Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

6. Kultúra


Vláda SR vníma rozvoj kultúry v najširšom zmysle slova ako nevyhnutnú podmienku zvyšovania kvality života občanov Slovenskej republiky.
Vláda SR bude uskutočňovať cieľavedomú kultúrnu politiku na základe konsenzu dosiahnutého v predchádzajúcom období, že podpora kultúry z verejných zdrojov je legitímna a zároveň priamy politický a ideologický vplyv na kultúru je neprípustný.
Vláda SR považuje ochranu a využívanie kultúrneho dedičstva, spolu s podporou novej pôvodnej tvorby a jej prezentácie za jeden z rozhodujúcich pilierov uchovania a posilnenia identity Slovenska v prostredí globalizácie a komercionalizácie kultúry. V rozvoji a pôsobení kultúry vidí účinný prostriedok obrany jednotlivca pred jednostranným konzumným spôsobom života a  nezastupiteľný nástroj prehlbovania duchovného rozmeru života človeka. V tomto kontexte bude vláda SR rozširovať priestor aj na spoluprácu s cirkvami a náboženskými spoločnosťami.
Vláda SR pri svojom pôsobení v oblasti kultúry bude zachovávať tri základné princípy - kontinuitu, komunikáciu a koordináciu. Kontinuitu so všetkým pozitívnym, čo bolo v tejto sfére urobené v predchádzajúcom období, komunikáciu s kultúrnou obcou a inými zúčastnenými skupinami ako významnú súčasť procesu prijímania zásadných rozhodnutí v oblasti kultúry a  koordináciu s cieľom pozitívnej synergie pri vytváraní podmienok a  efektívnom využívaní zdrojov na ochranu, tvorbu a šírenie kultúry.
Vláda SR bude dbať na rozvoj a ochranu slovenčiny ako štátneho jazyka v spolupráci s príslušnými štátnymi a vedeckými inštitúciami, ako aj odbornými pracoviskami Matice Slovenskej.
Vláda SR si chce v nasledujúcom funkčnom období stanoviť pre oblasť kultúry jasné priority, vyjadrujúce záujem štátu o konkrétne úseky kultúry, ktoré by bez štátnej podpory nemohli fungovať alebo sú pre štát a kultúru nezastupiteľné. Na realizáciu týchto priorít bude vláda vytvárať nielen vhodné legislatívne, organizačné a metodické podmienky, ale aj poskytovať naďalej priamu finančnú podporu z verejných zdrojov.

#