Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English
13.06.2001

Záznam z mimoriadneho plenárneho o zasadnutia RHSD SR konaného dňa 22. 5. 2001

Miesto konania : Úrad vlády SR
Prítomní : podľa prezenčnej listiny
Rokovanie viedol : podpredseda vlády SR a
predseda Rady hospodárskej a sociálnej dohody SR
Ivan Mikloš


Program:
1. Návrh východísk štátneho rozpočtu na rok 2002.
Predkladá: ministerka financií SR, Brigita Schmőgnerová
2. Návrh Reforma daní – náčrt budúcej daňovej politiky
Predkladá: ministerka financií SR, Brigita Schmőgnerová
3. Rôzne.

Rokovanie otvoril a viedol podpredseda vlády SR a predseda RHSD SR Ivan Mikloš.

K bodu 1
Návrh východísk štátneho rozpočtu na rok 2002.

Predmetný materiál uviedla ministerka financií SR, Brigita Schmőgnerová, ktorá informovala, pri zostavovaní Východísk štátneho rozpočtu na rok 2002 bola zmenená doterajšia prax. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa dôslednejšie uplatňuje princíp, že prostredníctvom ŠR sa rozdeľuje taký objem výdavkov, ktorý je po zohľadnení únosnej výšky schodku reálne disponibilný. Pri rozpise limitov na rok 2002 zo strany správcov rozpočtových kapitol je potrebné prehodnotiť smerovanie a rozsah tých výdavkov, ktoré nemajú obligatórny charakter. Príjmy zo štátne rozpočtu sa navrhujú na úrovni 200 mld. Sk, schodok štátneho rozpočtu 36,5 mld. Sk, výdavky štátneho rozpočtu 236,5 mld. Sk. Na obligatórne výdavky sa vyčleňuje 164,5 mld. Sk , pre výdavky fakultatívneho charakteru sa vytvára priestor na 72 mld. Sk.
AZZZ SR vo svojom stanovisku uviedla, že predložený návrh pokladá za obsahovo neprijateľný a žiada v ďalšom období prípravy rozpočtu zohľadniť zásadné pripomienky AZZZ SR, pričom AZZZ SR je pripravená sa na procese prípravy aktívne zúčastniť s cieľom vytvoriť predpoklady pre reálny rozvoj podnikania a tým rast ekonomiky.
Stanovisko KOZ SR k Návrhu východísk ŠR na rok 2002 bolo nesúhlasné a KOZ SR žiada prepracovať Návrh východísk v zmysle predložených písomných pripomienok, ktoré sú prílohou záznamu a po prepracovaní žiada opätovné prerokovanie.

Závery:
Rada
A. nedospela k dohode,
B. žiada v zmysle zákona č. 106/99 Z.z., § 6, ods. 7 a jeho opätovné prerokovanie.



K bodu 2
Návrh Reforma daní – náčrt budúcej daňovej politiky

Predmetný materiál predložila ministerka financií SR, Brigita Schmőgnerová, ktorá uviedla, že Reforma daní nadväzuje na Reformu správy daní.
AZZZ SR predložené znenie Reformy daní neodporučila prijať. Odporučila pracovať ďalej na materiáli aj za účasti zamestnávateľskej sféry, materiál upraviť pri zohľadnení racionálnych námetov a konkrétnych návrhov uvedených v písomnom stanovisku AZZZ SR + 2 prílohach Slovenského živnostenského zväzu a Slovenského zväzu spotrebných družstiev.
KOZ SR nesúhlasí s predloženým návrhom Reformy daní, žiada ho prepracovať v zmysle pripomienok uvedených v písomnom stanovisku a opätovne prerokovať v RHSD SR. KOZ SR niektoré pripomienky v stanovisku preformulovala. Preformulované stanovisko je prílohou záznamu.

Závery:
Rada
A. nedospela k dohode,
B. žiada v zmysle zákona č. 106/99 Z.z., § 6, ods. 7 a jeho a opätovné prerokovanie.


