Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

6. 2 Médiá a audiovízia


Strategickým cieľom mediálnej politiky vlády SR bude utvárať legislatívne a inštitucionálne predpoklady na rozvoj prostriedkov masovej komunikácie, spravodlivú hospodársku a publicistickú súťaž na mediálnom trhu, priehľadnosť vlastníckych vzťahov a pluralitu mediálneho prostredia v záujme skvalitňovania realizácie ústavných práv občanov na slobodu prejavu a informácií.
Vláda SR vytvorí nový legislatívny, finančný a organizačný rámec fungovania verejnoprávneho rozhlasu a televízie. Obsahové zameranie a finančné zabezpečenie verejnoprávnych médií rozpracuje v podobe zmluvy medzi Národnou radou SR a SRo a STV.
Vláda SR pripraví nový zákon o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky, ktorý bude riešiť organizačný status, poslanie a funkcie TASR ako národnej tlačovej agentúry.
Vláda SR predloží nový tlačový (mediálny) zákon, ktorý upraví základné pravidlá  a vzťahy medzi subjektmi procesu šírenia informácií prostredníctvom komunikačných médií.
Vláda SR vytvorí legislatívne a finančné podmienky pre programové využitie digitálneho systému televízneho a rozhlasového vysielania.
Vláda SR utvorí podmienky na oživenie domácej audiovizuálnej kultúry, podporou pôvodnej  tvorby  a európskej  koprodukcie  v oblasti  rozhlasu, televízie a filmu (zákon o audiovizuálnom fonde) a  rozšírením podielu vysielania audiovizuálnych diel s dabingom v slovenskom jazyku (audiovizuálny zákon).
Vláda SR spracuje koncepciu mediálnej výchovy ako súčasti vzdelávacieho systému spoločnosti, podporí vznik školiacich programov pre učiteľov, zameraných na využitie médií a  nových komunikačných technológií vo vyučovacom procese.

#