Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English
06.05.2000

Záznam z mimoriadneho zasadnutia RHSD SR konanej dňa 5. 5. 2000

Miesto konania : Úrad vlády SR
Prítomní : podľa prezenčnej listiny
Rokovanie viedol : Predseda Rady hospodárskej a sociálnej dohody SR
Ivan Mikloš


Program:

1. Návrh realizačného projektu plnenia záväzkov z Generálnej dohody na rok 2000.
Predkladá: viceprezident KOZ SR, Peter Gajdoš
2. Plnenie Generálnej dohody na rok 2000.
Predkladá: podpredseda vlády SR. Ivan Mikloš
3. Návrh skupiny poslancov NR SR na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 366/1999 Z.z. o daniach z príjmov.
Predkladá: ministerka financií SR, Brigita Schmőgnerová
4. Návrh skupiny poslancov NR SR na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 273/1994 Z.z. o zdravotnom poistení, financovaní zdravotného poistenia, o zriadení Všeobecnej zdravotnej poisťovne a o zriaďovaní rezortných, odvetvových, podnikových a občianskych zdravotných poisťovní v znení neskorších predpisov.
Predkladá: minister zdravotníctva SR, Tibor Šagát
5. Návrh skupiny poslancov NR SR na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 274/1994 Z.z. o Sociálnej poisťovni v znení neskorších predpisov.
Predkladá: minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Peter Magvaši
6. Návrh skupiny poslancov NR SR na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 387/1996 Z.z. o zamestnanosti v znení neskorších predpisov.
Predkladá: minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Peter Magvaši
7. Návrh poslanca NR SR Roberta Fica na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 92/1991 Zb. o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby v znení neskorších predpisov.
Predkladá: ministerka pre správu a privatizáciu NM SR, Mária Machová
8. Návrh poslanca NR SR Roberta Fica na vydanie ústavného zákona o privatizácii prirodzených monopolov.
Predkladá: ministerka pre správu a privatizáciu NM SR, Mária Machová
9. Návrh poslanca NR SR Pála Farkasa na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 21/1992 Zb. o bankách v znení neskorších predpisov.
Predkladá: ministerka financií SR, Brigita Schmőgnerová
10. Návrh skupiny poslancov NR SR na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 229/1991 Zb. o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a inému poľnohospodárskemu majetku v znení neskorších predpisov a zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 180/1995 Z.z. o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom v znení neskorších predpisov.
Predkladá: minister pôdohospodárstva SR, Pavel Koncoš
11. Návrh skupiny poslancov NR SR na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 279/1993 Z.z. o školských zariadeniach v znení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 222/1996 Z.z.
Predkladá: minister školstva SR, Milan Ftáčnik
12. Rôzne.

Rokovanie otvoril a viedol podpredseda vlády a predseda Rady Ivan Mikloš.


K bodu 1
Návrh realizačného projektu plnenia záväzkov z Generálnej dohody na rok 2000.

Predmetný materiál predložil viceprezident KOZ SR, Peter Gajdoš. Jedná sa o opätovné predloženie materiálu na žiadosť KOZ SR. Viceprezident za KOZ SR Peter Gajdoš uviedol, že cieľom tohto materiálu bolo stanoviť mechanizmus ako vyhodnocovať plnenie záväzkov.
Stanovisko za vládnu stranu uviedol podpredseda vlády SR Ivan Mikloš, ktorý zopakoval, že s predloženým návrhom vládna strana nesúhlasí. Generálna dohoda je dohodou všetkých troch strán, a preto jej plnenie nemôže byť limitované len termínmi jedného partnera. Za vládnu stranu rozpracovali rezorty na svoje podmienky plnenie Generálnej dohody na rok 2000 a prijali postup ich plnenia.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Kollár, ktorý konštatoval, že na stretnutí na najvyššej úrovni s premiérom sa sociálni partneri dohodli, ako sa bude vyhodnocovať plnenie Generálnej dohody. Na každom riadnom rokovaní RHSD SR sa bude vyhodnocovať priebežné plnenie GD a jedenkrát štvrťročne na najvyššej úrovni za účasti premiéra a prezidentov AZZZ SR a KOZ SR.
Na predsedníctve RHSD SR bude dohodnutá forma, akou sa bude vyhodnocovať plnenie GD.

