Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English
26.02.2000

Záznam zo zasadnutia RHSD SR konanej dňa 25. 2. 2000

Miesto konania : Úrad vlády SR
Prítomní : podľa prezenčnej listiny
Rokovanie viedol : Predseda Rady hospodárskej a sociálnej dohody SR
Ivan Mikloš


Program:
1. Návrh Zákon Zákonník práce.
Predkladá: minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Peter Magvaši
2. Návrh Zákon o verejnej službe.
Predkladá: minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Peter Magvaši
3. Návrh Zákon o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Predkladá: minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Peter Magvaši
4. Návrh Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 2/1991 Zb. o kolektívnom vyjednávaní v znení neskorších predpisov.
Predkladá: minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Peter Magvaši
5. Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon NR SR č. 330/1996 Z.z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci.
Predkladá: predseda Úradu bezpečnosti práce, Vojtech Demeš
6. Nové znenie Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 328/1991 Zb. o konkurze a vyrovnaní v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Predkladá: minister spravodlivosti SR, Ján Čarnogurský
7. Koncepcia decentralizácie a modernizácie verejnej správy.
Predkladá: podpredseda vlády SR Ivan Mikloš
8. Východiská financovanie verejnej správy v súlade s koncepciou decentralizácie a modernizácie verejnej správy.
Predkladá: ministerka financií SR, Brigita Smőgnerová
9. Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 193/1994 Z.z. o prídavkoch na deti a príplatku k prídavkom na deti v znení neskorších predpisov.
Predkladá: viceprezident KOZ SR Peter Gajdoš
10. Návrh Generálnej dohody na rok 2000.
Predkladajú: podpredseda vlády Ivan Mikloš,
viceprezident AZZZ SR Jozef Kollár, viceprezident KOZ SR Peter Gajdoš
11. Návrh Plánu práce RHSD SR na I. polrok 2000.
Predkladá: podpredseda vlády Ivan Mikloš
12. Rôzne.
Materiál na informáciu
1. Návrh Zákon o telekomunikáciách a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Predkladá: minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR, Jozef Macejko
2. Informácia o vývoji pracovných príjmov za 1. až 3. štvrťrok 1999.
Predkladá: minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Peter Magvaši


Rokovanie Rady hospodárskej a sociálnej dohody SR otvoril a viedol Ivan Mikloš, podpredseda vlády SR a predseda RHSD SR, ktorý privítal novozvoleného zástupcu za stranu odborov pána Jána Gašperana v tripartite a poblahoželal pánovi Igorovi Lenskému k zvoleniu za viceprezidenta KOZ SR pre nevýrobné zväzy.
Pôvodný program bol doplnený o ďalšie body na informáciu, a to Projekt agentúry pre prácu s postúpenými pohľadávkami - Slovenská konsolidačná, a.s. Spotrebiteľský barometer 1. štvrťrok 2000. Návrh zmluvy o výkonoch vo verejnom záujme železničnej osobnej doprave na rok 2000 medzi Slovenskou republikou zastúpenou MiDPT SR a Ž SR - tento materiál bol zaradený medzi materiály na rokovanie.



K bodu 1
Návrh Zákon Zákonník práce.

Predmetný materiál uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Peter Magvaši, ktorý vyjadril sklamanie nad stanoviskom AZZZ SR, v ktorom podľa jeho názoru súbor nových požiadaviek k návrhu zákona.
Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Lenský, ktorý tlmočil pripomienky z písomného stanoviska a uvítal snahu vlády SR pripraviť moderný Zákonník práce, ktorý by zodpovedal medzinárodným štandardom a pripravil priestor pre kolektívne vyjednávanie sociálnych partnerov.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Adamča, ktorý tlmočil pripomienky, ktoré boli predložené písomne. Konštatoval, že je predložený návrh zákona, ktorý zohľadnil iba časť pripomienok a naďalej obsahuje rad ustanovení, pri ktorých už bola dosiahnutá zhoda, ale v návrhu je opäť neprijateľné znenie.
K akceptovaniu resp. neakceptovaniu jednotlivých pripomienok ku konkrétnym paragrafom sa vyjadril minister práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Magvaši, ktorý svoje stanovisko predložil aj v písomnej forme.
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Peter Magvaši prisľúbil samostatné rokovanie so sociálnymi partnermi.
Sociálni partneri po dlhšej diskusii dospeli k nasledovným záverom.

