy a prognózy konkurencieschopnosti poľnohospodárskej a potravinárskej výroby z hľadiska uplatniteľnosti slovenských výrobkov na spoločnom európskom trhu, ako aj na trhoch tretích krajín.
Strategickým cieľom vlády Slovenskej republiky v oblasti lesného hospodárstva je uplatňovanie a podporovanie trvalo udržateľného hospodárenia v lesoch na zabezpečenie ekologickej rovnováhy a stability krajiny pri racionálnom využívaní produkčných a mimoprodukčných funkcií lesov. V rámci svojej činnosti bude vychádzať z medzinárodných záväzkov, ku ktorým Slovenská republika pristúpila ako členská krajina EÚ, OECD a OSN.
Vláda Slovenskej republiky prijme novú štátnu lesnícku politiku vo forme Národného lesníckeho programu  v súlade s akčným plánom EÚ  vo väzbe k Národnému programu rozvoja vidieka SR. Zabezpečí neprivatizovateľnosť lesného majetku vo vlastníctve štátu, zosúladenie všeobecne záväzných právnych predpisov ovplyvňujúcich trvalo udržateľné hospodárenie v lesoch - zákona o lesoch, zákona o poľovníctve a zákona o ochrane prírody a krajiny. Vytvorí legislatívne, technické a finančné predpoklady na hradenie ujmy, ktorá vzniká vlastníkom v dôsledku obmedzenia vlastníckych práv.
Vláda Slovenskej republiky vytvorí podmienky  na dôslednú kontrolu ťažby dreva a hospodárenia v lesoch.
Vláda Slovenskej republiky v záujme zlepšenia postavenia a úlohy vedy a výskumu v rezorte pôdohospodárstva svoje aktivity prioritne zameria na podporu zriadenia centier excelentnosti s perspektívou podpory z finančných prostriedkov EÚ na rozvoj infraštruktúry a na podporu mladých vedeckých pracovníkov. Za hlavné úlohy v uplatňovaní znalostnej ekonomiky vláda Slovenskej republiky považuje rozpracovanie a realizáciu stratégie vzdelávania a poradenstva v rezorte pôdohospodárstva a zabezpečenie prenosu vedeckých poznatkov inovačného charakteru do pôdohospodárskej praxe. V oblasti rozvoja výroby biologických, technických a energetických surovín vláda Slovenskej republiky podporí rozvoj nových technológií aj v rámci štátnych programov výskumu a vývoja.
Vláda prijme opatrenia na realizáciu rozsudku  prijatého Medzinárodným súdnym dvorom v Haagu vo veci sústavy Vodného diela Gabčíkovo - Nagymaros.
Vláda svojimi krokmi vytvorí podmienky pre dynamický rozvoj moderného a konkurencieschopného agropotravinárskeho sektora orientovaného na spotrebiteľa, podporí kontinuálny a všestranný rozvoj vidieckej krajiny, spracuje prognózy vývoja slovenského poľnohospodárstva, lesníctva a vidieka, ktoré budú odrážať súčasné moderné trendy európskej poľnohospodárskej, lesníckej a vidieckej politiky. Pripraví alternatívne scenáre Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2013.

#