Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English
06.02.2003

Záznam z plenárneho zasadnutia Rady hospodárskej a sociálnej dohody SR dňa 24. 1. 2003

Miesto konania : Úrad vlády SR
Prítomní : podľa prezenčnej listiny
Rokovanie viedol : predseda Rady hospodárskej a sociálnej dohody SR
Robert Nemcsics

Program:
1. Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov
Predkladá: minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ľudovít Kaník
elektronická adresa – www.employment.gov.sk
2. Návrh Rokovací poriadok Rady hospodárskej a sociálnej dohody Slovenskej republiky
Predkladá: podpredseda vlády a predseda RHSD SR Robert Nemcsics
3. Návrh Plánu práce Rady hospodárskej a sociálnej dohody SR na I. polrok 2003
Predkladá: podpredseda vlády a predseda RHSD SR Robert Nemcsics
4. Koncepcia využívania obnoviteľných zdrojov energie
Predkladá: podpredseda vlády minister hospodárstva SR minister pre správu a privatizáciu národného majetku SR Robert Nemcsics
elektronická adresa- www.vlada.gov.sk
5. Rôzne

Rokovanie otvoril a viedol podpredseda vlády SR Robert Nemcsics. K programu rokovania za MDPT SR štátny tajomník požiadal o zaradenie Projektu transformácie príspevkovej organizácie Slovenská správa letísk. Sociálni partneri súhlasili so zaradením materiálu pod bodom č. 5.
Pán Gašperan za KOZ SR požiadal o zaradenie do bodu rôzne informáciu o Kolektívnej dohode pre rok 2003.


K bodu 1
Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov
Materiál uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ľudovít Kaník, ktorý zdôvodnil jeho predloženie tým, že reaguje na potrebu praxe, návrh je flexibilnejší pri vzniku a zániku pracovného pomeru, je v súlade so smernicami EÚ a podporuje vytváranie nových pracovných miest.
Za AZZZ SR pán Pavlu ocenil fakultatívnu možnosť vzniku zamestnaneckých rád, flexibilitu v zamestnávaní, riešení náhrad škôd a pod.
Pán Gajdoš za KOZ SR položil otázku, čo sa v spoločnosti zmenilo, keď je potrebná takáto zásadná zmena v Zákonníku práce. V Zákonníku práce ide o spochybňovanie reprezentatívnosti zástupcov zamestnancov - odborov. Vyjadril pochybnosti, že Zákonník práce zvýši zamestnanosť, nakoľko nevytvára nové pracovné miesta.
Pán Gašperan za KOZ SR vo svojom vystúpení citoval zo záznamu z mimoriadneho rokovania RHSD z 18.3.2002, kde je uvedené: "V záujme stabilizácie pracovnoprávnych vzťahov RHSD SR dospela k dohode, že Zákonník práce je potrebné upraviť a dohodnuté zmeny a prípadné ďalšie zmeny budú diskutované až po získaní poznatkov z fungovania Zákonníka práce v praxi". KOZ konštatovala, že takto dohodnutý postup však vláda nedodržala.
Sociálni partneri po dlhej diskusii navrhovali dohodu, že medzi rokovaniami Rady bude rokovať pracovná skupina, ktorá sa pokúsi odstrániť mnohé problémy a rozpory. Na predsedníctve RHSD sa dohodne druhé kolo rokovania Rady.
Minister financií SR Ivan Mikloš požiadal o vyjasnenie štandardného postupu a nadštandardného postupu. Navrhovať legislatívu je v právomoci vlády. Postup KOZ SR považuje za neštandardný.
Minister PSVR SR Kaník požiadal KOZ SR o zmenu prístupu, aby vyjednávanie neprebiehalo pod nátlakom.
Predseda Rady Nemcsics upozornil na to, že tripartita riadne funguje, ale KOZ SR sa správa tak, akoby nefungovala.

Závery:
Rada
A. nedospela k dohode,
B. žiada v zmysle zákona č. 106/1999 Z.z., § 6, ods. 7 a Rokovacieho poriadku, čl. 7, ods. 8 jeho opätovné prerokovanie,
C. sociálni partneri budú rokovať na úrovni pracovných skupín s cieľom dosiahnuť dohodu a k tomu prispôsobia svoje kroky,
D. vláda očakáva zdržanlivosť sociálnych partnerov pri nátlakových akciách, ako podmienku pre ďalšie rokovanie.



K bodu 2
Návrh Rokovací poriadok Rady hospodárskej a sociálnej dohody Slovenskej republiky
Materiál uviedol podpredseda vlády a predseda RHSD SR Robert Nemcsics, ako opätovné prerokovanie.

Závery:
Rada
A. schválila návrh Rokovacieho poriadku .


K bodu 3
Návrh Plánu práce Rady hospodárskej a sociálnej dohody SR na I. polrok 2003
Materiál uviedol podpredseda vlády a predseda RHSD SR Robert Nemcsics.

