Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

8. Obrana štátu


Slovenská republika je z politického a bezpečnostného hľadiska neoddeliteľnou súčasťou euroatlantického priestoru. Individuálne, alebo so spojencami a medzinárodnými organizáciami bude chrániť a brániť bezpečnosť a ľudské práva, suverenitu, slobodu, demokraciu a právny štát.
Vstupom do NATO sa SR stala súčasťou kolektívnej obrany, ako aj spolugarantom bezpečnosti spojencov. Prijatím za člena EÚ získala ďalšie záruky politickej a ekonomickej stability a možnosť aktívne sa podieľať na formovaní a realizácii európskej bezpečnostnej a obrannej politiky. Obhajoba a presadzovanie bezpečnostných záujmov SR budú aj naďalej realizované v širšom geopolitickom kontexte.
Vláda SR bude vytvárať predpoklady pre formovanie takého obranného potenciálu štátu, ktorý umožní reagovať na situácie ohrozujúce bezpečnosť občanov, štátu a spojencov a preventívne eliminovať vznikajúce hrozby, vrátane eliminácie hrozieb mimo územia SR. Bude sa usilovať o to, aby SR do konca roku 2010 primerane prispievala k obranným schopnostiam kolektívnej obrany NATO a vojenským spôsobilostiam EÚ s cieľom plnohodnotného príspevku v ďalšom období. Zabezpečí aktívnu účasť v silách rýchlej reakcie NATO a EÚ a na operáciách medzinárodného krízového manažmentu. Na to využije ako nástroje Ciele síl Severoatlantickej aliancie a Hlavné ciele EÚ, ktoré v súlade s povahou moderných hrozieb kladú dôraz na: obranyschopnosť a vnútornú bezpečnosť štátu, schopnosť nasadiť sily aj mimo územia SR, schopnosť podieľať sa na niekoľkých operáciách súbežne a schopnosť pružne prispôsobiť typ misie meniacej sa bezpečnostnej situácii.
Vláda SR zvýši účinnosť riadenia a efektívnosť využívania obranného potenciálu štátu, zabezpečí dostatočne rýchle rozhodnutia v rámci medzinárodného krízového manažmentu NATO, EÚ a OSN a zdokonalí právny rámec pre činnosť orgánov verejnej moci na úseku zaručenia obranyschopnosti SR. Vláda SR bude naďalej rozvíjať systém civilného riadenia ozbrojených síl tak, aby bola transparentne definovaná politická a vojensko-odborná zodpovednosť za zabezpečenie obrany štátu.
Vláda SR zintenzívni úsilie pri presadzovaní komplexnosti a efektívnosti obrany, vytvorí predpoklady pre zdokonalenie systému riadenia obrany, okrem iného aj aktualizáciou Dlhodobého plánu rozvoja Ministerstva obrany SR 2015. Zabezpečí rozvoj požadovaných spôsobilostí ozbrojených síl s dôrazom na ich nasaditeľnosť a udržateľnosť. Ďalší rozvoj ozbrojených síl vláda SR podporí transformáciou s nimi súvisiacich výkonných a podporných prvkov obranného systému štátu.
Vláda SR vytvorí integrovaný bezpečnostný systém riadiaci a koordinujúci všetky organizácie a inštitúcie determinujúce obranu štátu.
Vláda SR bude zvyšovať úroveň použiteľnosti a operačnej pripravenosti ozbrojených síl. Zabezpečí transparentnosť, efektívnosť a hospodárnosť vo využívaní finančných prostriedkov. V obrannom plánovaní bude dôsledne rešpektovať priority rozvoja rezortu obrany.
Vláda SR vyhodnotí zapojenie ozbrojených síl do operácií medzinárodného krízového manažmentu, vrátane operácie Iracká sloboda. Do budúcnosti vláda SR zabezpečí, aby súčasťou rozhodnutia o vyslaní jednotiek bol aj jasne definovaný mandát obsahujúci kritériá ich zotrvania alebo prípadného odsunu.
