Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis mimoriadnej tlačovej besedy predsedu vlády SR Roberta Fica zo dňa 22. júla 2008


tlačový tajomník
Dámy a páni, vítame vás na mimoriadnej tlačovej konferencii na Úrade vlády Slovenskej republiky s predsedom vlády Slovenskej republiky, pánom Robertom Ficom, a - nech sa páči, pán premiér. Môžeme začať.

Robert Fico, predseda vlády
Ďakujem pekne, prajem vám všetkým príjemný deň a dovoľte mi, aby som vás oboznámil s rozhodnutím, ktoré som prijal dnes. Dnes som sa stretol s predsedom Slovenskej národnej strany, pánom Slotom, a požiadal som ho, aby akceptoval moju požiadavku stiahnuť z funkcie ministra životného prostredia pána Jaroslava Izáka, nominanta Slovenskej národnej strany. V rámci Environmentálneho fondu pod gesciou ministerstva životného prostredia bol vytvorený projekt Ochrana ovzdušia a ozónovej vrstvy zeme. O finančné prostriedky formou dotácie mohli z tohto projektu žiadať aj súkromné fyzické osoby, napríklad na zaobstaranie tepelného čerpadla, inštaláciu solárnych panelov či na podobné energetické účely. Previerka tohto projektu preukázala, že o dotáciu požiadal pomerne veľký počet súkromných fyzických osôb, na čo boli oprávnené, pretože projekt bol otvorený pre každú súkromnú osobu na Slovensku. Previerka však súčasne preukázala, že v niektorých prípadoch súkromných fyzických osôb boli dotácie poskytnuté síce v súlade so zákonom, ale v rozpore s etickými pravidlami. Za rozhodnutia o dotáciách pre súkromné fyzické osoby v rezorte ministerstva životného prostredia plne objektívne zodpovedá príslušný minister, preto nie je potrebné skúmať ani mieru jeho subjektívneho zavinenia. Po oboznámení sa s týmito skutočnosťami som sa rozhodol postupovať v súlade s doterajšou praxou a požiadal som môjho koaličného partnera, pána Slotu, aby ako predseda Slovenskej národnej strany prišiel s novým návrhom na funkciu ministra životného prostredia. Vážené dámy a páni, moje dnešné rozhodnutie potvrdzuje, že robím a budem robiť zásadný rozdiel medzi útokmi na členov vlády, ktoré sú vyfabrikované a živené médiami, a skutočnými prípadmi etického a právneho zlyhania členov vlády. Tam, kde ide iba o samoúčelné mediálne a opozičné očierňovanie členov vlády bez subjektívneho zlyhania alebo objektívnej zodpovednosti, som pripravený celou svojou váhou postaviť sa za ministra a chrániť ho, ale tam, kde minister naozaj zlyhá, subjektívne alebo objektívne, bez ohľadu na činnosť opozície alebo médií budem prijímať zásadné rozhodnutia, na ktoré mám právo podľa Ústavy Slovenskej republiky. Chcem vás rovnako informovať, že ak nastúpi nový minister, ja verím, že Slovenská národná strana tejto požiadavke vyhovie v krátkom čase, budem mu odporúčať, aby sa takýto podobný projekt už neotváral, pretože akonáhle sa vytvorí priestor na dotácie pre súkromné osoby na vylepšenie rodinných domov napríklad cez solárne panely alebo cez tepelné čerpadlá, alebo cez niečo podobné, vždy vzniká možnosť na subjektívne neetické správanie, ako k tomu došlo aj v tomto prípade, hoci zdôrazňujem, že ani v jednom prípade nebol porušený zákon, pretože z hľadiska právneho boli splnené všetky podmienky. Toľko z mojej strany.

redaktorka, TV Markíza
Ako reagoval pán Slota - je prekvapený, zaskočený alebo teda vyhovel bez veľkých námietok a možno aj v súvislosti aj s tým, že už urobili ... druhá otázka - môžete byť trošku konkrétnejší? Aj keď tie princípy boli porušené, to znamená, že boli pridelené dotácie, ja neviem, nejakým členom SNS, rodinným príslušníkom pána ministra alebo ak môžete konkrétne upresniť. A tie dotácie sa teda týkajú na – v rámci toho projektu na rodinné domy alebo čo to konkrétne teda bolo - ak by ste ešte mohli povedať. Ďakujem.