Závery:
RHSD SR
A) nedospela k dohode,
B) požaduje v zmysle zákona 106/1999 Z.z § 6 , ods. 7 a Rokovacieho poriadku, článok 7 ods. 8 jeho prepracovanie a opätovné prerokovanie,
C) odporúča predkladateľovi o predložených rozporoch rokovať s AZZZ SR,
D) KOZ SR súhlasí s predloženým materiálom s pripomienkami,
E) AZZZ SR s predloženým materiálom nesúhlasí a požaduje jeho opätovné predloženie na RHSD SR.



K bodu 2
Návrh Zákon o verejnej službe.

Predmetný materiál uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Peter Magvaši. Zákon upravuje verejnú službu a pracovné vzťahy zamestnancov pri vykonávaní verejnej služby. Zákonom sa navrhuje ustanoviť odchýlky v právnom postavení verejných zamestnancov, ktorých pracovné vzťahy, pokiaľ to predložený zákon alebo osobitný predpis neustanovuje inak, upravuje Zákonník práce.
Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Lenský, ktorý upozornil na nerovnaký pracovný čas príslušníkov a civilných zamestnancov, čo vedie k obrovským komplikáciám v organizovaní práce na pracoviskách. Ďalej navrhol doplniť príplatky a vyjadril nesúhlas s platovou tabuľkou. Všetky pripomienky boli predložené písomne.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Mrva, ktorý uviedol, že v návrhu zákona existuje rad nevyjasnených bodov a nie je v súlade s pripravovanou reformou verejnej správy. Pripomienky boli predložené písomne.
K pripomienkam sociálnych partnerov vyjadril svoje stanovisko minister PSVR SR Peter Magvaši, ktorý taktiež svoje stanovisko k pripomienkam KOZ SR aj AZZZ SR predložil písomne.


Závery:
RHSD SR
A) nedospela k dohode,
B) požaduje v zmysle zákona 106/1999 Z.z § 6 , ods. 7 a Rokovacieho poriadku, článok 7 ods. 8 jeho prepracovanie a opätovné prerokovanie,
C) KOZ SR s predloženým návrhom zákona o verejnej službe nesúhlasí,
D) AZZZ SR s predloženým návrhom zákona o verejnej službe nesúhlasí a požadujú o opätovné prerokovanie.
E) odporúča predkladateľovi o predložených rozporoch rokovať,




K bodu 3
Návrh Zákon o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Predmetný materiál uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Peter Magvaši. Účelom predkladaného návrhu zákona je upraviť štátnu službu a právne vzťahy štátnych zamestnancov pri vykonávaní štátnej služby, ako verejnoprávne vzťahy štátnych zamestnancov k štátu a nie k právnickej osobe.
Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Lenský, ktorý zásadne nesúhlasil s platovou tabuľkou.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Mrva, ktorý nepovažuje za možné zrealizovať navrhované ustanovenia, zvýhodňujúce štátnych úradníkov, jednorazovo, ale treba ich rozložiť v rozumnej miere na dlhšie obdobie (štyri roky). Pripomienky k jednotlivým paragrafom boli predložené písomne.
Minister PSVR SR predložil písomné stanovisko k pripomienkam AZZZ SR aj KOZ SR.

Závery:
RHSD SR
A) nedospela k dohode,
B) požaduje v zmysle zákona 106/1999 Z.z § 6 , ods. 7 a Rokovacieho poriadku, článok 7 ods. 8 jeho prepracovanie a opätovné prerokovanie,
C) KOZ SR s predloženým návrhom zákona o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov nesúhlasí,
D) AZZZ SR s predloženým návrhom zákona o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov nesúhlasí a požadujú o opätovné prerokovanie.
E) odporúča predkladateľovi o predložených rozporoch rokovať,




K bodu 4
Návrh Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 2/1991 Zb. o kolektívnom vyjednávaní v znení neskorších predpisov.