Závery:
Rada
A: n e d o s p e l a k dohode,
B: sociálni partneri budú mesačne vyhodnocovať plnenie Generálnej dohody,
C: mechanizmus vyhodnocovania sa dohodne na rokovaní predsedníctva RHSD SR.




K bodu 2
Plnenie Generálnej dohody na rok 2000.

Predmetný materiál uviedol podpredseda vlády SR. Ivan Mikloš.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Kollár, ktorý odporučil správu vziať na vedomie s pripomienkami, pričom AZZZ SR pokladá za nevyhnutné poukázať na rad problémov, ktoré pokiaľ by nedošlo k podstatnej zmene vývoja, poukazujú na nereálnosť splnenia viacerých záväzkov.
Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Gajdoš, ktorý odporučil vziať materiál na vedomie s pripomienkami, s tým, že materiál nehodnotí účinnosť prijatých opatrení.

Záver:
Rada
A: b e r i e na vedomie predložený materiál s pripomienkami sociálnych partnerov.



K bodu 3
Návrh skupiny poslancov NR SR na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 366/1999 Z.z. o daniach z príjmov.

Predmetný materiál uviedla ministerka financií SR, Brigita Schmőgnerová, ktorá neodporučila návrh skupiny poslancov NR SR z dôvodov:
 návrh naruší princíp progresívneho zdanenia,
 rozširuje okruh daňovníkov, ktorí by mali byť zdaňovaní paušálnou daňou nad rámec pôvodného zámeru,
 u samostatne hospodáriacich roľníkov komplikuje spôsob zdaňovania,
 návrh neuvažuje s prechodnou úpravou podania daňových priznaní.

Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Gajdoš, ktorý súhlasil s predloženým návrhom novely zákona, ktorý má za cieľ rozšíriť okruh fyzických osôb, uplatňujúcich paušálnu daň.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Pavlů, ktorý návrh hodnotil ako prínos riešiaci značnú časť pripomienok k postupu uplatňovania paušálnej dane. Aj napriek nesúhlasu vládnej strany s predloženým návrhom požiadal, aby sa zainteresované strany stretli a našli cestu na riešenie existujúcich problémov, aby bol zákon priechodný. AZZZ SR odporučila návrh skupiny poslancov prijať s pripomienkami.
Za vládnu stranu ministerka financií SR zopakovala, že v tejto podobe je návrh zákona neprijateľný.

Závery:
Rada
A: n e d o s p e l a k dohode,
B: vládna strane preberie všetky racionálne a akceptovateľné časti a bude konzultovať návrh
novely s predkladateľmi.
C: AZZZ SR a KOZ SR súhlasilo s predloženým materiálom s pripomienkami.






K bodu 4
Návrh skupiny poslancov NR SR na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 274/1994 Z.z. o Sociálnej poisťovni v znení neskorších predpisov.

Predmetný materiál uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Peter Magvaši, ktorý uviedol, že návrh skupiny poslancov súvisí s novelou zákona o dani z príjmov a MPSVR SR má pripravenú novelu 274/1994 Z.z. o Sociálnej poisťovni.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Moravčík, ktorý konštatoval, že návrhy skupiny poslancov pod bodmi 4, 5, 6 z pôvodného programu sú spoločné a odporučil tieto návrhy prijať s pripomienkami. Návrhy upravujú postupy určovania vymeriavacích základov do poistných fondov pri uplatnení paušálnej dane, pričom nie je zrejmý dopad do fondov resp. možnosť ich ohrozenia a tým vzťah k štátnemu rozpočtu. AZZZ SR považuje za účelné zjednotiť postup určenia vymeriavacích základov v zhode s východiskovými zákonmi a navrhuje, aby vymeriavací základ bol pre všetky poistné fondy počítaný jednotne.
Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Gajdoš, ktorý konštatoval, že návrhom by sa možno dosiahlo zníženie nezamestnanosti, ale zavádzajú sa nerovnosti v platbách do fondov. V prípade takéhoto zvýhodnenia SZČO by pre zamestnávateľov bolo výhodnejšie zabezpečovať prácu prostredníctvom tejto skupiny, ako zamestnávať zamestnancov v pracovnom pomere. Je potrebný ekonomický rozbor a vplyv navrhovanej zmeny na príjmy do fondu nemocenského poistenia a do fondu dôchodkového zabezpečenia.