Robert Fico, predseda vlády
Bol to seriózny rozhovor s mojím koaličným partnerom, dobre viete, že máme veľmi korektné vzťahy a všetkým nám záleží na ďalšom efektívnom fungovaní tejto vlády, a domnievam sa, že pán predseda Slovenskej národnej strany veľmi jasne pochopil, čo od neho očakávam, pretože ak táto požiadavka nebude naplnená, tak pristúpim k využitiu oprávnenia podľa Ústavy Slovenskej republiky a podám návrh prezidentovi. Ale konal som tým istým spôsobom, ako som konal v prípade pána Jureňu, ako som konal napríklad v prípade pána Kašického, kde som im vždy povedal - máte možnosť odstúpte, keď tak neurobíte, tak bude využité oprávnenie podľa Ústavy Slovenskej republiky. Pokiaľ ide o tento projekt ochrany ovzdušia a ozónovej vrstvy zeme, mohli žiadať obce, ale aj, ako som už povedal, súkromné fyzické osoby o dotáciu napríklad na – najmä sa to tu objavuje, tie tepelné čerpadlá alebo solárne kolektory – myslím, že som v prípade rodinných domov ani nenašiel nejaký iný titul, kedy by žiadali - dokonca je tu v jednom alebo v dvoch prípadoch inštalácia špeciálneho zariadenia na biomasu, ale sú to najmä solárne systémy, slnečné kolektory a sú to tepelné čerpadlá. Toto je najčastejší dôvod, kedy fyzické osoby žiadali príslušný fond o dotáciu. Ja nechcem tu ísť – veď vy ste niektoré prípady aj zverejnili - ale taký dosť významný faktor bolo jedno rozhodnutie, ktoré sa týkalo aj vysokého funkcionára v rámci ministerstva životného prostredia a jeho rodinného príslušníka. Prepáčte, všetky tie informácie inak sú na internete, takže nie je problém, ja som si iba overoval, že do akej miery sú pravdivé - nie sú pravdivé. My sme dlhšie skúmali činnosť Environmentálneho fondu a nakoniec došlo takéto rozhodnutie.

pani Vojteková, redaktorka
Pán premiér vy ste povedali, že zakročíte, ak by minister zlyhal – či teda možno povedať vlastne, že minister životného prostredia v tomto prípade zlyhal a dokedy ste dali predsedovi Slovenskej národnej strany čas, aby si vybral náhradu. Ďakujem.

Robert Fico, predseda vlády
Podobne ako v prípade - či to bol minister Kašický alebo to bol minister Jureňa, predovšetkým dávam do popredia objektívnu zodpovednosť ministra za to, čo sa deje v jeho rezorte. Ako som uviedol vo svojom úvode, nie je potrebné skúmať ani mieru jeho subjektívneho zavinenia, pretože ak sa v rozpore s etickými pravidlami prideľujú dotácie, nie je dôvod, aby sme skúmali ministrove vzťahy. Dôležité je to, že ako minister musí niesť zodpovednosť za každé jedno rozhodnutie, ktoré sa týka nakladania s verejnými prostriedkami v rámci svojho rezortu. Pokiaľ ide o čas, nehovorili sme o nejakom termíne, ale je to urgentná vec, ja dúfam, že na zasadnutí vlády, ktorá bude najbližšie - myslím, 20. augusta, ak si dobre pamätám dátumy - by už mal sedieť nový minister. Ak sa nám teda podarí zladiť termíny aj s pánom prezidentom, pretože bude potrebné vykonať niekoľko ústavných aktov.

Miro Kern, denník Sme
Ja by som mal dve otázky, najprv tú prvú teda - či podľa vášho názoru pán Izák spravil v minulosti aj nejaké iné chyby, lebo na tom kontrolnom dni ste nič nenaznačili, že by ste s ním boli nespokojný, a pritom ten prípad aj pána poslanca Ďuračku, a iné sú staršieho dáta.

