Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English
28.01.2000

Záznam zo zasadnutia RHSD SR konanej v dňoch 28. 1. 2000

Miesto konania : Úrad vlády SR
Prítomní : podľa prezenčnej listiny
Rokovanie viedol : Podpredseda Rady hospodárskej a sociálnej dohody
Jozef Kollár


Program:
1. Cenotvorba zemného plynu technologického pre chemické spracovanie.
Predkladá: viceprezident AZZZ SR, Jozef Kollár
2. Komplexná analýza hospodárskeho a sociálneho vývoja v Slovenskej republike v rokoch 1990 - 1999.
Predkladá: podpredseda vlády SR, Ivan Mikloš
(Materiál bol rozdaný na RHSD SR dňa 17. 12. 1999, ktoré sa konalo na AZZZ SR)
3. Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon NR SR č. 153/1993 Z.z. o Štátnom fonde cestného hospodárstva v znení neskorších predpisov.
Predkladá: minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR, Jozef Macejko
4. Zákon o zaobchádzaní s prekurzormi omamných látok a psychotropných látok a o doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov.
Predkladá: minister hospodárstva SR, Ľubomír Harach
5. Informácia o príprave GD na rok 2000.
Predkladá: viceprezident KOZ SR, Peter Gajdoš
Materiály na informáciu:
1. Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 213/1997 Z.z. o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby.
Predkladá: minister spravodlivosti SR, Ján Čarnogurský
2. Protokol o vode a zdraví k Dohovoru o ochrane a využívaní medzinárodných vodných tokov a medzinárodných jazier z roku 1992.
Predkladá: minister zdravotníctva SR, Tibor Šagát

3. Informácia o vývoji finančnej situácie Sociálnej poisťovne v I. až III. štvrťroku 1999.
Predkladá: riaditeľ Sociálnej poisťovne, Igor Lipták
4. Informácia o finančnej situácii verejných fondov za I. - III. štvrťrok 1999.
Predkladá: ministerka financií SR, Brigita Schmőgnerová



Rokovanie otvoril a viedol podpredseda RHSD SR za AZZZ SR pán Jozef Kollár, ktorého na predsedníctve RHSD SR poveril vedením predseda rady pán Ivan Mikloš, ktorý bol služobne vzdialený.
Podpredseda rady pán Gajdoš v úvode požiadal o preradenie bodu 5 programu na informáciu. Minister zdravotníctva Tibor Šagát požiadal o stiahnutie informácie č. 2 programu. Členovia rady sa dohodli, že materiály na informáciu budú bez prerokovania vzaté na vedomie.


K bodu 1
Cenotvorba zemného plynu technologického pre chemické spracovanie.

Predmetný materiál uviedol podpredseda rady za AZZZ SR pán Jozef Kollár, ako iniciatívny návrh AZZZ SR. Materiál má informovať sociálnych partnerov, čo sa môže stať v prípade neriešenia cenotvorby zemného plynu pre chemické spracovanie. Môže to mať hlboký dopad na zamestnanosť v prípade odstavenia niektorých prevádzok, ktoré sú závislé na cene plynu. Z toho dôvodu chce AZZZ SR rokovať s MH SR a s SPP o nákupnej a predanej cene plynu. Cieľom predloženia tohto materiálu je udržanie zamestnanosti v chemickom priemysle a zachovanie sociálneho mieru.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Vaškovič, ktorý odporučil vláde SR
a) materiál prijať,

 riešiť cenu zemného plynu pre chemickú výrobu vzhľadom na jej špecifičnosť tak, že súčasná cena ZP bude platná pre obdobie 1. polroka 2000 s cieľom vytvorenia podmienok pre dopracovanie podnikateľského plánu týchto spoločností pre dané obdobie,
 utajiť zverejňovanie cien ZP pre chemickú výrobu s okamžitou platnosťou,
 vytvoriť pracovnú skupinu (MH SR, MF SR, ZCHFP a SPP) za účelom návrhu prehľadného a vhodného systému cenotvorby ZP chemickú výrobu so zohľadnením špecifík tohto odvetvia, s jeho uplatňovaním od II. polroku 2000.
 zohľadniť v cenotvorbe ZP odber z tranzitného plynovodu od ostatných distribučných sietí s cieľom priblíženia sa k právu a podmienkam EÚ,
 predložiť na rokovanie RHSD SR v marci 2000 materiál o príprave liberalizácie obchodu so zemným plynom v podmienkach SR, výhľadový postup, koncepciu s cieľom umožniť jeho pripomienkovanie,
 podporiť SPP v otázke nezaťažovania tak vysokých dodatkových odvodov, aby mohol realizovať príslušné investičné zámery,

Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Barčík, ktorý upozornil na zneužívanie monopolného postavenia dominantného dodávateľa , kde odporučil podanie podnetu na PMÚ voči SPP, š.p. za zneužívanie monopolného postavenia na trhu. KOZ SR navrhla problematiku cien riešiť komplexne u všetkých komodít vrátane ceny práce a s účasťou všetkých zainteresovaných subjektov.



