Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English
27.05.2005

Záznam zo zasadnutia RHSD SR konanej dňa 26. 5. 2000

Miesto konania : Úrad vlády SR
Prítomní : podľa prezenčnej listiny
Rokovanie viedol : Predseda Rady hospodárskej a sociálnej dohody SR
Ivan Mikloš a v čase jeho neprítomnosti podpredseda Rady Peter GAJDOŠ



Program:
1. Návrh zákona č. 29/1984 Zb. o sústave základných a stredných škôl v znení neskorších predpisov.
Predkladá: minister školstva SR, Milan Ftáčnik
2. Návrh Nariadenie vlády Slovenskej republiky č....... 2000 o minimálnych bezpečnostných požiadavkách pri používaní pracovných prostriedkov zamestnancami pri práci.
Predkladá: predseda Úradu bezpečnosti práce SR, Vojtech Demeš
3. Správa o stave a vývoji bezpečnosti práce, pracovnej úrazovosti, pracovných podmienkach a ochorenia podmienených prácou v SR.
Predkladá: predseda Úradu bezpečnosti práce SR, Vojtech Demeš
4. Návrh zákona o spotrebnej dani z minerálnych olejov.
Predkladá: ministerka financií SR, Brigita Schmőgnerová
5. Návrh Zákon, ktorým sa a mení a dopĺňa zákon č. 200/1998 Z.z. o štátnej službe colníkov a o zmene a doplnení niektorých ďalších zákonov v znení neskorších predpisov.
Predkladá: ministerka financií SR, Brigita Schmőgnerová
6. Návrh globálnej schémy na riešenie pohľadávok štátu a verejnoprávnych inštitúcií.
Predkladá: ministerka financií SR, Brigita Schmőgnerová
7. Návrh Nariadenia vlády Slovenskej republiky, ktorým sa mení nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 249/1992 Zb. o platových pomeroch zamestnancov v rozpočtových a v niektorých ďalších organizáciách a orgánoch v znení neskorších predpisov a nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 250/1992 Zb. o platových pomeroch príslušníkov Zboru požiarnej ochrany Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov.
Predkladá: minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Peter Magvaši
8. Koncepcia systému štátnej sociálnej podpory.
Predkladá: minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Peter Magvaši
9. Vyhodnotenie plnenia Generálnej dohody na rok 2000 k 15. 5. 2000.
Predkladá: podpredseda vlády SR, Ivan Mikloš
10. Rôzne.
Materiály na informáciu
a) Správa o plnení štátneho rozpočtu Slovenskej republiky za I. štvrťrok 2000.
Predkladá: ministerka financií SR, Brigita Schmőgnerová
b) Návrh štátneho záverečného účtu Slovenskej republiky za rok 1999.
Predkladá: ministerka financií SR, Brigita Schmőgnerová
c) Správa o plnení Akčného programu Slovenskej republiky na postupné vylúčenie používania látok poškodzujúcich ozónovú vrstvu.
Predkladá: minister životného prostredia, László Miklós
d) Vyhodnotenie stavu aproximácie práva Slovenskej republiky s právom Európskej únie za rok 1999.
Predkladá: podpredseda vlády SR, Ľubomír Fogaš
e) Návrh Zákon o sudcoch a o zmene a doplnení iných zákonov.
Predkladá: minister spravodlivosti SR, Ján Čarnogurský
f) Správa o programe ďalšej ťažby uhlia na Slovensku Komplexná analýza uhoľného baníctva SR.
Predkladá: minister hospodárstva SR, Ľubomír Harach