Robert Fico, predseda vlády
Nemyslím si, že by išlo o tieto prípady, pokiaľ viem, tak ani v jednom prípade tá dotácia nebola prevzatá. Ja som si mnohé veci overoval, išlo o iné prípady, veď, ako som uviedol, je to na internete.

Miro Kern, denník Sme
A tá druhá otázka, že aký je podľa vášho názoru rozdiel medzi prípadom pána Izáka a prípadom pána Harabina, ktorý mal v minulosti zjavne nadštandardné vzťahy s nejakým človekom podozrivým z priekupníctva drog.

Robert Fico, predseda vlády
Pán redaktor, vy ste vo vašom denníku klamali, len sa hory zelenali, pokiaľ ide o pána Harabina - prepáčte, ja to nebudem komentovať, ale to je vyhabrikovaná kauza vo vzťahu k pánovi Harabinovi. To je typický prípad, kde som za okolností - ak sú okolnosti tie, ktoré sú dnes známe, tak ja sa za pána Harabina postavím s celou svojou váhou.

redaktor
Pán predseda, hovorili ste, že ste skúmali teda ten prípad ministra životného prostredia - kto to skúmal, ako to skúmal?

Robert Fico, predseda vlády
Veľmi jednoducho – dali sme si urobiť presné rozhodnutia z Environmentálneho fondu, aby sme sa neopierali iba o internet alebo o zdroje, ktoré sú k dispozícii, pretože môže sa stať pri prepisoch alebo pri inom nakladaní s týmito informáciami, že nie každá jedna informácia je úplne stopercentná. Zaujímal som sa o to osobne.

redaktor
Čiže úrad vlády – hej?

Robert Fico, predseda vlády
Ja osobne.

redaktorka, Hospodárske noviny
Pán premiér, vy ste hovorili, že pán Slota – vy si myslíte, že pochopil, čo od neho očakávate a že to bol veľmi seriózny rozhovor - v rámci tohto rozhovoru možno už padli aj nejaké mená, návrhy na nových ministrov?

Robert Fico, predseda vlády
Nepredbiehal by som tieto udalosti, pretože výmena ministra je veľmi vážny ústavný akt a je potrebné dať aj politickej strane, ktorá má svojho nominanta vo vláde, aby si veci zvážila a pripravila novú tvár, ktorá by mala byť ministrom alebo ministerkou. Ja neviem, s akou nomináciou príde Slovenská národná strana. Podstatné pre mňa je, že som dal túto požiadavku pánovi Slotovi, a očakávam, že Slovenská národná strana sa k nej postaví pozitívne. Pretože v opačnom prípade budem musieť, ako som už uviedol, použiť oprávnenia podľa Ústavy.

Diana Schniererová, denník Pravda
Dobrý deň prajem, ja by som sa chcela opýtať, či je nejaká možnosť, že by sa tie peniaze vrátili ... ste naznačili teda, v nejakom bližšom kontakte s pánom ministrom Izákom, aby tie peniaze mohli ísť späť do Environmentálneho fondu, či je tá možnosť, že by sa vrátili - a či budete preverovať aj ďalšie programy, lebo podľa štúdií Transparency International Slovensko práve v rezorte životného prostredia boli dotácie veľmi často prideľované, čo sa týka hlavne obcí, prideľované tým občanom ... Slovenskej národnej strany – či to budete preverovať.

Robert Fico, predseda vlády
Pokiaľ ide o prideľovanie finančným prostriedkom obciam, tak finančné prostriedky sa neprideľujú starostovi, finančné prostriedky sa prideľujú na prospech celej obce. Tam ja by som Transparency International príliš nechcel komentovať a - to je pani Sičáková - Beblavá, áno? Tak tej by som odporúčal, keby sa sústredila na vysvetľovanie svojich súkromných vecí, keď teda chce byť predstaviteľkou Transparency International - toto ja komentovať nebudem. A ešte ste sa spýtali, že či to bude vrátené. Pani redaktorka, už som uviedol, že ani v jednom prípade nebol porušený zákon.

redaktorka, Rádiožurnál Slovenského rozhlasu
Dobrý deň, pán premiér, chcem sa opýtať, prečo pán Izák nedostal podobne ako pán Počiatek žltú kartu.