Predmetný materiál uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Peter Magvaši. Účelom predloženého návrhu zákona je sprehľadnenie právnej úpravy kolektívneho vyjednávania, precízovanie niektorých ustanovení týkajúcich sa uzatvárania kolektívnych zmlúv a úprava podmienok vyhlásenia štrajku.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Egyed , ktorý vyjadril, že predložený návrh AZZZ SR nemôže prijať v predloženom znení a žiada jeho opätovné prerokovanie v RHSD SR. AZZZ SR zásadne nesúhlasí s určením časového limitu 30 dní „na určenie sprostredkovateľa od predloženia návrhu na uzavretie kolektívnej zmluvy“. K § 17 AZZZ SR zásadne požaduje zapracovať do zákona postup umožňujúci jednoznačne a včasne definovať komu treba dať v čase štrajku prácu a následne mzdu a kto štrajkuje. Bez naplnenia tejto vecne opodstatnenej požiadavky je návrh nepriechodný.
Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Lenský, ktorý nemal voči konštrukcii novely zákona zásadné pripomienky. Zásadnou pripomienkou KOZ SR je, aby bola odstránená diskriminácia členov odborov oproti nečlenov odborov, keďže výhody z kolektívnych zmlúv sa vzťahujú na všetkých zamestnancov. hoci nečlenov to nič nestojí.
K pripomienkam sociálnych partnerov sa vyjadril minister PSVR SR Peter Magvaši, ktorý predložil aj písomné stanovisko k pripomienkam.

Závery:
RHSD SR
A) nedospela k dohode,
B) požaduje v zmysle zákona 106/1999 Z.z § 6 , ods. 7 a Rokovacieho poriadku, článok 7 ods. 8 jeho prepracovanie a opätovné prerokovanie,
C) odporúča predkladateľovi o predložených rozporoch rokovať.









K bodu 5
Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon NR SR č. 330/1996 Z.z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci.

Predmetný materiál uviedol predseda Úradu bezpečnosti práce, Vojtech Demeš.
Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Barčík, upozornil na nesplnenie záverov z rokovania RHSD SR z 26. 11. 1999 a odporučil zvážiť, aby zákon č. 330/1996 Z.z. po úprave ustanovení bol včlenený do znenia návrhu zákona Zákonníka práce.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Adamča, ktorý uviedol, že v predloženom návrhu nedošlo k rešpektovaniu pripomienok zásadného charakteru, čo má veľký dopad na podnikateľskú sféru. Aj napriek prerokovaniu návrhu v Stálej pracovnej komisii RHSD SR pre BOZP, kde boli dohodnuté určité zmeny predkladateľ predložil identický návrh.
Na pripomienky sociálnych partnerov reagoval podpredseda ÚBP SR pán Pastucha, ktorý konštatoval, že sa nepodarilo skoordinovať Zákonník práce a zákon o BOZP. Je nutné doriešiť problém duplicity, lebo novela zákona č. 330/1996 Z.z. stráca svoje opodstatnenie.


Závery:
RHSD SR
A) nesúhlasí s predloženým materiálom, z dôvodu neodstránenia duplicít so Zákonníkom práce,
B) odporúča zvážiť, aby bol zákon č. 330/1996 Z.z. včlenený do Zákonníka práce.



K bodu 6
Nové znenie Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 328/1991 Zb. o konkurze a vyrovnaní v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Predmetný materiál uviedol minister spravodlivosti SR, Ján Čarnogurský, ktorý uviedol, že konkurzy sú najrýchlejšie stúpajúcou agendou na súdoch, a preto je nevyhnutná jeho urýchlená novelizácia.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Vaškovič, ktorý písomne predložil pripomienky k § 27 zákona a doplnil znenie § 70 b zákona. AZZZ SR konštatovala, že tento návrh aj naďalej obsahuje riziká možného zneužívania a neobsahuje záruky dostatočne rýchleho konania. Pripomienky AZZZ SR budú prerokované na stretnutí zástupcov MS SR a AZZZ SR.
Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Lenský, ktorý nesúhlasil s návrhmi zmien Zákonníka práce, tak ako sú navrhované časti IX. predloženého návrhu. Pripomienky sa prekonzultujú na úrovni MS SR, KOZ SR a MPSVR SR.

Závery:
RHSD SR
A) súhlasí s predloženým materiálom s pripomienkami,
B) odporúča predkladateľovi predložiť Nové znenie Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 328/1991 Zb. o konkurze a vyrovnaní v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení niektorých zákonov na rokovanie vlády SR,





K bodu 7
Koncepcia decentralizácie a modernizácie verejnej správy.