Pripomienky k Plánu práce boli predložené písomne z Ministerstva zdravotníctva, z MŽP SR. AZZZ SR zredukovala svoje požiadavky, ktoré predložila tiež písomne. KOZ SR požadovala o zaradenie materiálu Aktualizácia Projektu výstavby diaľníc a rýchlostných ciest na február 2003 a do marca žiadala zaradiť Projekt transformácie Slovenskej správy ciest. Z mesiaca apríl na august bol preložený Návrh zákona o štátnych programoch rozvoja bývania na požiadanie ministra VRR SR. Na apríl boli zaradené Návrhy nariadenia vlády SR, ktorými sa ustanoví zvýšená stupnica platových taríf v štátnej službe a vo verejnej službe. Viceprezident KOZ SR pán Gajdoš požiadal o zasielanie všetkých materiálov z plánu práce na I. polrok 2003 na pripomienkové konanie.

Závery:
Rada
A. schválila upravený Plán práce RHSD SR na I. polrok 2003 v zmysle pripomienok.


K bodu 4
Koncepcia využívania obnoviteľných zdrojov energie
Materiál uviedol podpredseda vlády minister hospodárstva SR minister pre správu a privatizáciu národného majetku SR Robert Nemcsics.

AZZZ SR odporučila vziať materiál na vedomie.
KOZ SR súhlasila s predloženým materiálom s pripomienkami.

Závery:
Rada
A. berie na vedomie predložený materiál.



K bodu 5
Projekt transformácie príspevkovej organizácie Slovenská správa letísk
Materiál uviedol štátny tajomník MDPT SR Opaterný.

Závery:
Rada
A. súhlasí s predloženým materiálom s pripomienkami.

B. KOZ SR požiadala materiál prepracovať v zmysle uvedených pripomienok:


1. Nedostatočne a nejednoznačne riešená otázka zachovania vplyvu štátu k vlastnému majetku, (v materiály nazývaný „prioritný). Z materiálu vyplýva, že i napriek tomu, že zákonom bude upravený tzv. prioritný majetok, t.j. zachovanie vplyvu štátu, po vzniku obchodných spoločností z jednotlivých letísk je možnosť previesť majetok štátu na iné osoby.
2. Materiál podrobne nerieši otázku zamestnanosti, len predkladacia správa konštatuje, že proces transformácie nepredpokladá negatívny dopad na zamestnanosť.

3. V časti Projekt transformácie SSL – úsek riaditeľstva SSL (str. 11) je v rozpore s platnými pracovnými predpismi postup zoštíhlenia tohto úseku do 30 dní po schválení materiálu vládou SR. KOZ SR žiada slová „zoštíhliť a zreorganizovať“ nahradiť slovami „prijať opatrenia a rozhodnutie na reorganizáciu“.


4. V záujme zapojenia a podielu vplyvu zamestnancov na transformácii letísk a ich budúcej činnosti OZ žiada umožniť participáciu zamestnancov na tomto procese vrátane majetkovej účasti na vytváraní obchodných spoločností. (Takýto postup je obvyklý aj v zahraničí).

5. KOZ SR žiada zosúladiť návrh uznesenia vlády SR B 3 s Projektom transformácie SSL –úsek prevádzkovania letísk (str. 13), a to v B 3 medzi slová „uskutočniť prevod“ vložiť slovo „ostatného“.


6. Vzhľadom na horeuvedené KOZ SR žiada predložiť na rokovanie RHSD pred rokovaním vlády SR:
· návrh novely zákona č. 143/1998 Z.z. o civilnom letectve
· projekty zakladania letiskových spoločností v súlade s návrhom uznesenia vlády SR B.2

- s pripomienkami 1, 3, 5, 6 predkladateľ súhlasil,

- k pripomienke 2 zdôraznil, že materiál sa nezaoberá týmto problémom, a táto pripomienka nebude v materiály riešená,

- k pripomienke č. 4 predkladateľ uviedol, že sa dá riešiť dodatočne.




K bodu 6
Rôzne

a) Pán Kollár za AZZZ SR vyjadril opätovnú požiadavku na zverejnenie nákupnej ceny zemného plynu s cieľom sprehľadnenia opatrení ÚRSO. Podpredseda vlády Nemcsics požiadal listom SPP o zverejnení ceny plynu, ale zatiaľ odpoveď nedostal.
b) Pán Gašperan za KOZ SR informoval, o problémoch platnosti, Kolektívnej dohody na rok 2003. Požiadal MPSVR SR, aby usmernili rezorty o jednotnom postupe pri skrátení pracovného času, riešenie odstupného, odchodného a funkčného platu. Vláda by mala rokovať s VÚC a krajskými úradmi, pretože peniaze uvoľnené boli, ale ľudia ich nedostali, nakoľko nedošlo k dohode medzi VÚC a krajskými úradmi. Minister PSVR SR Kaník ubezpečil sociálnych partnerov, že Kolektívna dohoda na rok 2003 platí, ale súvisí so štátnym rozpočtom a vláda hľadá riešenie na jej napĺňanie. Nekoordinácia medzi krajskými úradmi a VÚC sa bude odstraňovať.
Predseda Rady Robert Nemcsics poďakoval prítomným za účasť na rokovaní. Najbližšie rokovanie predsedníctva RHSD SR sa uskutoční dňa 14. 2. 2003.


Zapísala: Andrea Strečková
Za správnosť: Anna Machaliková

za vládu
Robert N E M C S I C S
predseda rady .................................

za odbory
Peter G A J D O Š
podpredseda rady ..................................

za zamestnávateľov
Jozef K O L L Á R
podpredseda rady ..................................