Robert Fico, predseda vlády
No to je absolútne neporovnateľný prípad. Ja neviem o tom, že by pán Počiatek nakladal s verejnými prostriedkami neeticky. Pán Počiatek bol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste - to je všetko. A naviac, pán Počiatek, pokiaľ ide o jeho konanie, ak by to bol minister z inej politickej strany, to znamená, nominant napríklad SNS alebo HZDS, tak by som ani nemal dôvod ho kritizovať za to, že sa rozhodol absolvovať nejaký podobný výlet, ale v tomto prípade išlo o správanie, ktoré bolo v rozpore s pravidlami strany Smer – sociálna demokracia.

redaktorka, SITA
Pán premiér, chcem sa spýtať ešte aj mimo tejto témy - keby ste sa mohli vyjadriť k zatknutiu Radovana Karadžiča, a čo to podľa vás bude znamenať aj pre rýchlosť prístupu Srbska k EÚ. A druhá otázka - pani ministerka Tomanová prideľovala dotácie tiež v rozpore dokonca so zákonom. Prečo v tom prípade ste nekonali tak isto razantne?

Robert Fico, predseda vlády
Neviem o tom, že by pani Tomanová prideľovala dotácie v rozpore so zákonom - to je vaša interpretácia. Naviac, išlo o dotácie na polohovateľné postele pre imobilných pacientov, to je trošku rozdiel, že keď pomáhate ľuďom, ktorí to potrebujú, lebo sú imobilní, a je rozdiel keď si niekto vylepšuje rodinný dom solárnymi panelmi alebo tepelným čerpadlom. Pokiaľ ide o otázku, na ktorú ste sa ma spýtali - je veľmi dobré, že sa všetky vojnové zločiny vyšetrujú, a je veľmi dobré, že každý jeden, kto nesie zodpovednosť za brutálne správanie, za vraždy, bude vyšetrovaný, stíhaný a nakoniec aj odsúdený. V tomto duchu sa pozerám aj na zatknutie tohto bývalého politika. Ja si však neodpustím poznámku - ja si myslím, že rovnako sa treba pozrieť, že či niekto nesie zodpovednosť za zavraždenie obrovského množstva civilistov v Srbsku pri bombardovaní. To je môj postoj.

Robert Fico, predseda vlády
Ďakujeme pekne.

tlačový tajomník
Ďakujeme už.

redaktorka
ste si osobne preverovali tieto veci. Zaujíma ma, či si osobne preverujete aj veci, čo sa týka ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja a pána Janušeka, keďže teda hovorí sa, že ...nechcem to nazvať podozrenia, sú práve v rezortoch, ktoré spravujú títo nominanti SNS. Ďakujem pekne.

Robert Fico, predseda vlády
Nechcel by som, aby sa tu vytváral obraz o tej alebo onej politickej strane. Treba si uvedomiť, že ministerstvá prijímajú obrovské množstvo rozhodnutí rôzneho charakteru. Tieto rozhodnutia najmä, ktoré sa dotýkajú regiónov, obcí, sú vždy spojené s konkrétnymi osobami, so starostami, s primátormi, s predstaviteľmi vyšších územných celkov – a keďže máme politický systém založený na viacerých politických stranách, títo primátori, starostovia vždy pochádzajú z nejakého politického spektra. Toto môže vyvolávať nejaké diskusie, ale, opakujem - v prípade rozhodnutí, ktoré sa robia vo vzťahu k obciam, tam ja vidím prospech pre všetkých obyvateľov obce. Toto je iný príklad, toto je príklad, kde mohli žiadať súkromné fyzické osoby o dotácie na vylepšenie svojich rodinných domov.

tlačový tajomník
Ďakujeme pekne.

prehrať video Prehrať video