Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English
06.06.2000

Záznam z mimoriadneho zasadnutia RHSD SR konanej dňa 5. 6. 2000

Miesto konania : Úrad vlády SR
Prítomní : podľa prezenčnej listiny
Rokovanie viedol : Predseda Rady hospodárskej a sociálnej dohody SR
Ivan Mikloš



Program:

1. Návrh Nariadenie vlády Slovenskej republiky, ktorým sa mení nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 249/1992 Zb. o platových pomeroch zamestnancov v rozpočtových a v niektorých ďalších organizáciách a orgánoch v znení neskorších predpisov a nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 250/1992 Zb. o platových pomeroch príslušníkov Zboru požiarnej ochrany Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov.
2. Rôzne.



Rokovanie otvoril a viedol podpredseda vlády a predseda Rady Ivan Mikloš. Mimoriadne rokovanie bolo zvolané na opätovné prerokovanie Návrhu nariadenia vlády z dôvodu nesúhlasu KOZ SR s predloženým materiálom na rokovaní RHSD SR dňa 26. 5. 2000. Po rokovaní rady sa uskutočnilo bipartitné rokovanie na úrovni ministra práce, sociálny vecí a rodiny SR a KOZ SR, na ktorom zúčastnení nedospeli k dohode a požadovali urýchlené opätovné prerokovanie návrhu nariadenia vlády.

K bodu 1
Návrh Nariadenie vlády Slovenskej republiky, ktorým sa mení nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 249/1992 Zb. o platových pomeroch zamestnancov v rozpočtových a v niektorých ďalších organizáciách a orgánoch v znení neskorších predpisov a nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 250/1992 Zb. o platových pomeroch príslušníkov Zboru požiarnej ochrany Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov.
Predmetný materiál uviedol vedúci úradu MPSVR SR Boris Sopira.
Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Gašperan.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Kollár.
Sociálni partneri nezmenili svoje stanoviská zo dňa 26. 5. 2000.
Závery:
Rada
A. n e d o s p e l a k d o h o d e z dôvodu nesúhlasu KOZ SR


K bodu 2
Rôzne.
a) Predseda správnej rady Fondu na podporu zahraničného obchodu pán Uhrík informoval o liste zo dňa 25. 5. 2000 od ministra hospodárstva pána Haracha, ktorý má zabezpečiť presun hlavných aktivít a zamestnancov Fondu na podporu zahraničného obchodu do a.s. SARIO a upraviť ukončenie existencie FPZO. V zmysle dohody z Predsedníctva RHSD SR zo dňa 2. 6. 2000 štátny tajomník MH SR informoval o zmenách vo Fonde na podporu zahraničného obchodu. Dnes t.j. 5. 6. 2000 sa uskutočňuje stretnutie na MH SR, ktoré určí ďalšie kroky v napĺňaní uznesenia č. 301. FZPO môže byť zrušený jedine zákonom, tak ako vznikol.

Záver:
Rada
k o n š t a t u j e, že bez zmeny legislatívy nie je možné zrušiť FPZO.


b) Predseda odborového zväzu školstva a vedy pán Gašperan informoval, že v stredu t.j. 7. 6. 2000 zasadne Rada OZ školstva a v súvislosti s nedohodou k nariadeniu vlády 249/1992 Zb. o platových pomeroch .... môže vzniknúť sociálne napätie.


Predseda Rady pán Mikloš poďakoval prítomným za účasť a ukončil rokovanie RHSD SR.


Vypracovala: Andrea Strečková
Za správnosť: Anna Machaliková


za vládu
Ivan M I K L O Š
predseda rady

za odbory
Peter G A J D O Š



za zamestnávateľov
Jozef K O L L Á R
podpredseda rady