Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English
03.11.2003

Záznam z Rady hospodárskej a sociálnej dohody SR zo dňa 24. 9. 2003

Miesto konania : Úrad vlády SR
Prítomní : podľa prezenčnej listiny
Rokovanie viedol : predseda Rady hospodárskej a sociálnej dohody SR
Pavol Prokopovič


Program:
1. Požiadavky KOZ SR na zmiernenie nepriaznivej sociálnej situácie
Predkladá: KOZ SR
2. Návrh zákona o zdravotnom poistení a o zmene zákona č.95/2002 Z.z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov
Predkladá: minister zdravotníctva SR, Rudolf Zajac
3. Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 140/1998 Z.z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach, o zmene zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 220/1996 Z.z. o reklame v znení neskorších predpisov
Predkladá: minister zdravotníctva SR, Rudolf Zajac
4. Návrh zákona o zdravotných poisťovniach a dohľade nad zdravotnou starostlivosťou
Predkladá: minister zdravotníctva SR, Rudolf Zajac
5. Návrh novely zákona č. 272/1994 Z.z. o ochrane zdrvia ľudí v znení neskorších predpisov
Predkladá: minister zdravotníctva SR, Rudolf Zajac
6. Návrh štátneho rozpočtu na rok 2004
Predkladá: minister financií SR Ivan Mikloš
7. Návrh nariadenia vlády Slovenskej republiky, ktorým sa ustanovuje výška minimálnej mzdy
Predkladá: minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Ľudovít Kaník
8. Návrh Zákon o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov
Predkladá: minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Ľudovít Kaník
9. Nové znenie Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 195/1998 Z.z. o sociálnej pomoci v znení neskorších predpisov
Predkladá: minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Ľudovít Kaník
10. Návrh zákona o starobnom dôchodkovom sporení, invalidnom poistení a pozostalostnom poistení.
Predkladá: minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Ľudovít Kaník
11. Návrh zákona o daniach z príjmov
Predkladá: minister financií SR, Ivan Mikloš
12. Návrh zákona ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 92/1991 Zb. o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 173/1993 Z.z. o niektorých náhradách v súvislosti s prevodom majetku štátu na iné osoby
Predkladá: minister hospodárstva SR
13. Rôzne




Rokovanie otvoril a viedol predseda Rady Pavol Prokopovič, ktorý otvoril mimoriadne rokovanie na základe dohody z predsedníctva zo dňa 23. 9. 2003. K programu za KOZ SR pán Gajdoš navrhol, aby sa dnes rokovalo iba o bode 1. a po prerokovaní tohto bodu sa zišlo predsedníctvo a tam rozhodlo o ďalších bodoch rokovania.
Pán Kollár viceprezident AZZZ SR, vzhľadom na vážnu situáciu, že hrozí štrajk dňa 26. 9. 2003 a zamestnávatelia majú záujem ho odvrátiť, navrhol prerokovať len zásadné body a na budúci týždeň navrhol zvolať riadne rokovanie Rady.
Pán minister Zajac nesúhlasil s návrhom KOZ SR a AZZZ SR a žiada, aby boli prerokované materiály, tak ako sú v navrhnutom programe.
Viceprezident AZZZ SR pán Kollár zdôraznil, že dnes je mimoriadne rokovanie Rady, ktoré je zvolané na základe listov, ktoré AZZZ SR a KOZ SR poslali premiérovi.
Predseda Rady pán Prokopovič uviedol, že na predsedníctve bol dohodnutý program uvedený v pozvánke, ktorý bol zredukovaný z 28 navrhnutých bodov.
Sociálni partneri uviedli, že predsedníctvo program navrhuje a plénum ho schvaľuje. Predseda Rady Prokopovič uviedol, aby bol program prerokovaný tak, ako ho navrhlo predsedníctvo. Za MZ SR pán minister Zajac povedal, že nevidí dôvod, prečo by sa mal navrhnutý program odložiť.

Viceprezident KOZ SR pán Gajdoš navrhol, aby bod č. 1 bol prerokovaný s bodom č. 7 a č. 11. Bod č. 10 navrhol vypustiť a prerokovať vtedy, keď sociálni partneri dostanú nové znenie zákona. Minister zdravotníctva Zajac navrhol o bode č. 1 rokovať, ako o prioritnom.
Predseda Rady pán minister Prokopovič upozornil sociálnych partnerov, že sa bude rokovať do 17,30 hod.