Za AZZZ SR sa k materiálu vyjadril pán Herceg, ktorý súhlasil s nezaťažovaním ceny plynu vysokými odvodmi a tiež súhlasil so zvýšením cien pre maloodber.
Za MH SR sa k materiálu vyjadril štátny tajomník pán Sabol a prezentoval cieľ ministerstva hospodárstva k tejto problematike, čo je odstránenie krížových dotácií a predaj plynu za cenu, ktorú skutočne má. Informoval členov rady, že Protimonopolný úrad vykonal kontrolu v SPP a konštatoval, že nevyužíva svoje monopolné postavenie.
AZZZ SR navrhuje odvíjať ceny plynu od skutočnej nákupnej ceny. V najbližšom období sa bude realizovať nový systém určovania ceny plynu, ktorý bude reálne odrážať nákupné ceny s odstránením regulácie.
Za MF SR sa k materiálu vyjadrila pani ministerka Schmőgnerová, ktorá upozornila ministerstvo hospodárstva na to, že o zmene ceny plynu malo informovať vládu SR vopred.
Podpredseda RHSD SR pán Kollár informoval, že predajné ceny plynu v roku 1999 nekopírovali ceny nákupu.

Závery:
RHSD SR

1. b e r i e na vedomie Cenotvorbu zemného plynu technologického pre chemické spracovanie,
2. o d p o r ú č a vláde SR spracovať návrh na liberalizáciu obchodu so zemným plynom a riešiť problematiku cenotvorby zemného plynu komplexne za spolupráce sociálnych partnerov do 31. 3. 2000.



K bodu 2
Komplexná analýza hospodárskeho a sociálneho vývoja v Slovenskej republike v rokoch 1990 - 1999.

Predmetný materiál uviedol minister výstavby a regionálneho rozvoja SR pán István Harna v zastúpení podpredsedu vlády SR pána Ivana Mikloša, ktorý je jeho predkladateľom.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Vaškovič, ktorý uviedol, že materiál správne poukazuje na veľké množstvo problémov, ktoré sa pri transformácii v hospodárskom a sociálnom vývoji vyskytli a aj naďalej vo veľkom rozsahu pretrvávajú, podľa AZZZ SR mohli byť tieto detailnejšie a vecne rozobraté z hľadiska príčin a dôsledkov.
AZZZ SR odporučila materiál zobrať na vedomie a využiť ho pri stavbe rozvojovej stratégie SR. Tiež upozornila, že v materiály chýbajú závery a zhodnotenie prístupu privatizácie.
Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Gajdoš, ktorý z hľadiska obsahu zhodnotil materiál ako popisový, štatistický, ktorého fakty treba zobrať na vedomie. Materiál sa napriek svojmu rozsahu nezaoberá analýzou príčinných súvislostí, kde by sa žiadalo poukázať na súvislosti medzi politickým vývojom od roku 1989, vývojom legislatívy, vývojom ekonomiky a sociálnej sféry. Za nedostatok materiálu považuje KOZ SR absenciu záverov a náčrt prijateľného zvládnutia zlého súčasného výsledku a budúcich smerov vývoja, čo by malo byť logickým vyústením materiálu. Odporučil materiál považovať za informatívny, vziať ho na vedomie s tým, že je potrebné doplniť ho o chýbajúce aspekty hodnotenia a ďalej ho rozvíjať. KOZ SR hodnotila sociálnu politiku všetkých vlád, ktoré pôsobili v hodnotenom období, negatívne.




Závery:
RHSD SR
1. b e r i e Komplexnú analýzu hospodárskeho a sociálneho vývoja v Slovenskej republike v rokoch 1990 - 1999 na vedomie,
2. o d p o r ú č a vláde SR prijať opatrenia a nástroje, ktorými chce v nasledujúcich rokoch dosiahnuť zlepšenie nepriaznivého vývoja ukazovateľov sociálneho vývoja v SR najmä v oblasti zamestnanosti a miezd.


K bodu 3
Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon NR SR č. 153/1993 Z.z. o Štátnom fonde cestného hospodárstva v znení neskorších predpisov.

Predmetný materiál uviedol štátny tajomník MDPT SR pán Dušan Faktor, ktorý uviedol, že hlavným zámerom predloženej novely zákona je stanoviť každoročný príjem ŠFCH podielom 80 % z výnosov spotrebnej dane a 70%-ným podielom z cestnej dane. Prijaté finančné prostriedky majú byť zdrojom zabezpečenia rozvoja ciest a diaľnic SR. Upozornil na rozpor MF SR k predloženej novele, a to aj vo výške sadzieb aj v termíne spustenia.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Egyed, ktorý odporučil návrh zákona schváliť a požiadal, aby MDPT SR pripravilo do 30. 6. 2000 komplexný materiál o systémovom rozvoji všetkých druhov dopravy.
Stanovisko za KOZ SR predniesla pani Brodzianska, ktorá súhlasila s predloženým návrhom novely zákona a odporučila ho na ďalšie legislatívne konanie.


