Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

2. 6 Bytová výstavba a regionálny rozvoj


Bytová výstavba  

Bývanie patrí k základným potrebám človeka. Súčasná situácia v oblasti bývania vykazuje veľké problémy, ktoré sa dotýkajú najmä mladých rodín, ktoré si zo svojich príjmov nedokážu v dostatočnej miere zabezpečiť vlastné bývanie. Byty, ktoré sa v súčasnosti stavajú, sú síce na vyššej kvalitatívnej úrovni, ale zároveň nie sú dostupné pre široké vrstvy obyvateľstva a najmä pre mladé rodiny. Pre túto skupinu obyvateľstva je nevyhnutné vytvárať podmienky na výstavbu menších nájomných bytov, tzv. štartovacie byty.
Vláda vytvorí podmienky na

  • výstavbu nájomných bytov pre mladé rodiny vo vzťahu na možnosti štátneho rozpočtu;
  • zvýšenie obnovy a revitalizácie bytového fondu s cieľom zefektívniť jeho prevádzku - zníženie nákladov a zvýšenie štandardu bývania. Súčasne sa vytvoria podmienky na úsporu energií;
  • výstavbu zariadení sociálnych služieb pre  starších občanov a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a pre marginalizované skupiny obyvateľov.

Vláda zachová účelovosť Štátneho fondu rozvoja bývania a zabezpečí prepojenie finančných prostriedkov zo sociálnej oblasti, fondov EÚ a účelových prostriedkov štátneho rozpočtu na bývanie, s cieľom zefektívniť ich využívanie.
Vláda zvýši mieru podpory financovania bývania formou bonifikácie hypotekárnych úverov a bude pokračovať v podpore stavebného sporenia s cieľom zlepšenia prístupu k bytovému fondu najmä mladým rodinám.

Regionálna politika

Hlavnou úlohou regionálnej politiky vlády je zastaviť pokračujúci trend regionálnych disparít účelnou kombináciou centrálnych rozvojových impulzov a parciálnych politík samosprávnych krajov tak, aby bol podporený harmonický a trvalo udržateľný rozvoj na celom území SR.
Vláda prehĺbi kompetencie samosprávnych krajov tak, aby tieto mohli komplexnejšie, s väčšou mierou zodpovednosti a s patričnými finančnými zdrojmi vykonávať rozvojovú politiku na svojom území.
Vyrovnávanie regionálnych rozdielov nemôže byť uspokojivo riešené iba prostriedkami štrukturálnych fondov EÚ s prispením štátneho rozpočtu, ale musí byť tiež súčasťou rozvojových politík jednotlivých rezortov a samosprávnych krajov pri vzájomnej previazanosti všetkých troch komponentov.
Vláda považuje za potrebné spracovať ucelenú víziu regionálneho rozvoja Slovenska na obdobie nasledujúcich dvadsať rokov. Od tohto dokumentu bude odvodený strategický dokument. Ciele Národného strategického referenčného rámca (NSRR) musia byť v súlade ako s víziou, tak i so stratégiou regionálneho rozvoja Slovenska.
Podmienky podpory regionálneho rozvoja a pôsobnosť orgánov štátnej správy, samosprávnych krajov a obcí budú vymedzené v novom zákone o podpore regionálneho rozvoja.
V regionálnom rozvoji budú rešpektované princípy kohézie a subsidiarity pri posilnení vplyvu regionálnych samospráv na umiestňovanie zdrojov EÚ.
V tejto súvislosti vláda SR opätovne posúdi spracovaný návrh NSRR pokiaľ ide o počet a obsahovú náplň operačných programov, pričom budú zohľadnené i pripomienky Európskej komisie k nesúladu analýzy a niektorých priorít stávajúceho dokumentu s osobitným dôrazom na regionálny operačný program. Bude taktiež riešené zlepšenie dostupnosti územia ako elementárnej podmienky zvýšenia domácej i zahraničnej investičnej činnosti. Preto sa bude výraznejšie podporovať rozvoj celoštátnej i regionálnej dopravnej infraštruktúry.
Na základe skúseností zo skráteného programového obdobia 2004 - 2006 bude popri skvalitnení práce centrálnych administratívnych štruktúr vytvorený rámec pre postupný prechod plnej zodpovednosti samosprávnych krajov za implementáciu uceleného operačného programu príslušného regiónu. K tomu bude vytvorený potrebný inštitucionálny rámec.
Využitím skúseností z uplatňovania štátnej pomoci v minulých obdobiach bude vláda vo zvýšenej miere podporovať rozvoj malého a stredného podnikania s diferencovaným prístupom pre zaostávajúce regióny Slovenska.
Za dôležitú súčasť regionálneho rozvoja považuje vláda tiež rozvíjanie teritoriálnej spolupráce vo všetkých jej formách s ťažiskom na cezhraničnú spoluprácu susediacich regiónov. V implementácii príslušných programov bude posilnená zodpovednosť samosprávnych krajov.
Vo väčšej miere než doposiaľ budú v regionálnom rozvoji riešené sociálno-ekonomické problémy rómskej komunity s dôrazom na komplexný charakter prijímaných opatrení tak, aby bolo ucelene riešené širšie územie, v ktorom tieto komunity žijú.
Vláda sa zaväzuje spracovať a realizovať komplexný komunikačný akčný plán ohľadom aktivít v oblasti regionálneho rozvoja, ktorého cieľom bude popri informovanosti tiež zvýšiť i motiváciu občanov obcí a miest Slovenska na zlepšovaní svojich životných podmienok.

#