Predmetný materiál uviedol podpredseda vlády SR Ivan Mikloš. Predložená stratégia určila rámec z hľadiska kompetencií. V pripomienkovom konaní boli predložené pripomienky trojakého charakteru, ktoré ho vylepšovali, ktoré boli v rozpore s prijatým uznesením vlády, alebo ktoré požadovali konkrétnosti, ktoré koncepcia nemala v zámere.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Mrva, ktorý zdôraznil, že ZMOS nie je tvorcom reformy, ale podporuje reformu. AZZZ SR s materiálom súhlasí s pripomienkami.
Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Lenský, ktorý konštatoval, že predložená koncepcia nie je dobre pripravená a nedáva odpoveď na otázku, čo to bude stáť. KOZ SR podporuje reformu verejnej správy. Treba posilniť samosprávu obcí a miest. Verejná správa musí byť vybudovaná na dvoch rovnocenných pilieroch, ktorými sú územná samospráva a miestna štátna správa. KOZ SR predložila pripomienky v písomnej forme a žiada ich zapracovanie do koncepcie a žiada opätovné prerokovanie prepracovaného materiálu v RHSD SR.


Závery:
RHSD SR
A) nedospela k dohode,
B) odporúča v zmysle zákona 106/1999 Z.z. o opätovné prerokovanie,
C) KOZ SR nesúhlasí s predloženou Koncepcia decentralizácie a modernizácie verejnej správy,
D) AZZZ SR súhlasí s pripomienkami s Koncepciou decentralizácie a modernizácie verejnej správy.



K bodu 8
Východiská financovanie verejnej správy v súlade s koncepciou decentralizácie a modernizácie verejnej správy.

Predmetný materiál uviedol štátny tajomník MF SR pán Podstránsky.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Mrva, za KOZ SR predniesol pán Lenský. Obaja sociálni partneri konštatovali, že materiál treba dopracovať a časovo a vecne zosúladiť s Koncepciou decentralizácie a modernizácie verejnej správy.

Závery:
RHSD SR
A) nedospela k dohode,
B) odporúča predkladateľovi materiál zosúladiť časovo aj vecne s Koncepciou decentralizácie a modernizácie verejnej správy,
C) požaduje v zmysle zákona č. 106/1999, § 6, ods. 7 a Rokovacieho poriadku článku 7, ods. 8 jeho prepracovanie a opätovné prerokovanie.







K bodu 9
Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 193/1994 Z.z. o prídavkoch na deti a príplatku k prídavkom na deti v znení neskorších predpisov.

Predmetný materiál uviedol viceprezident KOZ SR Peter Gajdoš. Výška prídavkov na deti a príplatku k prídavkom na deti je určená zákonom č. 125/1994 Z.z. o životnom minime a o ustanovení súm na účely štátnych sociálnych dávok, ktoré boli stanovené v roku 1998 a odvtedy neboli upravené v súlade s rastom životných nákladov. Rovnako je to aj s určením výšky príjmu oprávnených osôb pre nárok na tieto štátne sociálne dávky. Z týchto dôvodov KOZ SR navrhuje valorizáciu výšky prídavkov na deti, príplatku k prídavkom na deti a úrovne príjmu oprávnených osôb pre nárok na uvedené štátne sociálne dávky.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Moravčík, ktorý konštatoval, že predmetný návrh novely nerieši podstatnejšie problémy súvisiace s touto dávkou. Z pohľadu zamestnávateľov sú dva závažné problémy , ktoré nerieši predmetný návrh. AZZZ SR odporučila, aby MPSVR SR a MF SR za účasti sociálnych partnerov pripravili komplexný postup poskytovania prídavkov na deti a príplatkov k prídavkom na deti.
Stanovisko za vládnu stranu predniesol minister PSVR SR pán Magvaši, ktorý navrhuje riešiť uvedený problém komplexnejšie v systéme štátnej sociálnej podpory. MPSVR SR neodporúča materiál na ďalšie legislatívne konanie, ale odporúča spolupracovať na novom návrhu zákona, ktorý bude v I. polroku predložený do legislatívneho procesu.
Podpredseda vlády SR Ivan Mikloš upozornil, že v budúcnosti nebude súhlasiť so zaradením podobných materiálov na RHSD SR, keďže v zmysle čl. 87 Ústavy SR KOZ SR nemá právo predkladať návrhy zákonov.
KOZ SR aj napriek vysvetleniu trvá na opätovnom prerokovaní predmetného návrhu zákona.
V súvislosti s riešením podobných situácií Predsedníctvo RHSD SR pripraví návrh mechanizmu prerokúvania sporných materiálov.