Závery:
RHSD SR
1. s ú h l a s í s Návrhom zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon NR SR č. 153/1993 Z.z. o Štátnom fonde cestného hospodárstva v znení neskorších predpisov.
2. o d p o r ú č a materiál na ďalšie legislatívne konanie,
3. MF SR predložený návrh zákona r o z p o r u j e.



K bodu 4
Zákon o zaobchádzaní s prekurzormi omamných látok a psychotropných látok a o doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov.

Predmetný materiál uviedol štátny tajomník MH SR pán Ján Sabol.
Stanovisko za KOZ SR predniesol pán Kučinský, ktorý s návrhom zákona súhlasil a odporučil ho na ďalšie legislatívne pokračovanie.
Stanovisko za AZZZ SR predniesol pán Kollár, ktorý odporučil návrh zákona prijať a postúpiť na ďalšie legislatívne pokračovanie.






Závery:
RHSD SR
1. b e r i e na vedomie Zákon o zaobchádzaní s prekurzormi omamných látok a psychotropných látok a o doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov,
2. o d p o r ú č a ministrovi hospodárstva predložiť materiál na rokovanie vlády SR.



K bodu 5
Informácia o príprave GD na rok 2000.

Predmetnú informáciu ústne podal podpredseda rady za KOZ SR pán Peter Gajdoš, ktorý informoval, že pracovná skupina, ktorá pracuje na príprave Generálnej dohody sa zišla trikrát a návrh je vypracovaný tak, že záväzky, ku ktorým nedošlo k dohode sú vypracované alternatívne. Informoval sociálnych partnerov o záväzkoch, u ktorých zatiaľ pretrváva rozpor. V stredu t.j. 2. 2. 2000 sa zíde pracovná skupina posledný krát, pokúsi sa doriešiť existujúce rozpory a následne predloží materiál na predsedníctvo RHSD SR.
K príprave GD sa vyjadrila aj štátna tajomníčka MPSVR SR pani Edit Bauer, ktorá konštatovala, že na budúci rok sa príprava GD musí začať skôr a problémy, ktoré teraz existujú by mali byť vyriešené v pracovných skupinách. Upozornila sociálnych partnerov, že GD nemôžu povýšiť nad NR SR.

Záver:
RHSD SR
b e r i e ústnu informáciu o príprave GD na rok 2000 na vedomie.


Materiály na informáciu

1. Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 213/1997 Z.z. o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby.

2. Informácia o vývoji finančnej situácie Sociálnej poisťovne v I. až III. štvrťroku 1999.

3. Informácia o finančnej situácii verejných fondov za I. - III. štvrťrok 1999.

Vzala RHSD SR na vedomie bez prerokovania.



K bodu
Rôzne

- Štátna tajomníčka MPSVR SR pani Edit Bauer informovala, že Zákon o doplnkovom dôchodkovom poistení bude predložený vo februári z dôvodu problémov v pripomienkovom konaní,
- Pán Adamča požiadal o prerokovanie materiálu, ktorý pripravuje Zväz obchodu a Slovenský zväz spotrebných družstiev. Návrh má predložiť na rokovanie predsedníctva RHSD SR, ktoré rozhodne o jeho zaradení na prerokovanie v RHSD SR.
- Pán Buben opätovne upozornil na nedodržanie dohody týkajúcej sa odvodov pre samostatne zárobkovo činné osoby, kde bola schválená maximálna výška vymeriavacieho základu 4000,- Sk a nie 3600,- Sk, ako bola predbežná dohoda RHSD SR. Požiadal, aby sa týmto problémom zaoberalo predsedníctvo RHSD SR.
- Pán Gajdoš požiadal o spresnenie termínu prerokovania piatich zákonov (Zákonník práce, štátna služba, verejná služba, BOZP a kolektívne vyjednávanie), ktorých predkladateľom je MPSVR SR. Štátna tajomníčka MPSVR SR Edit Bauer uviedla, že ministerstvo finišuje na príprave týchto právnych predpisov a predsedníctvo RHSD SR rozhodne, či budú prerokované na riadnom, alebo mimoriadnom zasadnutí RHSD SR.
- Podpredseda rady pán Kollár informoval o záveroch zo zasadnutia predsedníctva RHSD SR, ktoré rozhodlo, že zasadnutia RHSD SR bude zabezpečovať vládna strana.

Podpredseda rady pán Kollár poďakoval prítomným za účasť a ukončil rokovanie RHSD SR.


Vypracovala: Andrea Strečková
Za správnosť: Anna Machaliková


za vládu

Ivan M I K L O Š
predseda rady


za odbory
Peter G A J D O Š
podpredseda rady


za zamestnávateľov
Jozef K O L L Á R