Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English
20.09.2004

Záznam z predsedníctva Rady hospodárskej a sociálnej dohody SR zo dňa 14. 9. 2004

Miesto konania : Ministerstvo hospodárstva SR
Prítomní : podľa prezenčnej listiny
Rokovanie viedol : podpredseda vlády SR a minister hospodárstva SR
predseda RHSD SR Pavol Rusko


Program:
1. Určenie reprezentatívnosti zástupcov zamestnávateľov
2. Forma fungovania sociálneho dialógu
3. Návrh programu na riadne zasadnutie RHSD SR dňa 24. 9. 2004
4. Rôzne

Pán Buben sa pýtal pána predsedu RHSD Ruska, či je to riadne zasadnutie Predsedníctva RHSD v zmysle platného zákona.
Predseda Rady pán Rusko uviedol, že na mimoriadnom zasadnutí RHSD sme sa dohodli, že na predsedníctve bude doriešená otázka reprezentatívnosti zástupcov zamestnávateľov. Poveril ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR pána Kaníka, aby určil nezávislého rozhodcu na určenie reprezentatívnosti. Kým neodznie informácia nezávislého rozhodcu zástupcovia RÚZ by mali sedieť mimo. Pán Buben uviedol, že keďže pán Jurzyca, ako nezávislý rozhodca prítomný nie je, navrhol tento bod prerokovať za prítomnosti nezávislého rozhodcu. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny pán Kaník uviedol, že podá ústnu informáciu o rozhodnutí nezávislého rozhodcu.

K bodu 1
Určenie reprezentatívnosti zástupcov zamestnávateľov
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR pán Kaník informoval o stanovisku nezávislého rozhodcu na určenie reprezentatívnosti zástupcov zamestnávateľov pána Jurzycu, ktorý sa z rokovania ospravedlnil a písomne aj telefonicky tlmočil stanovisko ministrovi práce. Rozhodnutie nezávislého rozhodcu: keďže v takomto krátkom čase nebolo možné určiť z doručených podkladov reprezentatívnosť zástupcov zamestnávateľov rozhodca navrhol za AZZZ a RÚZ po dvoch členoch v RHSD SR. Za AZZZ SR reagoval pán generálny riaditeľ Bruckmayer, ktorý konštatoval, že rozhodca má právo rozhodnúť, ale zákon stanovuje 7 zástupcov za zamestnávateľov. Prezident RÚZ pán Jura súhlasil s návrhom rozhodcu, že po prehodnotení čísiel a počtov sa stanovia zástupcovia v RHSD SR za RÚZ a AZZZ SR. Po diskusii sociálnych partnerov sa dospelo k záveru, že AZZZ SR aj RÚZ budú nominovať po troch zástupcoch na plenárne zasadnutie a po jednom zástupcovi na zasadnutie predsedníctva RHSD SR. V dohľadnej dobe by mal pán Jurzyca rozhodnúť.
Prezident republikovej únie p. Jura, na otázku zamestnávateľskej organizácie ZMOS uviedol, že to nie je zamestnávateľská organizácia. RÚZ si myslí, že sú organizácie, ktoré vystupujú ako zamestnávateľské organizácie (štátne školy a štátne zdravotnícke organizácie), ale sú to to štátne príspevkové organizácie, ktoré viacmenej by mal zastupovať štát.
P. Kollár povedal, že takisto sú štátne aj napr. štátne lesy, železnice, atď., vyjadril názor AZZZ SR, že ZMOS bola zamestnávateľskou organizáciou a treba ju definovať a brať ako zamestnávateľskú organizáciu.


K bodu 2
Forma fungovania sociálneho dialógu

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny pán Kaník informoval, že z diskusie aj pripomienkového konania by mala nová forma sociálneho dialógu mať širší počet zástupcov. Treba doriešiť otázky, kto bude zastupovať, koľko členov a ako sa bude hlasovať. Predstava ministerstva o forme sociálneho dialógu je taká, že sa presunie váha na diskusiu medzi zamestnancami a zamestnávateľmi a vláda bude pozorne počúvať a zaznamená výstup a rozhodne sa o ďalšom postupe.
Padli návrhy na určenie počtu kresiel podľa počtu členov.
Minister hospodárstva Pavol Rusko navrhol nájsť mechanizmus a určité predstavy o fungovaní dialógu v budúcnosti.
Prezident RÚZ pán Jura uviedol, je dôležité, aby zamestnávatelia išli s jedným stanoviskom pred vládu a odbory. Je riziko pri počte 10 000 členov, že zväzy sú organizované odvetvovo a hrozí, že nebudú hájiť záujmy zamestnávateľské, ale odvetvové.
Minister hospodárstva pán Rusko deklaroval, že sociálny dialóg má pokračovať ako poradný orgán vlády a vládna strana príde s návrhom, kto a ako má byť zastúpený.
Za AZZZ SR pán Bruckmayer vzniesol pripomienky a uviedol, že nová forma fungovania sociálneho dialógu nemôže byť poradný orgán, ale partnerský. Ako kvórum reprezentatívnosti navrhuje 100 000 členov. Program rokovaní nemôže stanovovať vláda, ale musí existovať dohoda medzi partnermi. Rozporné stanoviská musia byť doručované do parlamentu.
Za KOZ SR pán Barčík navrhol, aby nový orgán bol konzultačný, dohodovací a reprezentatívny, ako to vyplýva z dohovorov MOP a nie ako poradný orgán vlády. Každá strana zo sociálnych partnerov si musí vo vnútri dohodnúť zastúpenie v zmysle dohodnutého systému zastúpenia. Predstava KOZ SR o budúcej forme fungovania sociálneho dialógu, pokiaľ nebude zákon je forma spred roku 1999 určená štatútom a rokovacím poriadkom na princípe džentlmenskej dohody.
Minister hospodárstva Pavol Rusko navrhol, aby sa do 20. 9. 2004 doručili návrhy o budúcej forme fungovania sociálneho dialógu a dňa 24. 9. 2004 sa posúdia alternatívy, princípy a mechanizmy.
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny pán Kaník navrhol, že pošle návrh štatútu na pripomienkovanie sociálnym partnerom.



K bodu 3
Návrh programu na riadne zasadnutie RHSD SR dňa 24. 9. 2004
Sociálni partneri sa dohodli, že rokovanie RHSD SR sa uskutoční 24. 9. 2004 s jediným bodom, a to budúca forma fungovania sociálneho dialógu.
Sociálni partneri požiadali, aby v bode rôzne minister financií Ivan Mikloš informoval o návrhu štátneho rozpočtu na rok 2005.



K bodu 4
Rôzne
Pán Kučinský informoval o vyjednávaní kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa, kde sa sociálni partneri nedohodli. A ak sa v najbližšom období nedohodnú, bude musieť prebehnúť rokovanie pred sprostredkovateľom.
Minister hospodárstva Pavol Rusko prisľúbil, že sa uskutoční rokovanie na úrovni ministra zdravotníctva SR pána Zajaca.
Štátny tajomník MPSVR SR pán Beblavý upozornil, aby bola dodržaná nominácia vyjednávačov a signatárov, ako bola schválená vo vláde SR.





Rokovanie ukončil a za účasť prítomným poďakoval podpredseda vlády a predseda Rady Pavol Rusko.

Zapísala: Ing. Andrea Strečková


za vládu:
Pavol R U S K O
predseda RHSD SR ....................................

za odbory:
Dušan B A R Č Í K
podpredseda RHSD SR .....................................

za zamestnávateľov:
Anton B U B E N
podpredseda RHSD SR ....................................

Anton J U R A
prezident RÚZ ...................................