Závery:
RHSD SR
A) nedospela k dohode,
B) na žiadosť predkladateľa bude v zmysle zákona č. 106/1999, § 6, ods. 7 a Rokovacieho poriadku článku 7, ods. 8 materiál opätovné prerokovaný,
C) AZZZ SR odporúča, aby MPSVR SR s MF SR za účasti sociálnych partnerov pripravili komplexný postup poskytovania prídavkov na deti a príplatkov k prídavkom na deti.


K bodu 10
Návrh Generálnej dohody na rok 2000.

Návrh Generálnej dohody na rok 2000 predložili všetci traja sociálni partneri. Predmetný materiál uviedol podpredseda vlády Ivan Mikloš. Zmeny, na ktorých sa dohodli sociálni partneri budú zapracované v Návrhu Generálnej dohody na rok 2000, ktorá bude prerokovaná na mimoriadnom zasadnutí tripartity dňa 5. 3. 2000 o 14,00 hod. na Úrade vlády SR.







K bodu 11
Návrh Plánu práce RHSD SR na I. polrok 2000.

Predmetný materiál uviedol podpredseda vlády Ivan Mikloš.
Sociálni partneri a rezortní ministri uviedli svoje pripomienky a návrhy k Plánu práce RHSD SR na I. polrok 2000, ktoré sekretariát RHSD SR zapracuje a zašle príslušným rezortom a sociálnym partnerom.

Závery:
RHSD SR
A) schválila návrh Plánu RHSD SR na I. polrok 2000,
B) odporúča predkladateľom dodržiavať termíny v zmysle Plánu práce RHSD SR na I. polrok 2000.


K bodu 12
Návrh zmluvy o výkonoch vo verejnom záujme železničnej osobnej doprave na rok 2000 medzi Slovenskou republikou zastúpenou MiDPT SR a Ž SR

Predmetný materiál uviedol štátny tajomník MDPT SR pán Faktor.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Egyed, ktorý súhlasil s predloženým materiálom s pripomienkami a konkrétne výhrady bude tlmočiť priamo na MDPT SR.
Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Sedláček, ktorý súhlasí s materiálom s pripomienkami.

Závery:
RHSD SR
A) súhlasí s Návrhom zmluvy o výkonoch vo verejnom záujme železničnej osobnej doprave na rok 2000 medzi Slovenskou republikou zastúpenou MiDPT SR a Ž SR s pripomienkami,
B) odporúča predkladateľovi predložiť materiál na rokovanie vlády SR.


K bodu 13
Materiál na informáciu
1. Návrh Zákon o telekomunikáciách a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Predkladá: minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR, Jozef Macejko

2. Informácia o vývoji pracovných príjmov za 1. až 3. štvrťrok 1999.
Predkladá: minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Peter Magvaši

4. Spotrebiteľský barometer 1. štvrťrok 2000.
Predkladá: predseda Štatistického úradu SR Peter Mach

4. Projekt agentúry pre prácu s postúpenými pohľadávkami - Slovenská konsolidačná, a.s.
Predkladá: ministerka financií SR Brigita Schmőgnerová

Záver:
RHSD SR
A) berie na vedomie materiály na informácie bez prerokovania.



K bodu 14
Rôzne

Minister PSVR SR Peter Magvaši predložil písomné stanovisko k určeniu výšky vymeriavacieho základu pre platby do poisťovne, ktoré opätovne otvoril na rokovaní pán Buben za AZZZ SR.
Minister PSVR SR priznal, že došlo k určitej deformácii, ktorú chce vykompenzovať v novom poslaneckom návrhu. Pri odvodoch do poisťovní by mal byť odstránený chaos pri určovaní výšky vymeriavaceho základu pre platby do poisťovní.
RHSD SR znovu upozornila na problematiku správnych poplatkov, ktoré treba urýchlene riešiť. Štátny tajomník MF SR pán Podstránsky prisľúbil otvoriť normu o poplatkoch a podpredseda vlády SR pán Mikloš prisľúbil problém riešiť prostredníctvom Národného programu boja proti korupcii.
Sociálni partneri sa dohodli na mimoriadnom zasadnutí, ktoré sa uskutoční 5. 3. 2000 na Úrade vlády SR o 14,00 hod.

Predseda rady pán Mikloš poďakoval prítomným za účasť a ukončil rokovanie RHSD SR.


Vypracovala: Andrea Strečková
Za správnosť: Anna Machaliková


za vládu
Ivan M I K L O Š
predseda rady

za odbory
Peter G A J D O Š
podpredseda rady


za zamestnávateľov
Jozef K O L L Á R
podpredseda rady