Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

6. 3 Obnova pamiatok a ochrana kultúrneho dedičstva


Vláda SR sa zaväzuje vytvárať podmienky na trvalé zachovanie pamiatkových hodnôt, ochranu pamiatkových území a národných kultúrnych pamiatok. Za súčasť národného kultúrneho dedičstva považuje aj kultúrne diela a tradície, vytvorené Slovákmi žijúcimi v zahraničí.
Dôraz položí predovšetkým na obnovu a reštaurovanie národných kultúrnych pamiatok a ich využívanie pre rozvoj cestovného ruchu. Zameria sa pritom  na lokality s celoslovenským významom ako sú súčasné lokality svetového dedičstva, hradné múzeá s vysokou návštevnosťou a mestské pamiatkové rezervácie.
Prostriedky na ochranu a obnovu pamiatkového fondu vláda SR zabezpečí prostredníctvom účelovej pomoci štátu, ako aj viac zdrojového financovania, najmä zo štrukturálnych fondov EÚ.
Za významný predpoklad ochrany kultúrneho dedičstva vláda SR považuje schválenie Stratégie rozvoja slovenského knihovníctva, múzeí a galérií.
Vláda SR posúdi účinnosť existujúcich predpisov v oblasti predaja, vývozu a dovozu starožitností a predmetov vysokej umeleckej hodnoty. V súvislosti s možnosťou  návratu diel múzejnej a galerijnej hodnoty, ktoré majú svoj pôvod na Slovensku, vláda SR vytvorí finančnú rezervu, z ktorej by  bolo možné  zakúpiť na dražbách v zahraničí slovaciká do štátnych zbierok.  
Vláda SR prijme zákonné legislatívne opatrenie, ktoré formou štátnej garancie umožní dovážať  na Slovensko zbierky vysokej umeleckej hodnoty  s cieľom realizácie výstavných projektov európskeho formátu.

#