Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

7. 1 Demokratický štát


Vláda v snahe  rozvíjať multietnický a multikultúrny charakter spoločnosti občanov Slovenskej republiky bude permanentne bojovať proti všetkým formám rasovej, etnickej, náboženskej a politickej neznášanlivosti. Vláda sa zaväzuje viesť permanentný zápas proti diskriminácii, rasizmu, antisemitizmu, xenofóbii, extrémnemu nacionalizmu a šovinizmu a za propagáciu pravdy o holokauste. Vláda bude vo vzťahu k národnostným menšinám postupovať v duchu schválenej dikcie Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov a vytvorí podmienky na zriadenie Úradu pre menšiny v SR.
Vláda bude formovať demokratické prostredie pre slobodu myslenia, svedomia a náboženského vyznania. Bude rešpektovať postavenie a úlohy cirkví, náboženských spoločností a ďalších spoločenstiev a občanov bez náboženského vyznania na princípe rovnoprávnosti a uchovávania plurality.
Vláda zaručuje všetkým občanom, bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické či iné zmýšľanie, etnický alebo sociálny pôvod, majetok, rod, alebo iné postavenie, že bude rešpektovať všetky základné ľudské práva a slobody, medzi ktoré patrí aj právo človeka, občana slobodne rozhodovať o svojej etnickej identite. Súčasne však zdôrazňuje, že svojimi rozhodnutiami nebude z týchto dôvodov nikoho ani poškodzovať, ani zvýhodňovať, alebo znevýhodňovať.
Vláda sa zaväzuje k takým postupným zmenám volebného zákona, ktoré odstránia niektoré existujúce deformácie spôsobené predchádzajúcou vládou a nastolia väčšiu zodpovednosť poslanca k občanovi.
Vláda SR považuje tretí sektor za dôležitý spoločenský pilier a súčasť slobodnej občianskej spoločnosti. Uvedomujúc si dôležitosť rozvoja občianskej spoločnosti bude viesť partnerský dialóg s jednotlivými zložkami a platformami občianskej spoločnosti za účelom neustáleho vytvárania kvalitného ekonomického a právneho prostredia.
Vláda naďalej považuje riešenie rómskej problematiky za svoju prioritu. Na jej realizáciu bude podporovať všetky rozvojové programy s cieľom zlepšovať život Rómov a integráciu rómskej komunity do spoločnosti pri efektívnom a cielenom využívaní finančných zdrojov do oblasti vzdelávania, kultúry,  zdravotnej a sociálnej starostlivosti, infraštruktúry a bývania.
Vláda pripraví pokračovanie stratégie riešenia situácie rómskej národnostnej menšiny  a v záujme účinnejšej efektívnosti realizácie jednotlivých zámerov dobuduje odborné a špecifické kapacity priamo v regiónoch, kde žijú občania rómskej národnosti vo výraznejšom počte. Vláda bude vytvárať podmienky pre skutočnú integráciu a inklúziu rómskeho etnika s cieľom pozdvihnúť jeho životnú úroveň, a to na báze najširšieho konsenzu na jednej strane a politickej vôle na strane druhej.
Vláda považuje Slovákov žijúcich v zahraničí za integrálnu súčasť slovenského národa, ich život a dejiny za súčasť národných dejín a ich kultúru za súčasť národného kultúrneho dedičstva. V súlade s Ústavou Slovenskej republiky bude vláda podporovať identitu a kultúrny život slovenských komunít v zahraničí s cieľom uchovať a rozvíjať ich národné povedomie. Vláda vyjadruje svoju pripravenosť prostredníctvom Úradu pre Slovákov v zahraničí riešiť požiadavky a potreby slovenských menšín a komunít vo svete v oblasti vzdelávania, vedy, výskumu, informácií a médií.

#