Rokovanie otvoril a k bodom č. 1 až 5 viedol podpredseda vlády SR a predseda rady Ivan Mikloš.
K programu uviedol, že materiál pod bodom č. 1, ktorého predkladateľom je MŠ SR prerokovaný nebude z dôvodu, že predkladateľ nestihol vypracovať k návrhu zákona financovanie škôl, čo bola podmienka opätovného prerokovania. Do programu sa zaraďuje materiál MF SR Stratégia budovania systému štátnej pokladnice, ktorý bude prerokovaný ako bod č. 3. Materiál pod číslom 9 Vyhodnotenie plnenia Generálnej dohody bude prerokovaný, ako bod č. 2 a materiál pod bodom č. 7 bude prerokovaný ako bod č. 1 Návrh Nariadenia vlády Slovenskej republiky, ktorým sa mení nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 249/1992 Zb. o platových pomeroch zamestnancov v rozpočtových a v niektorých ďalších organizáciách a orgánoch v znení neskorších predpisov a nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 250/1992 Zb. o platových pomeroch príslušníkov Zboru požiarnej ochrany Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov. Rokovanie k bodom 6 až 10 viedol podpredseda Rady Peter Gajdoš.
Štatistický úrad SR predložil písomne sociálnym partnerom informatívne materiály: Spotrebiteľský barometer II. štvrťrok 2000, Vývoj spotrebiteľských cien v apríli 2000 a vývoj zahraničného obchodu v apríli 2000.
Viceprezident KOZ SR Peter Gajdoš navrhol do programu v bode rôzne dohodnúť termín summitu, na čo podpredseda vlády Ivan Mikloš informoval, že zatiaľ nemá termín stretnutia od premiéra, a čo najskôr bude informovať sociálnych partnerov o termíne. Ďalej KOZ SR navrhla stiahnuť bod č. 2 programu Návrh Nariadenia vlády Slovenskej republiky č....... 2000 o minimálnych bezpečnostných požiadavkách pri používaní pracovných prostriedkov zamestnancami pri práci z dôvodu nedohody v pracovnej skupine. Sociálni partneri súhlasili so stiahnutím tohto bodu.
Podpredseda RHSD SR za AZZZ SR pán Kollár informoval, že na ostatnom rokovaní rady 28. 4. 2000 pri prerokovávaní transformácie plynárenstva a Transpetrolu sa dohodli, že sa uskutoční stretnutie na úrovni premiéra, podpredsedu vlády pre ekonomiku a ekonomických ministrov s AZZZ SR k doriešeniu problémov. Keďže sa takéto stretnutie neuskutočnilo treba dohodnúť termín stretnutia, lebo v opačnom prípade AZZZ SR rokovanie rady opustí.
Podpredseda vlády Ivan Mikloš informoval, že stretnutie sa uskutoční v utorok 30. 5. 2000 ešte pred rokovaním vlády SR. Informoval taktiež o tom, že 24. 4. 2000 prerušili rokovanie o Transpetrole a vláda schválila len to, že súhlasí s privatizáciou 49 % v plynárňach. Všetky otázky, ako sa bude privatizovať budú doriešené až v ďalšom materiály, ktorý bude predložený až po konzultáciách a stretnutí s AZZZ SR.
Viceprezident AZZZ SR a podpredseda Rady pán Kollár upozornil, že nešlo len o doriešenie transformácie SPP a Transpetrolu, ale stretnutie by malo širšie zameranie, a to doriešenie nezamestnanosti a oživenia ekonomiky.
Sociálni partneri sa dohodli, že stretnutie ohľadne SPP a Transpetrolu bude pred rokovaním vlády SR 30. 5. 2000 a o komplexných otázkach (nezamestnanosť, oživenie ekonomiky a pod.) do 20. 6. 2000 za účasti premiéra, podpredsedu vlády pre ekonomiku a ekonomických ministrov.


K bodu 1
Návrh Nariadenia vlády Slovenskej republiky, ktorým sa mení nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 249/1992 Zb. o platových pomeroch zamestnancov v rozpočtových a v niektorých ďalších organizáciách a orgánoch v znení neskorších predpisov a nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 250/1992 Zb. o platových pomeroch príslušníkov Zboru požiarnej ochrany Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov.

Predmetný materiál uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Peter Magvaši.

Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Gašperan.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Mrva.
Písomné stanoviská sú prílohou záznamu.

Závery:
Rada
A: n e d o s p e l a k dohode,
B: KOZ SR n e s ú h l a s í s predloženým materiálom,
C: sociálni partneri požadujú v zmysle zákona č. 106/1999, § 6, ods. 7 a Rokovacieho poriadku
čl. 7, ods. 8 jeho prepracovanie a opätovné prerokovanie. KOZ SR žiada vládu, aby súčasťou opätovného prerokovania bola správa o spôsobe splnenia záväzku IV., ods. 2 Generálnej dohody na rok 2000.
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Peter Magvaši informoval, že je poverený predsedom vlády SR rokovať o problematike napĺňania záväzku k GD na 2000 týkajúceho sa rastu reálnych platov zamestnancov v rozpočtovej a príspevkovej sféry. Uvedená problematika bude riešená na bipartite, ktorá sa musí uskutočniť čo najskôr, aby sa stihol termín 1. 7. 2000. Termín opätovného prerokovania materiálu v RHSD SR bude dohodnutý dodatočne.

Po bipartitnom rokovaní na doriešenie valorizácie platových taríf zamestnancov v rozpočtovej sfére sa uskutoční mimoriadne rokovanie RHSD k opätovnému prerokovaniu návrhu nariadenia vlády SR č. 249/1992 Zb.