Závery:
Rada
A: n e d o s p e l a k dohode,
B: vládna strana s návrhom skupiny poslancov NR SR nesúhlasí, ale akceptovateľné návrhy
môže prebrať vo väzbe na daň z príjmov,
C: AZZZ SR a KOZ SR súhlasilo s predloženým materiálom s pripomienkami.


K bodu 5
Návrh skupiny poslancov NR SR na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 387/1996 Z.z. o zamestnanosti v znení neskorších predpisov.

Predmetný materiál uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Peter Magvaši, ktorý súhlasil s obsahom návrhu, ale z procedurálneho hľadiska nesúhlasil, nakoľko podobné návrhy obsahuje zákon o zamestnanosti pripravovaný MPSVR 0SR.
KOZ SR k návrhu na zmeny a doplnenie predmetného zákona vo veci ustanovenia vymeriavacieho základu na určenie výšky príspevku na poistenie v nezamestnanosti SZČO, žiada kvantifikovať vplyv dopadu stanovenia nového vymeriavacieho základu zo strany predkladateľov, predovšetkým na objem výberu poistného do fondu pre podporu v nezamestnanosti, najmä či dôjde k jeho zníženiu.
Za AZZZ SR pán Slávik pripomenul nevyhnutnosť zjednotenia vymeriavacieho základu.


Závery:
Rada
A: n e d o s p e l a k dohode.
B: súhlasí s obsahom návrhu, ale z procedurálneho hľadiska bude návrh riešený iným spôsobom.

K bodu 6
Návrh poslanca NR SR Roberta Fica na vydanie ústavného zákona o privatizácii prirodzených monopolov.

Predmetný materiál uviedla ministerka pre správu a privatizáciu NM SR, Mária Machová, ktorá neodporučila, aby bol návrh poslanca NR SR Roberta Fica prijatý z dôvodu, že zákonodárny zbor nesmie zasahovať do kompetencií výkonného orgánu moci, t.j. vlády SR. Odporučila ponechať právomoc rozhodovať o privatizácii prirodzených monopolov v kompetencii vlády SR.
Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Machyna, ktorý s predloženým návrhom nesúhlasil.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Kollár, ktorý s predloženým návrhom nesúhlasil, ale pripomenul nevyhnutnosť stretnutia AZZZ SR s premiérom a ekonomickými ministrami. Až po tomto stretnutí, ktoré by sa malo uskutočniť do konca mája sa AZZZ SR nebude vyjadrovať k ekonomickým návrhom.
Za vládnu stranu sa k návrhu vyjadril aj podpredseda vlády SR Ivan Mikloš, ktorý konštatoval, že návrh by znamenal zastavenie privatizácie.

Záver:
Rada
A: n e s ú h l a s í s predloženým materiálom.


K bodu 7
Návrh poslanca NR SR Roberta Fica na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 92/1991 Zb. o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby v znení neskorších predpisov.

Predmetný materiál uviedla ministerka pre správu a privatizáciu NM SR, Mária Machová, ktorá neodporučila návrh poslanca NR SR Roberta Fica na prijatie z dôvodu priamej väzby na predchádzajúci návrh.

Záver:
Rada
A: n e s ú h l a s í s predloženým materiálom.


K bodu 8
Návrh poslanca NR SR Pála Farkasa na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 21/1992 Zb. o bankách v znení neskorších predpisov.

Predmetný materiál uviedla ministerka financií SR, Brigita Schmőgnerová, ktorá súhlasila s predloženým návrhom.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Vaškovič, ktorý súhlasil s návrhom a odporučil, aby boli riešené aj iné pohľadávky nielen úverové.
Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Gajdoš, ktorý súhlasil s predloženým návrhom zákona.

Záver:
Rada
A: s ú h l a s í s predloženým materiálom s pripomienkami.



K bodu 9
Návrh skupiny poslancov NR SR na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 273/1994 Z.z. o zdravotnom poistení, financovaní zdravotného poistenia, o zriadení Všeobecnej zdravotnej poisťovne a o zriaďovaní rezortných, odvetvových, podnikových a občianskych zdravotných poisťovní v znení neskorších predpisov.