Vláda SR na základe dialógu so zúčastnenými partnermi a irackou vládou predloží jasný a časovo prijateľný harmonogram stiahnutia vojenskej jednotky z Iraku. Vláda SR je pripravená podieľať sa na plnení iných úloh pri zabezpečovaní stability a mieru v Iraku civilnými prostriedkami a taktiež je pripravená podieľať sa na procese budovania irackých bezpečnostných síl, ktoré budú schopné prevziať zodpovednosť za stabilitu a bezpečnosť v Iraku.   
Vláda SR bude podporovať rozšírenie spôsobilostí ozbrojených síl SR aj na oblasť asistenčných úloh s dôrazom na ochranu zdravia a majetku občanov a štátu v prípadoch ako sú napríklad živelné pohromy alebo teroristický útok.
Vláda SR dokončí transformáciu vojenského školstva,  podporí rozvoj národnej vojenskej vedy a súčasne vytvorí podmienky pre vzdelávanie civilných odborníkov v odbore bezpečnosti a obrany. Vláda bude prijímať opatrenia na posilňovanie občianskej zodpovednosti za obranu a upevňovanie občianskeho charakteru obrany štátu.
Vláda SR prehodnotí systém velenia a riadenia ozbrojených síl SR tak, aby zabezpečoval požadovaný stupeň ich operačnej pripravenosti pre obranu štátu a občanov a plnenie medzinárodných záväzkov SR.
Vláda SR zvýši kvalitu ľudského potenciálu rezortu ministerstva obrany s dôrazom na profesionalitu, odbornosť a kompetentnosť výkonu funkcií. Bude zvyšovať profesionalitu ozbrojených síl a stabilizovať ich personál, vrátane primeraného odmeňovania a sociálneho zabezpečenia. Bude motivovať a stimulovať profesionálnych vojakov pri akceptovaní požiadavky rovnosti príležitostí.
Vláda SR vytvorí podmienky na zlepšenie starostlivosti o vojenských dôchodcov. Podporí rozvoj tradícií a starostlivosť o vojenských veteránov a ich rodinných príslušníkov.
Vláda SR zabezpečí, aby výdavky vyčleňované na obranu dosahovali úroveň potrebnú na zabezpečenie obrany štátu a záväzkov Slovenskej republiky. Zabezpečí, aby výdavky na operácie medzinárodného krízového manažmentu a výdavky súvisiace so zaradením do síl rýchlej reakcie NATO a EÚ neboli financované na úkor udržiavania a rozvoja ozbrojených síl SR.
Vláda SR vybuduje funkčný systém včasnej výstrahy s cieľom identifikovať vznikajúce hrozby tak, aby bolo možné včas prijať efektívne protiopatrenia.
Vláda SR bude podporovať rozvoj obranného priemyslu SR. Vláda bude podporovať jeho čo najširšie zapojenie do modernizácie a prezbrojenia ozbrojených síl SR a medzinárodných vyzbrojovacích projektov, predovšetkým v rámci EÚ a NATO. Bude využívať domáce kapacity výskumu, vývoja, produkcie a údržby moderných zbraní, munície a bojovej techniky. Vláda bude iniciovať definovanie a legislatívnu úpravu ofsetových pravidiel pri zásadných investíciách do ozbrojených a bezpečnostných zložiek Slovenskej republiky.
Vláda SR bude budovať a udržiavať primeranú obrannú infraštruktúru a vytvárať podmienky na jej ochranu a fungovanie v krízových stavoch. Splní požiadavky vyplývajúce z členstva SR v NATO a EÚ, vrátane prijatia a všestranného zabezpečenia podpory spojeneckých ozbrojených síl na území SR a realizácie bezpečnostných investícií.
Vláda SR zabezpečí, aby ozbrojené sily pri obrane štátu a orgány verejnej moci pri krízových situáciách boli podporované systémom civilného núdzového plánovania.

#