K bodu 2
Vyhodnotenie plnenia Generálnej dohody na rok 2000 k 15. 5. 2000.

Predmetný materiál uviedol podpredseda vlády SR, Ivan Mikloš.
Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Gajdoš.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Egyed.
Písomné stanoviská sú prílohou záznamu.

Závery:
Rada
A: berie na vedomie predložený materiál s pripomienkami.


K bodu 3
Stratégia budovania systému štátnej pokladnice do roku 2002

Predmetný materiál uviedol štátny tajomník MF SR Viliam Vaškovič.

Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Gajdoš.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Vaškovič.
Písomné stanoviská sú prílohou záznamu.

AZZZ SR žiadalo zaprotokolovať:
Návrh, aby do systému štátnej pokladnice boli zahrnuté finančné prostriedky samosprávy bez ohľadu na ich pôvod, t.j. bez ohľadu na to, či pochádzajú zo štátneho rozpočtu alebo boli vytvorené vlastným hospodárením obcí s ich majetkom, považuje za rozpor s Ústavou Slovenskej republiky. V článku 65 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky je garantovaná hospodárska a finančná autonómia obcí nasledovne: „Obec je právnická osoba, ktorá za podmienok ustanovených zákonom samostatne hospodári s vlastným majetkom a so svojimi finančnými prostriedkami“. Navrhnuté prenesenie zodpovednosti za finančné prostriedky samosprávy na centrálny orgán - štátnu pokladnicu je podľa názoru AZZZ SR v rozpore s uvedenými ústavnými princípmi postavenia samosprávy a jej hospodárenia.
Oddelenie zodpovednosti samosprávy za tvorbu jej zdrojov od zodpovednosti za ich realizáciu a prenesenie tejto zodpovednosti na centrálnu štátnu pokladnicu sa zo strany samosprávy javí ako silný prvok centralizácie, ktorý je v rozpore s proklamovaným zámerom vlády Slovenskej republiky o decentralizáciu verejnej správy.
Predložený návrh systému štátnej pokladnice nerieši podnikateľskú činnosť obcí.
ZMOS odporúča rešpektovať znenie Maastrichtských dokumentov, osobitne citovaného Článku 2 z Protokolu č. 5 a v tejto etape budovania systému štátnej pokladnice chápať „verejné“ len vo vzťahu k štátu, t.j. vzťahuje sa na štátnu správu a so zapojením samosprávy do systému štátnej pokladnice neuvažovať.
ZMOS nesúhlasí s navrhovaným zapojením samosprávy do systému štátnej pokladnice. Zavedenie a uplatňovanie systému štátnej pokladnice v navrhovanej podobe je zjavne v rozpore so systémom fungovania samosprávy v Slovenskej republike.


Závery:
Rada
A: b e r i e na vedomie predložený materiál s pripomienkami,
B: o d p o r ú č a predkladateľovi predložiť materiál na rokovanie vlády SR.



K bodu 4
Správa o stave a vývoji bezpečnosti práce, pracovnej úrazovosti, pracovných podmienkach a ochorenia podmienených prácou v SR.
Predmetný materiál uviedol podpredseda ÚBP SR pán Pastucha.

Stanovisko za KOZ SR predniesla pani Brodiaznska.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Egyed.
Písomné stanoviská sú prílohou záznamu.

Závery:
Rada
A: b e r i e na vedomie predloženú správu s pripomienkami uvedenými v stanoviskách,
B: o d p o r ú č a stálej pracovnej komisii pre oblasť BOZP prehodnotiť uznesenia vlády SR
č. 103/1994 a 536/1996 a navrhnúť postup riešenia,
C: o d p o r ú č a predkladateľovi predložiť správu na rokovanie vlády SR.



K bodu 5
Návrh zákona o spotrebnej dani z minerálnych olejov.

Predmetný materiál uviedol štátny tajomník MF SR Viliam Vaškovič.

Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Gajdoš.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Moravčik.
Písomné stanoviská sú prílohou záznamu.

Závery:
Rada
A: n e d o s p e l a k dohode,
B: AZZZ SR a KOZ SR n e s ú h l a s i a s predloženým materiálom,
C: sociálni partneri požadujú v zmysle zákona č. 106/1999, § 6, ods. 7 a Rokovacieho poriadku
čl. 7, ods. 8 jeho prepracovanie v zmysle pripomienok a opätovné prerokovanie.


K bodu 6
Návrh Zákon, ktorým sa a mení a dopĺňa zákon č. 200/1998 Z.z. o štátnej službe colníkov a o zmene a doplnení niektorých ďalších zákonov v znení neskorších predpisov.

