Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English
02.03.2004

Záznam zo 6. rokovania Bezpečnostnej rady SR zo dňa 2. marca 2004

Záznam zo 6. rokovania Bezpečnostnej rady SR konaného dňa 2. marca 2004


Rokovanie otvoril a viedol, v zasadacej miestnosti č. 103 Úradu vlády Slovenskej republiky v Bratislave, predseda Bezpečnostnej rady SR (ďalej len BR SR), pán Mikuláš Dzurinda.


Po úvodnom privítaní členov Rady ich vyzval, aby sa vyjadrili k navrhnutému programu rokovania. Program rokovania bol schválený bez pripomienok.


Jednotlivé body programu prerokovala BR SR s týmito závermi:



K bodu : 1

ZAMERANIE KONTROLNEJ ČINNOSTI ÚRADU VLÁDY SR V OBLASTI BEZPEČNOSTI ŠTÁTU NA 1. POLROK 2004

Návrh predložil a uviedol vedúci Úradu vlády, pán Hudec. Pripomenul, že kontroly budú vykonané formou kontroly plnenia úloh súvisiacich s výkonom štátnej správy a budú vykonané zástupcami Kancelárie Bezpečnostnej rady SR a prizvanými osobami z ministerstva obrany.


K materiálu podstatné pripomienky vznesené neboli.


Číslo predloženého materiálu: ÚV-261/2003-KBR.

Bezpečnostná rada SR po prerokovaní materiálu p r i j a l a uznesenie č. 23.

K bodu : 2


NÁVRH NA ZMENU KONCEPCIE BEZPEČNOSTNÉHO SYSTÉMU SLOVENSKEJ REPUBLIKY


Návrh predložil a uviedol minister vnútra, pán Palko. Pripomenul, že sa jedná o zavedenie nového modelu riadenia - zriadením stáleho koordinačného strediska Úradu vlády v podobe Národného strediska krízového riadenia (NSKR), ktoré by bolo postavené na profesionálnej báze. Bolo by v ňom zastúpené aj Situačné centrum (SITCEN). NSKR by zabezpečovalo plnenie úloh na monitorovanie, analýzu, plánovanie a koordináciu činností orgánov štátnej správy, orgánov územnej samosprávy a ďalších orgánov určených na riešenie úloh bezpečnosti štátu a ako aj prepojenia na podobné krízové pracoviská medzinárodných organizácií najmä NATO a EÚ. V čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu by bolo NSKR doplňované o vyčlenených zamestnancov ministerstiev, OÚOŠS, SIS, GŠ OS a ďalších orgánov na základe potreby. Ďalej uviedol, že NSKR nahradí činnosť doterajšieho Ústredného krízového štábu (ÚKŠ).


Ďalšou úlohou nového modelu riadenia sa počíta s dobudovaním pracovísk krízového riadenia ÚOŠS, OÚOŠS a ďalších orgánov štátu podľa potrieb, s prepojením na NSKR. Ďalej stredísk krízového riadenia na stupni kraj s prepojením na NSKR a na stupni obvod s prepojením na kraj a obce.


V rozprave sa ukázalo, že je potrebné dôkladnejšie zvážiť a jasne charakterizovať navrhované postavenie, charakter a zloženie BR SR.


Z dôvodu neprítomnosti všetkých predkladateľov bol materiál odročený na budúce jednanie Rady.


Číslo predloženého materiálu: ÚV-1711-4/2004-KBR.


Predložený materiál bol odročený na ďalšie rokovanie.


Bezpečnostná rada SR k predloženému materiálu navrhované uznesenie n e p r i j a l a. Odporučila predkladatelom materiál dopracovať v zmysle vznesených pripomienok.




K bodu : 3


INFORMÁCIA O VÝVOZE, DOVOZE A REEXPORTE VOJENSKÉHO MATERIÁLU


Materiál bol "Dôverný".


Číslo predloženého materiálu: MH-D-46/2004-OOUS.


Bezpečnostná rada SR po prerokovaní materiálu p r i j a l a uznesenie č. 24.




K bodu : 4


NÁVRH PLÁNU ROKOVANÍ BEZPEČNOSTNEJ RADY SR NA ROK 2004


Návrh uviedol osobne predseda BR SR a predseda vlády, pán Dzurinda. Požiadal prítomných o vyjadrenie k predloženému návrhu. Podstatná pripomienka predsedu S ŠHR SR, bola zapracovaná. Ďalej bolo konštatované, že návrh bol spracovaný na základe podkladov jednotlivých rezortov, ale už dnes je potrebné povedať, že v blízkej dobe bude doplnený o ďalšie materiály zo súčasne platného Plánu rokovania vlády na rok 2004, a to v súlade s prijatým zákonom č.110/2004 Z. z. o fungovaní Bezpečnostnej rady Slovenskej republiky v čase mieru, ktorý vstupuje do platnosti dňom 1. apríla 2004. (Zákon vyšiel v zbierke zákonov až po rokovaní BR SR - 4. marca 2004)


Číslo predloženého materiálu: ÚV-150-6/2004-KBR.


Bezpečnostná rada SR po prerokovaní materiálu p r i j a l a uznesenie č. 25.




K bodu : 5


R ô z n e:



  1. ÚSTNA INFORMÁCIA O SÚČASTNOM STAVE POKRYTIA TVORBY NÚDZOVÝCH ZÁSOB ROPY A ROPNÝCH VÝROBKOV

Informáciu predložil predseda Správy Štátnych hmotných rezerv SR (SŠHR), pán Tušim. Uviedol, že SŠHR plní úlohy podľa schváleného plánu do roku 2008. Ozrejmil plnenie plánu v roku 2004. Uviedol množstvá limitovaných materiálov a problémy s ich zaobstarávaním. V závere požiadal prítomných o prehodnotenie potreby množstva a druhov limitovaných zásob z dôvodu , aby sme sa správali racionálne a ekonomicky.


Informácia bola prijatá a vzatá na vedomie bez pripomienok, uznesenie prijímané nebolo.




  1. ZMENA UZNESENIA BR SR Č. 17/2003

Minister vnútra pán Palko požiadal BR SR o zmenu jej uznesenia č. 17 z 5. rokovania - kap. II bod 1 písm. c), k informácii o opatreniach SIS na zamedzenie zneužívania odpočúvania telefonických hovorov takto:


c) predložiť na rokovanie Bezpečnostnej rady SR návrh na vytvorenie medzirezortnej expertnej skupiny na posúdenie najvhodnejšieho riešenia zabezpečenia systémov odpočúvania telefonických hovorov pred zneužitím a na koordináciu technických a zmluvných otázok realizácie u telekomunikačných operátorov za jednotlivé štátne orgány.


Termín: Na najbližšej schôdzi BR SR


Bezpečnostná rada SR žiadosti ministra vnútra vyhovela a p r i j a l a uznesenie č. 26.


Uznesenie bolo splnené. Prítomní boli oboznámení s menovitým zložením komisie, ktorá už pracuje na zadanej úlohe. O stave plnenia úlohy bude informovať pán Palko na nasledujúcom rokovaní BR SR.




V závere rokovania p. Dzurinda poďakoval všetkým za účasť a rokovanie ukončil o 16.10 hod.

KBR SR