AZZZ SR vo svojom stanovisku uviedla, že návrh upravuje postupy určovania vymeriavacích základov do poistných fondov pri uplatnení paušálnej dane, pričom nie je zrejmý dopad do fondov.
KOZ SR vo svojom stanovisku žiada v súlade so stanoviskom MF SR kvantifikovať vplyv dopadu stanovenia nového vymeriavacieho základu zo strany predkladateľov, predovšetkým na objem výberu poistného v poisťovniach, najmä či dôjde k jeho zníženiu.
Vládna strana predložila nesúhlasné stanovisko písomne.

Závery:
Rada
A: n e d o s p e l a k dohode,
B: vládna strana s návrhom skupiny poslancov NR SR nesúhlasí, ale akceptovateľné návrhy
môže prebrať vo väzbe na daň z príjmov,
C: AZZZ SR a KOZ SR súhlasilo s predloženým materiálom s pripomienkami.


K bodu 10
Návrh skupiny poslancov NR SR na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 229/1991 Zb. o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a inému poľnohospodárskemu majetku v znení neskorších predpisov a zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 180/1995 Z.z. o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom v znení neskorších predpisov.

Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Gašperan, ktorý uviedol, že predĺženie lehôt na uplatnenie reštitučných nárokov, nahradenie inštitútu zániku práva inštitútom premlčania, ako aj určenie dôvodov, kedy k premlčaniu nedôjde, umožní síce uplatniť nároky ďalších osôb , ale vo väčšine prípadov o dôvodoch navrhovaných v § 13, ods. 2 bude rozhodovať súd, čím sa celý proces predĺži je potrebné, aby právni experti komplexne posúdili, či cieľ ktorý návrh sleduje, negatívne neovplyvní záujem štátu zabezpečiť právnu istotu v oblasti vlastníctva. KOZ SR súhlasí s predloženým návrhom po posúdení pripomienky.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Moravčík, ktorý uviedol, že považuje za potrebné poukázať na možnosť vzniku problémov, ktoré návrh svojou možnou retroaktivitou môže spôsobiť. Súčasné právne predpisy zodpovedajú vecnému a praktickému usporiadaniu vlastníckych vzťahov k pôde a k inému poľnohospodárskemu majetku. Predložený návrh je v rozpore so zásadnými ústavnými a právnymi princípmi. Prijatie tejto novely by neprispelo k stabilite vlastníckych vzťahov, a preto AZZZ SR neodporúča návrh skupiny poslancov NR SR prijať.
MP SR predložilo dodatočne písomne nesúhlasné stanovisko.
Záver:
Rada
A: n e d o s p e l a k dohode,
B: vládna strana nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov NR SR,
C: KOZ SR súhlasí s predloženým návrhom s pripomienkou,
D: AZZZ SR nesúhlasí s predloženým návrhom.


K bodu 11
Návrh skupiny poslancov NR SR na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 279/1993 Z.z. o školských zariadeniach v znení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 222/1996 Z.z.

Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Kollár, ktorý konštatoval, že podstatou predloženého návrhu je zrovnoprávniť postavenie detí s nariadenou ústavnou alebo ochrannou výchovou v oblasti finančného a hmotného zabezpečenia. Predložený návrh odporučil prijať.
Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Gašperan, ktorý s predloženým návrhom zákona súhlasil a odporučil ho na ďalšie legislatívne konanie.
Súhlasné stanovisko za vládnu stranu bolo predložené písomne. Ministerstvo financií SR odporúča účinnosť navrhovaného zákona od 1. 1. 2001.

Záver:
Rada
A: s ú h l a s í s predloženým materiálom s pripomienkou - účinnosť od 1. 1. 2001.


K bodu 12
Rôzne

Na predsedníctve RHSD SR dňa 16. 5. 2000 sa sociálni partneri dohodnú na mechanizme vyhodnocovania GD.


Predseda Rady pán Mikloš poďakoval prítomným za účasť a ukončil rokovanie RHSD SR.


Vypracovala: Andrea Strečková
Za správnosť: Anna Machaliková


za vládu
Ivan M I K L O Š
predseda rady

za odbory
Peter G A J D O Š
podpredseda rady


za zamestnávateľov
Jozef K O L L Á R
podpredseda rady