Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English
30.07.2007

Záznam zo zasadnutia mimoriadneho Predsedníctva Hospodárskej a sociálnej rady SR

Miesto konania : Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR
Prítomní : podľa prezenčnej listiny
Rokovanie viedol : Viera Tomanová, ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny SR a predseda HSR SR

Program:


  1. Návrh Zákona o minimálnej mzde
    Predkladá: MPSVR SR
  2. Návrh vzorového rokovacieho poriadku poradných orgánov
  3. Rôzne


Rokovanie otvorila a viedla ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny SR pani Viera Tomanová, ktorá informovala sociálnych partnerov, že pracovná skupina k rokovaciemu poriadku sa nestretla, a preto bod č. 2 dnešného rokovania sa presúva na riadne predsedníctvo dňa 17. 8. 2007, na ktoré predloží pracovná skupina spoločný návrh rokovacieho poriadku. Termín zasadnutia pracovnej skupiny sa dohodne dodatočne.
Pani štátna tajomníčka informovala o požiadavke MF SR o zaradenie Správy o makroekonomickom prostredí a vývoji verejných financií za I. polrok 2007 a predikcia vývoja do konca roka na rokovanie dňa 30. 7. 2007, aj napriek tomu, že nebola dodržaná 10-dňová lehota doručenia materiálu. Rezort nemohol materiál predložiť skôr, lebo čakal na štatistické údaje a potrebuje správu do konca júla predložiť na rokovanie vlády SR.
Sociálni partneri súhlasili so zaradením správy na rokovanie HSR SR dňa 30. 7. 2007. Z programu rokovania rady dňa 6. 8. 2007 bude správa vypustená.


K bodu 1
Návrh Zákona o minimálnej mzde
Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny SR pani Tomanová položila sociálnym partnerom otázku, či sú sociálni partneri ochotní diskutovať a dohodnúť sa na návrhu zákona o minimálnej mzde, ktorý by mal byť predložený dňa 30. 7. 2007 na rokovanie HSR SR, alebo bude musieť predložiť návrh nariadenia vlády o úprave výšky minimálnej mzdy, ktoré ju upraví od 1. 10. 2007, a to starým spôsobom.
Viceprezident RÚZ pán Sabol navrhol, aby návrh zákona o minimálnej mzde bol na rokovanie rady predložený v dvoch alternatívach, čo vidí ako kompromisné riešenie.
Viceprezident KOZ SR pán Mojš informoval, že KOZ SR nemôže dopustiť zníženie minimálnej mzdy v kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa. Konštatoval, že je informovaný o návrhu zamestnávateľov, aby išiel návrh zákona v dvoch alternatívach, ale nemôže zaručiť ako dopadne rokovanie k návrhu zákona dňa 30. 7. 2007.
Viceprezident RÚZ pán Sabol uviedol, že treba brať ohľad na kritické odvetvia, kde pracujú nízko kvalifikovaní zamestnanci a kvôli nim zamestnávatelia blokujú výšku minimálnej mzdy.
Štátna tajomníčka MPSVR SR pani Kršíková položila otázku zamestnávateľom, či nejde o prelomenie princípu ako takého, keď majú záujem ustanoviť v zákone možnosť odchýlenia sa vyššou kolektívnou zmluvou od výšky minimálnej mzdy. Cieľom KZVS je vyjednať vyššiu mzdu. Išlo by o porušenie princípov kolektívneho vyjednávania zakotveného okrem iného aj v Zákonníku práce.
Prezident RÚZ pán Jusko deklaroval záujem zamestnávateľov, aby bol návrh zákona predložený na riadne zasadnutie dňa 30. 7. 2007.
Po dlhej diskusii sociálni partneri dospeli k záveru, že návrh zákona o minimálnej mzde by mal byť v § 5, predložený alternatívne.

Prvá alternatíva KOZ SR: vypustiť v paragrafe 5 odsek 2,

Druhá alternatíva RÚZ: paragraf 5, odsek 2 preformulovať tak, aby boli riešené nepriaznivé sociálno-ekonomické podmienky odvetvia a išlo by o nižšie zvýšenie minimálnej mzdy s tým, že pre ďalšie obdobie by platila horná hranica minimálnej mzdy. RÚZ súhlasila aj s určením výšky maximálneho percentuálneho zníženia, 5 až 10 % minimálnej mzdy.

