Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

7. 4 Verejná správa


Vláda SR vykoná potrebné kroky smerujúce k modernizácii verejnej správy, predovšetkým jej ekonomizáciou a informatizáciou. Zlepší systém jej riadenia a verejnej kontroly. Bude podporovať využívanie iniciatívy občanov a občianskych združení v miestnom verejnom živote. Bude usilovať o to, aby orgány štátnej správy a orgány územnej samosprávy svojou činnosťou uľahčovali život občanom, ako aj právnickým osobám. Na tento účel považuje za potrebné vykonať analýzu  vývoja a súčasného stavu verejnej správy s cieľom postupne riešiť otvorené problémy a dosiahnuť tak vyššiu efektívnosť administratívnych a vecných služieb poskytovaných jej štruktúrami na jednotlivých úrovniach. Analýza posúdi aj možnosti zredukovania   organizačnej členitosti a personálnej náročnosti krajských štruktúr štátnej správy, ako aj možnosti prenesenia niektorých ďalších kompetencií v zabezpečovaní verejných služieb na orgány územnej samosprávy. V čo najkratšom termíne vláda SR zruší krajské úrady, ktorých kompetencie prejdú na územnú samosprávu. Vykonané opatrenia by mali zároveň zlepšiť výkon koordinačných úloh  štátu v zabezpečovaní sociálno-ekonomického rozvoja v území a pri riešení krízových situácií.
Pri riešení závažných úloh v oblasti verejnej správy bude vláda SR úzko spolupracovať s reprezentatívnymi združeniami obcí a miest, osobitne so Združením miest a obcí Slovenska, ako aj s vyššími územnými celkami.
Vláda SR posúdi efektivitu a administratívne usporiadanie štátu, nakoľko súčasné usporiadanie nezodpovedá územným obvodom pôsobnosti prvostupňových orgánov miestnej štátnej správy, s cieľom pripraviť návrhy na riešenie v ďalšom volebnom období.
Vzhľadom na dosiahnutý stupeň úrovne územnej samosprávy urobí vláda SR ďalšie kroky k pristúpeniu Slovenskej republiky k ostatným článkom Európskej charty miestnej samosprávy.
Vláda SR zabezpečí vykonanie odborného auditu legislatívy súvisiacej  s verejnou správou  a konania pred orgánmi verejnej správy tak, aby bol v maximálnej miere znížený rozsah znepríjemňovania života občana byrokraciou. V tejto súvislosti vláda SR posúdi potrebu prijatia zákona proti šikanovaniu občanov.
Vláda SR sa zasadí o úpravu pravidiel rozhodovacej činnosti orgánov verejnej správy, ktorým štát zveril rozhodovanie o právach a povinnostiach občanov i právnických osôb. Nimi sa má prehĺbiť právna istota a racionalita tohto procesu, najmä odstránením prieťahov v konaní.
Vláda SR prijme   úpravu pravidiel  udeľovania štátneho občianstva cudzincom s cieľom dôkladnejšieho preverovania žiadateľov o občianstvo.
V oblasti rozvíjania spoločenských vzťahov bude vláda SR dbať, aby ústavné princípy združovania občanov utvárali lepšie podmienky pre ich záujmy v spoločenskom živote, ale na druhej strane, aby ich nedodržiavaním nedochádzalo k obchádzaniu práva na iné ciele, než ustanovené zákonom.

#