Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

5. 2 Veda a technika


Vláda si uvedomuje dopad vedy a techniky na zvyšovanie kvality slovenskej ekonomiky, životnej úrovne obyvateľstva. Z tohto dôvodu prijme konkrétne opatrenia  na podporu výskumu a vývoja v súlade so súčasnými trendmi v krajinách Európskej únie. V oblasti riadenia vedy bude vláda vychádzať zo zásad Lisabonskej stratégie a Bolonskej deklarácie, ktoré prezentujú vedu a techniku ako hlavný nástroj budovania znalostnej spoločnosti.
Vláda uplatní viac zdrojové financovanie výskumu a vývoja. Zároveň prehodnotí štruktúru grantového systému financovania so zámerom zjednotiť a urýchliť finančné toky. Cieľom vlády je, aby v spolupráci vysokých škôl, Slovenskej akadémie vied, výskumných a vývojových centier, vedeckých a technologických parkov, podnikateľských inkubátorov a technologicky orientovaných firiem a úspešného čerpania prostriedkov z fondov EÚ sa postupne dosiahla úroveň financovania vedy a techniky vo výške 0,8 % HDP.
Vláda vytvorí legislatívne prostredie na stimuláciu využívania výsledkov vedy a výskumu pre rozvoj najmä malého a stredného podnikania. Zvýšenú pozornosť bude venovať výchove  mladej vedeckej generácie a jej spoločenskému ohodnoteniu. Poslúži jej na to systém osobitných grantov pre mladých vedeckých pracovníkov a doktorandov, ktorý chce vytvoriť. Pokúsi sa takto zastaviť únik mozgov a stabilizovať na Slovensku mladú vzdelanú generáciu. Vláda vytvorí podmienky pre efektívne využívanie sektorových operačných plánov pre vzdelanie, vzdelanostnú infraštruktúru, výskum a vývoj podľa potrieb regiónov Slovenska. Vláda vytvorí systém podpory efektívneho budovania infraštruktúry vedy a výskumu s využitím prostriedkov z európskych štrukturálnych fondov. Zlepší podmienky pre zabezpečenie ochrany duševného vlastníctva a efektívnejšiu ochranu využívania výsledkov vedy a vývoja. Vláda podporí vedecké pracoviská, ktoré sa stanú súčasťou virtuálnej siete centra technológií v Európe a centrá excelentnosti, ktoré budú programovo spolupracovať s firemnými výskumnými a vývojovými pracoviskami a podnikmi.    

#