K bodu 3
Rôzne
a) Pán Blahák za KOZ SR požiadal MF SR o predloženie návrhu východísk štátneho rozpočtu materiálu po zapracovaní pripomienok vlády SR, Hospodárskej rady a sociálnych partnerov. Pri opätovnom prerokovaní Reformy daní požiadal o predloženie alternatívnych riešení.
b) Podpredseda rady za AZZZ SR pán Kollár informoval, že došlo k posunu termínov na splatenie faktúr za realizáciu diaľnic. Po dohode s ministerkou financií pani Schmőgnerovou peniaze za realizáciu mája 2001 budú uhradené do 10. 6. 2001 a za realizáciu júna 2001 budú uhradené do 10. 7. 2001.

c) Pán Kollár požiadal o vysvetlenie, či platia dohody dohodnuté na RHSD SR Spôsob ostatného zvýšenia cien plynu odmietol, lebo sa to môže stať kedykoľvek, čo môže zneistiť podnikateľské prostredie. Minister hospodárstva SR pán Harach vysvetlil situáciu tak, že keď sa zmenili ceny dvoch podnikov, tak to nie je plošná úprava cien v prípade plošnej úpravy cien, určite bude predložená do RHSD SR. Pán Kollár upozornil, že MF SR zastáva názor, že zrušenie vyhlášky MF SR neoprávňovalo SPP na zvýšenie ceny plynu. Minister Harach oznámil, že MH SR robí novú tarifikačnú sústavu, ktorá bude predložená do RHSD SR aj do vlády SR. Realizovaná úprava ceny plynu platí len jeden mesiac a nová tarifikačná stupnica, ktorá sa pripravuje bude ešte výhodnejšia, ako predchádzajúca. Pán Kollár za AZZZ SR zdôraznil, aby zásahy ministerstiev v budúcnosti boli synchronizované. Podpredseda vlády SR Ivan Mikloš informoval o záveroch nezávislého auditu v SPP, ktorý konštatoval, že cena plynu by mala byť vyššia, ako je teraz. Podpredseda rady za AZZZ SR vyjadril nespokojnosť s vysvetlením ministrestva hospodárstva.
Záver:
MH SR predloží na rokovanie RHSD SR Informáciu o pripravovanej úprave tarifných podmienok a cien zemného plynu.

d) Pán Lenský za KOZ SR upozornil, na problém rýchlosti na niektorých rýchlostných komunikáciách, kde sa dá jazdiť maximálnou rýchlosťou 90 km/hod.
Záver:
minister Macejko 25. 5. 2001 na rokovaní RHSD SR predloží informáciu o možnom riešení predloženého problému.

e) Podpredseda vlády SR Ivan Mikloš vyjadril údiv nad konštatovaním KOZ SR u prezidenta SR dňa 21. 5. 2001, že komunikačná bariéra medzi vládou a odborármi dosiahla svoj vrchol. Načo pán Lenský za KOZ SR reagoval, že nič také nepočul, len KOZ SR informovala prezidenta SR o situácii v štyroch odborových zväzoch. Predstavenstvo KOZ SR , ktoré zasadne dňa 23. 5. 2001 sa bude týmto zaoberať. Na najbližšom rokovaní RHSD SR dňa 25. 5. 2001 bude informovať sociálnych partnerov.


Riadne rokovanie RHSD SR sa uskutoční dňa 25. 5. 2001 o 7,00 hod a mimoriadne rokovanie RHSD SR sa uskutoční dňa 31. 5. 2001 o 8,00 hod. ako opakované prerokovanie materiálov zo dňa 22. 5. 2001.
Podpredseda vlády SR Ivan Mikloš ukončil mimoriadne rokovanie RHSD SR.



Vypracovala: Andrea Strečková
Za správnosť: Anna Machaliková



za vládu
Ivan M I K L O Š
predseda rady .................................

za odbory
Peter G A J D O Š
podpredseda rady ..................................


za zamestnávateľov
Jozef K O L Á R
podpredseda rady ..................................