V prípade, že na rokovaní HSR SR dňa 30. 7. 2007 nedôjde k dohode o novom zákone, bude sa rokovať o návrhu koeficientu na úpravu výšky minimálnej mzdy, ktorý bol stiahnutý z rokovania HSR SR dňa 25. 6. 2007 z podnetu sociálnych partnerov.
Zamestnávatelia položili otázku, aká bude záväznosť pre vládu ak sa sociálni partneri dohodnú na výške minimálnej mzdy. Navrhli priamo v zákone zakotviť povinnosť vlády rešpektovať výsledok dohody sociálnych partnerov. Alternatívne uzavrieť dohodu medzi vládou a sociálnymi partnermi v tomto smere.
Ministerka práce pani Tomanová aj štátna tajomníčka pani Kršíková uviedli, že nie je možné v zákone upraviť takúto povinnosť, pretože vláda má svoje postavenie vymedzené Ústavou SR (podľa čl. 119 písm. b) o nariadeniach vlády rozhoduje vláda v zbore a v zmysle zákona o trojstranných konzultáciách závermi rokovania plenárneho zasadnutia sú dohody, stanoviská a odporúčania, ktoré sú súčasťou materiálu predloženého na vládu SR. Pani ministerka však neodmietla možnosť uzavretia trojstrannej dohody, kde by sa komplexnejšie riešili zásadné otázky. Informovala sociálnych partnerov, že premiér chce uzavrieť pakt stability so sociálnymi partnermi, ktorý súvisí so vstupom do Európskej menovej únie a môže sa tam doformulovať aj dohoda ohľadne minimálnej mzdy. Vyzvala zamestnávateľov, aby pripravili návrh takejto dohody a ubezpečila ich, že určite nebude možné uzavrieť dohodu na rokovaní dňa 30. 7. 2007. Viceprezident KOZ SR pán Mojš reagoval na položenú otázku zamestnávateľov, že nevylučuje možnosť uzavretia dohody, ale nemôže to dnes potvrdiť, keďže nepozná stanovisko členských OZ KOZ a nie je známy text dohody.
AZZZ SR predložila v písomnej forme pripomienky k návrhu zákona o minimálnej mzde, ktoré boli odovzdané predkladateľovi.
KOZ SR tiež písomne predložila svoje pripomienky predkladateľovi, kde navrhla upraviť § 8, ods. 2 návrhu zákona, § 9, ods. 2 doplniť, § 9, ods. 3 upraviť text. Vecné pripomienky KOZ SR boli predkladateľom akceptované.
Sociálni partneri sa dohodli, že nové znenie návrhu zákona o minimálnej mzde im bude doručené najneskôr 27. 7. 2007. Súčasne s návrhom zákona bude predložené aj nariadenie vlády, ktoré upravuje minimálnu mzdu od 1. 10. 2007.


Rôzne
  • Sociálni partneri sa dohodli, že na mimoriadnom rokovaní HSR SR dňa 6. 8. 2007 budú z pôvodného programu prerokované len dva body, a to Návrh zákona o náhradnom výživnom a Správa o poľnohospodárstve a potravinárstve v SR 2007.
  • Dňa 20. 8. 2007 by sa malo uskutočniť mimoriadne rokovanie HSR SR k Návrhu zákona o sociálnom poistení.
  • Viceprezident RÚZ pán Sabol nesúhlasil s termínom zvolania pracovnej komisie ku extenziám KZVS. Požiadal, aby sa termíny zasadnutí stanovovali po dohode so sociálnymi partnermi. Ďalej upozornil na to, aby podklady na rokovania neboli doručované neskoro. Štátna tajomníčka MPSVR SR pani Kršíková informovala, že budú o týchto požiadavkách informovať predsedu pracovnej komisie a nariadia mu, aby zasielal materiály včas a termíny stanovoval po dohode so sociálnymi partnermi.
  • Viceprezident KOZ SR pán Mojš informoval členov predsedníctva, že dňa 17. 6. 2007 sa stretli sociálni partneri za účasti prezidentov k návrhu zákona č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde. Na tomto stretnutí nedospeli k dohode. Pani ministerka informovala, že v auguste bude tento návrh zákona predmetom rokovania rady a sociálni partneri môžu prezentovať svoje pripomienky.



Zapísala: Andrea Strečková

za vládu
Viera T O M A N O V Á
predseda rady ...............................

za odbory
Vladimír M O J Š
podpredseda rady ................................

za zamestnávateľov
Ján S A B O L
podpredseda rady ..............................