Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English
02.02.2005

Záznam z rokovania Rady hospodárskej a sociálnej dohody SR zo dňa 23. 11. 2004

Program:

1. Budúca forma fungovania sociálneho dialógu
2. Rôzne
a) Informácia o návrhu štátneho rozpočtu na rok 2005
Predkladá: minister financií SR, Ivan Mikloš
(ústna informácia)

Rokovanie otvoril a viedol predseda Rady Pavol Rusko. Vyslovil poďakovanie sociálnym partnerom za korektný prístup a profesionálne dobre vybudované vzťahy. Privítal prezidenta KOZ SR Ivana Saktora , prezidenta AZZZ SR pána Malatinského a prezidenta RÚZ pána Juru. Toto zasadnutie sa konalo ako posledné v zmysle zákona č. 106/1999 Z.z. o tripartite a všetky strany vyjadrili záujem pokračovať v sociálnom dialógu v novej forme. Vládna strana vyšla v ústrety KOZ SR, že navrhovaný štatút nebude vychádzať z Kompetenčného zákona, ale bude v zmysle dobrovoľného rozhodnutia sociálnych partnerov.
KOZ SR pripravila Deklaráciu, ku ktorej sa vládna strana hlási a môže ju svojim podpisom schváliť. Je to dokument, ktorý ukončí starú etapu fungovania sociálneho dialógu a naštartuje novú. Minister hospodárstva a predseda Rady ocenil stanovisko odborov, že svoj program neviazali na konkrétnu politickú stranu, čo zlepšilo pozíciu vyjednávania so sociálnymi partnermi.

Podpredseda Rady za AZZZ SR pán Buben poďakoval sociálnym partnerom za korektný prístup a za podieľanie sa na vytváraní vhodného pracovného a podnikateľského prostredia. Ocenil prístup vlády, ktorá vyjadrila ochotu podpísať pripravenú deklaráciu. Poďakoval za spoluprácu poradcom, ktorí sa podieľali na príprave stanovísk a pozval na čašu vína. pri príležitosti ukončenia platnosti zákona o tripartite a naštartovania novej formy sociálneho dialógu.

Deklarácia
KOZ SR s AZZZ SR a RÚZ pripravila návrh Deklarácie, s ktorou súhlasili všetci traja sociálni partneri, spoločne ju odsúhlasili a slávnostne podpísali. Úplné znenie Deklarácie je prílohou tohto záznamu.

Štatút Rady hospodárskeho partnerstva a sociálneho partnerstva
AZZZ SR a KOZ SR predložili písomné stanoviská k návrhu štatútu, RÚZ písomné stanovisko nepredložila, lebo jej základné požiadavky boli v návrhu štatútu zapracované. Štatút Rady nie je vypracovaný v zmysle Kompetenčného zákona, ale na základe dobrovoľného rozhodnutia zúčastnených strán vo väzbe na medzinárodné záväzky.

Nové znenie článkov dohodnuté na rokovaní RHSD SR

Článok 1 – odsúhlasené pôvodné znenie.

Článok 2 – odsúhlasené pôvodné znenie.

Článok 3 – dohodnuté nové znenie:

Rada najmä
a) prerokúva zásadné otázky hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja,
b) prerokúva návrh štátneho rozpočtu,
c) prerokúva návrhy pracovno-právnej legislatívy,
d) pripravuje pre vládu odporúčania k prerokúvaným otázkam,
e) v prípade dohody zriaďuje svoje pracovné skupiny,
f) schvaľuje rokovací poriadok rady.

Článok 4 – vypustený.

Článok 5 – body č. 1, 2, 3 akceptované v pôvodnom znení,
bod č. 4 preformulovaný -. Zástupcami zamestnancov sú zástupcovia vymenovaní reprezentatívnymi združeniami odborových zväzov..
Reprezentatívne združenie odborových zväzov je združenie odborových zväzov, ktoré zastupuje najmenej 100 000 zamestnancov, ktorí sú členmi odborov.
bod 5 vypustené IČO,
bod 6 akceptovaný,
bod 7a) akceptovaný
bod 7 b) preformulované - Počet členov zástupcov zamestnancov v rade sa určí tak, že za 100 000 zamestnancov, ktorí sú členmi odborov pripadá jedno kreslo a za každých ďalších i začatých 100 000 zamestnancov, ktorí sú členmi odborov pripadá jedno kreslo.
bod 8 akceptovaný,
bod 9 preformulovaný „Člen Rady sa môže vzdať členstva v Rade písomným oznámením, ktoré doručí predsedovi príslušnej organizácie a ten bezodkladne informuje predsedu Rady.“

Článok 6 – body 1, 2, 3, 4 akceptované v pôvodnom znení,
bod 5 a) preformulovaný Predsedníctvo prerokúva zásadné otázky spojené s prípravou rokovania rady, navrhuje program rokovania rady a rieši otázky vyplývajúce so záverov rokovania rady a otázky, na ktoré ho rada splnomocnila,
5 b) akceptované.

Článok 7 – body 1 až 8 akceptované,
bod 9 nové znenie Pri prerokovávaní materiálu bude predkladateľ materiálu minister príslušného rezortu, alebo štátny tajomník.

Článok 8 – akceptovaný

Článok 9 – bod 1 nové znenie Výdavky spojené s činnosťou rady a sekretariátom rady sa uhrádzajú z rozpočtovej kapitoly úradu vlády.

Článok 10 – akceptovaný

Článok 11 – preformulovaný „Tento Štatút nadobúda účinnosť dňom 1. decembra 2004.“



Rada sa dohodla, že reprezentatívnosť odborových združení a zamestnávateľských združení bude posudzovaná ku dňu 1. 12. 2004, informácie potvrdzujúce reprezentatívnosť doručia sociálni partneri na sekretariát Rady do 10. 12. 2004. Na základe vykázanej reprezentatívnosti nominácie členov Rady za sociálnych partnerov doručenia na sekretariát Rady do 15. 12. 2004.

Rôzne
Informácia o návrhu štátneho rozpočtu na rok 2005
Záver:
Sociálni partneri zobrali ústnu informáciu na vedomie bez prerokovania.

Predseda Rady Pavol Rusko poďakoval prítomným za účasť a ukončil rokovanie.

Zapísala: Andrea Strečková

za vládu
Pavol R U S K O
predseda rady .................................
za odbory
Vladimír M O J Š
podpredseda rady .................................

za zamestnávateľov
Anton B U B E N
podpredseda rady .................................

Anton J U R A
prezident RÚZ .....................................