Predmetný materiál uviedol štátny tajomník MF SR Viliam Vaškovič.

Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Gašperan.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Pavlů.
Písomné stanoviská sú prílohou záznamu.

Závery:
Rada
A. s ú h l a s í s materiálom s pripomienkami uvedenými v stanoviskách,
B. na úrovni generálnych riaditeľov MF SR o d p o r ú č a zorganizovať stretnutie s AZZZ SR a urýchlene doriešiť problémy na colniciach.
K bodu 7
Návrh globálnej schémy na riešenie pohľadávok štátu a verejnoprávnych inštitúcií.

Predmetný materiál uviedol štátny tajomník MF SR Viliam Vaškovič.

Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Gajdoš.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Vaškovič.
Písomné stanoviská sú prílohou záznamu.
Za ZMOS sa vyjadril pán Mrva, ktorý žiadal riešiť daňové pohľadávky miest a obcí, čo predložený materiál neobsahuje.

Závery:
Rada
A. s ú h l a s í s materiálom s pripomienkami uvedenými v stanoviskách,
B: o d p o r ú č a predkladateľovi predložiť materiál na rokovanie vlády SR.


K bodu 8
Koncepcia systému štátnej sociálnej podpory.

Predmetný materiál uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Peter Magvaši

Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Gajdoš.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Moravčík.
Písomné stanoviská sú prílohou záznamu.

Závery:
Rada
A: s ú h l a s í s predloženým materiálom s pripomienkami uvedenými v stanoviskách,
B: o d p o r ú č a predkladateľovi predložiť materiál na rokovanie vlády SR.


K bodu 9
Materiály na informáciu:
a) Správa o plnení štátneho rozpočtu Slovenskej republiky za I. štvrťrok 2000.
b) Návrh štátneho záverečného účtu Slovenskej republiky za rok 1999.
c) Správa o plnení Akčného programu Slovenskej republiky na postupné vylúčenie používania látok poškodzujúcich ozónovú vrstvu.
d) Vyhodnotenie stavu aproximácie práva Slovenskej republiky s právom Európskej únie za rok 1999.
e) Návrh Zákon o sudcoch a o zmene a doplnení iných zákonov.
f) Správa o programe ďalšej ťažby uhlia na Slovensku Komplexná analýza uhoľného baníctva SR.

Záver:
Rada
A: bez prerokovania berie na vedomie materiály s pripomienkami sociálnych partnerov uvedenými v písomných stanoviskách, ktoré sú prílohou záznamu.


K bodu 10
Rôzne.

a) Za AZZZ SR pán Sekanina a Buben otvorili problematiku doriešenia tepla. Pán Sekanina informoval, že sa uskutočnilo stretnutie na úrovni ministerky financií za prítomnosti štátneho tajomníka pána Vaškoviča. Boli zjednotené čísla dodávateľov a odberateľov tepla a problém bol uzavretý tak, že rozdiely roku 1999 budú vykryté zo štátneho rozpočtu a roky 1997 a 1998 budú vykryté z mimorozpočtových zdrojov.
Záver:
Rada
A. berie na vedomie informáciu o riešení tepla.
B. na predsedníctve RHSD SR bude MF SR informovať o priebežnom riešení problému tepla.


b) Pán Adamča za AZZZ SR upozornil, že ešte v novembri 1999 bolo žiadané zo strany asociácie urýchlené doriešenie expresných príplatkov. Žiadal podať informáciu, ako sa problém rieši.

Záver:
Rada
A: ž i a d a vládu o urýchlené doriešenie systému štátnych poplatkov.

Podpredseda Rady pán Gajdoš poďakoval prítomným za účasť a ukončil rokovanie RHSD SR.



Vypracovala: Andrea Strečková
Za správnosť: Anna Machaliková


za vládu
Ivan M I K L O Š
predseda rady

za odbory
Peter G A J D O Š
podpredseda rady


za zamestnávateľov
Jozef K O L L Á R
podpredseda rady



Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR

Materiál na rokovanie
RHSD dňa 26. 5. 2000

č. 9


S t a n o v i s k o
k Vyhodnoteniu plnenia Generálnej dohody na rok 2000 k 15. 5. 2000.

AZZZ SR konštatuje, že pre stranu zamestnávateľov nie sú v termíne do 15. 5. 2000 priamo splatné žiadne konkrétne úlohy.

Spoločné úlohy sa priebežne plnia.
Vyhodnotenie Generálnej dohody je v niektorých bodoch veľmi optimistické (osobitne zníženie nezamestnanosti.).

Záver:
Predložený materiál odporúčame vziať na vedomie s pripomienkami.