K bodu 1
Požiadavky KOZ SR na zmiernenie nepriaznivej sociálnej situácie
Predmetný materiál uviedol viceprezident KOZ SR Peter Gajdoš, ktorý konštatoval, že KOZ SR vyčerpala všetky svoje možnosti pri presadzovaní opatrení na zmiernenie dopadu nepriaznivej situácie zamestnancov a občanov SR, k ich splneniu však nedošlo, a preto opätovne predložila nasledovné požiadavky. KOZ SR žiada vládu o
1. Ustanovenie výšky minimálnej mzdy v roku 2003 vo výške 50 % priemernej mzdy t.j. 6 760,- Sk mesačne, v roku 2004 vo výške 55 % a v roku 2005 vo výške 60 % priemernej mzdy.
2. Zachovanie súčasného systému odmeňovania zamestnancov verejného sektora založeného na tarifných triedach a na platových stupňoch, ako aj systému kolektívnych dohôd.
3. Ustanovenie primeraného hmotného zabezpečenia v starobe
4. Nezvyšovanie celkového daňového zaťaženia obyvateľov a zachovanie daňovej spravodlivosti


Za AZZZ SR stanovisko uviedol pán Saxa, ktorý zdôraznil, že zamestnávatelia požiadavky odborárov splniť nevedia a pripravovaný štrajk poškodí práve zamestnávateľov. Nepopierajú právo odborov na štrajk, ale zamestnávatelia nesúhlasia so zvyšovaním výšky minimálnej mzdy. Zamestnávatelia nebudú súhlasiť s tým, aby sa na ich úkor plnili požiadavky odborov. Upozornili, že mzda rastie rýchlejšie, ako produktivita práce. Štrajk chápu ako politickú akciu.
Za vládu SR pán Prokopovič taktiež označil pripravovaný štrajk za politický a zdôraznil, že nie je obvyklé nikde v Európe, aby odbory 11 mesiacov po nástupe vlády pristupovali k takýmto formám protestu. K jednotlivým požiadavkám sa v diskusii vyjadrovali členovia vlády.
Vládna strana navrhla konkrétne riešenie zvýšenia minimálnej mzdy od 1. 1. 2004, a to:
Vláda SR by sa zaviazala k 1. 1. 2004 zvýšiť minimálnu mzdu tak, aby podiel čistej mzdy samostatne žijúceho jednotlivca poberajúceho minimálnu mzdu dosiahol 50 % čistej mzdy samostatne žijúceho jednotlivca poberajúceho priemernú mzdu v roku 2003.

Zástupcovia KOZ SR v diskusii odmietli, že ide o politický štrajk, nakoľko ide o ekonomické a sociálne záujmy zamestnancov a občanov SR a tiež odmietli, že mzda rastie rýchlejšie ako produktivita práce.

Po rozsiahlej diskusii, v ktorej jednotlivé strany rozsiahlou argumentáciou zdôvodňovali prijatie, resp. neprijatie požiadaviek KOZ SR zaujali sociálni partneri záverečné stanoviská.

Záverečné stanoviská k štyrom požiadavkám KOZ SR:

Vláda SR:
1) K tejto požiadavke predložila vláda konštruktívny návrh, ktorý sa výrazným spôsobom približuje k požiadavke KOZ SR.
2) Požiadavka v plnom rozsahu splnená.
3) Je momentálne prejednávaná v NR SR. V súčasnosti sa nedá v návrhu zákona nič meniť. Prostredníctvom poslaneckých návrhov došlo k niektorým pozitívnym zmenám v požiadavke KOZ SR.
4) Vládna strana predložila analýzu, ktorou dokumentuje, že zmeny v daňovom zákone nevedú k vyššiemu daňovému zaťaženiu. Analýza môže byť podkladom pre ďalšie rokovanie.
Vláda pokladá štrajk za neadekvátny.


AZZZ SR
1) Nedá sa rokovať o minimálnej mzde, pokiaľ sa nezvýši výkonnosť ekonomiky. AZZZ SR je ochotná diskutovať o návrhu vlády SR, ktorý bol predložený.
2) Požiadavka splnená.
3) Požiadavka je závislá od výkonnosti ekonomiky.
4) AZZZ SR je za daňovú spravodlivosť a žiada, aby boli zrušené daňové prázdniny pre vybraté podnikateľské subjekty, a aby v priebehu roka nedochádzalo k zmenám daňových pravidiel. O tomto probléme chce AZZZ SR rokovať.

Za AZZZ SR pán Kollár skonštatoval, že sa nebude vyjadrovať k štrajku, ktorý spôsobí zamestnávateľom problémy.

KOZ SR
1) Na základe stanovísk sociálnych partnerov KOZ SR trvá na splnení tejto požiadavky.
2) Požiadavka splnená podmienečne, definitívne bude splnená po podpise jednotlivých zmluvných strán.
3) KOZ SR konštatuje, že nedošlo k dohode a trvá na splnení tejto požiadavky.
4) KOZ SR konštatuje je nedošlo k dohode a trvá na splnení tejto požiadavky.


O štrajku rozhodujú orgány KOZ SR.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR predloží sociálnym partnerom návrh na zvýšenie minimálnej mzdy písomne.

Záver:
Rada
A. nedospela k dohode o prerokovanom materiály.

Predseda odporučil, aby bolo rokovanie prerušené a následne zvolal rozšírené rokovanie predsedníctva RHSD SR, aby našlo vhodný termín na pokračovanie rokovania. Sociálni partneri sa dohodli, že v rokovaní sa bude pokračovať 3. 10. 2003 o 9,00 hod. na ÚV SR s pôvodným programom.

Zapísala: Andrea Strečková
Za správnosť: Anna Machaliková

za vládu
Pavol P R O K O P O V I Č
predseda rady .................................

za odbory
Peter G A J D O Š
podpredseda rady ..................................

za zamestnávateľov
Jozef K O L L Á R
podpredseda rady .................................