Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis audiozáznamu tlačovej konferencie po skončení výjazdového rokovania vlády SR v Topoľčanoch


Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR
Vážené dámy a páni,
dobrý deň!
Dovoľte, aby som vás privítala na tlačovej konferencii po výjazdovom rokovaní vlády tu v Topoľčanoch.
Dovoľte, aby som privítala predsedu vlády Slovenskej republiky pána Roberta Fica, primátora mesta Topoľčany pána Petra Baláža, ministra hospodárstva pána Ľubomíra Jahnátka a predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja pána Milana Belicu.
Dovoľte, aby som úvodné slovo odovzdala predsedovi vlády. Pán premiér, nech sa páči.

Robert Fico, predseda vlády SR
Ďakujem pekne.
Vážené dámy a páni,
vláda Slovenskej republiky, ako sa to stalo už určitou tradíciou, dnes absolvovala výjazdové zasadnutie v Topoľčanoch. Rád by som vás informoval o výsledkoch rokovania vlády, ktoré sa netýkali iba analýzy sociálno-ekonomickej situácie v Nitrianskom samosprávnom kraji a v okrese Topoľčany, ale rokovali sme aj o iných bodoch.
Predovšetkým by som vás rád informoval, že na každom rokovaní vlády, či je v Bratislave alebo mimo Bratislavy, hovoríme o zavádzaní eura, pretože toto je teraz prioritná téma, a najmä pripravenosť celej krajiny na hladký prechod na spoločnú európsku menu. Aj dnes sme prostredníctvom zainteresovaných osôb dostali konkrétne informácie, kde sa nachádzame. Myslím si, že vcelku pozitívna informácia je, ako verejnosť vníma informačnú kampaň o eure, kde až 70 % ľudí tvrdí, že má dostatočné informácie a že rozumie, o čom zavedenie eura je. Takže tie rôzne pokusy interpretovať kampaň ohľadne eura ako čosi, čo je nezrozumiteľné alebo čo nepomáha, nevychádzajú. Ja nie som veľký priateľ štatistických prieskumov, ale v danom prípade sa musíme oprieť o určité trendy vo verejnej mienke a tieto trendy potvrdzujú, ako sa blíži deň D – 1. január 2009, tak stúpa počet ľudí, ktorí majú všetky potrebné informácie, čo to znamená, ako to bude v praxi prebiehať.
Rovnako vás chcem informovať, že vláda Slovenskej republiky bude samostatne zasadať k euru v septembri. Bude to prvý septembrový týždeň, keď vláda bude mať na programe len problematiku eura, nič iné, a chceme počas tohto rokovania si urobiť inventúru, čo máme všetko k dispozícii, aké nástroje, čo ešte musíme urobiť do 1. januára 2009, aby euro nebolo len úspechom pre Slovensko, ale pre každého jedného občana Slovenskej republiky. Dúfam, že toto rokovanie vlády v septembri bude pútať aj vašu pozornosť, lebo budeme hovoriť o mimoriadne dôležitej veci.
Na dnešnom rokovaní sme sa venovali aj investičným stimulom. Keby bol záujem, tak minister hospodárstva určite vás poinformuje, komu sme schvaľovali aké investičné stimuly.
Ďalej sme sa zaoberali aj bežnou agendou, ale najvýznamnejšie z pohľadu regiónu, v ktorom sa nachádzame, boli dva body. Jeden bod, ktorý sa nazýva Analýza sociálno-ekonomickej situácie Nitrianskeho samosprávneho kraja a okresu Topoľčany a návrhy na zlepšenie v sociálnej a hospodárskej oblasti. A potom druhý bod – Návrh na uvoľnenie prostriedkov z rezervy vlády Slovenskej republiky v nadväznosti na túto analýzu. Materiál predkladal na rokovanie vlády pán minister hospodárstva a na rokovaní boli prítomní najvyšší predstavitelia samosprávy regionálnej aj miestnej. Bol prítomný pán predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja, páni primátori z Topoľčian, z Nitry, starostovia niekoľkých obcí, poslanci Národnej rady.
Pokiaľ ide o analýzu sociálno-ekonomickej situácie, po tom, čo minister hospodárstva oboznámil členov vlády s tým, v akom stave tento región je, sme prijali nasledujúce rozhodnutia týkajúce sa tohto regiónu:
Najvýznamnejšie rozhodnutie, a v tom je význam vlády, pretože takéto rozhodnutia môže prijímať len exekutíva, je schválenie projektu prípravy a výstavby rýchlostnej cesty R8 v úseku Nitra – cez Topoľčany – po Hradište, s tým, že termín prípravy výstavby tejto cesty je do roku 2010. Minister dopravy na rokovaní vlády informoval, čo všetko musíme stihnúť vrátane vysporiadania vlastníckych vzťahov k pozemkom, technickej dokumentácie, tak, aby na konci roku 2010 sme vedeli, že všetko je pripravené, a mohla začať už priamo výstavba tejto, veľmi podstatnej komunikácie. Ide o cestu, rýchlostnú komunikáciu, rýchlostnú cestu R8, ktorá bude spájať Prievidzu – Nováky s Topoľčanmi a potom s Nitrou, čiže bude napojenie ľudí, ktorí žijú na hornej Nitre, cez štvorprúdovú cestu na diaľničnú sieť, ktorá je až po Nitru, s tým, že medzi priority patrí, samozrejme, aj výstavba rýchlostnej cesty medzi Novákmi a Bánovcami nad Bebravou a potom Trenčínom.
Toto rozhodnutie významne napomôže tomuto regiónu, pretože, ako správne informoval aj predseda samosprávneho kraja, Nitriansky samosprávny kraj je kraj, do ktorého išlo najmenej peňazí, pokiaľ ide o infraštruktúru. Preto som rád, že toto rozhodnutie bolo po veľmi vážnych úvahách prijaté a začína sa na tom veľmi intenzívne pracovať; Národná diaľničná spoločnosť, všetci, čo sú do toho zainteresovaní, prijímajú potrebné rozhodnutia.
Pokiaľ ide o určité miestne projekty, len pre zaujímavosť – to bude asi najviac zaujímať ľudí, ktorí žijú priamo v Nitre alebo ktorí žijú tu v Topoľčanoch, je tu rozhodnutie ohľadne výstavby križovatky v Nitre – Chrenovská cesta. Rozhodli sme aj o tom, že v Topoľčanoch sa urýchlene postaví osobitná križovatka; je tu časť Topoľčian, ktorá sa nazýva Hrad, to vám pravdepodobne nič nehovorí, ale domáci presne vedia, že tam je komplikovaná križovatka, je tam výjazd smerom na Partizánske. Táto križovatka, je to kruhová križovatka, bude ukončená ešte v priebehu roku 2009.
Uložili sa rozhodnutia a konkrétne úlohy ministerke práce, ktorá má zabezpečovať vybudovanie centra alebo podporiť vybudovanie centra sociálnych služieb a sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately v okrese Topoľčany.
A boli ďalej uložené úlohy týkajúce sa priemyselnej zóny na Práznovskej ceste v Topoľčanoch. Tu majú konkrétne úlohy minister hospodárstva aj minister výstavby.
Pokiaľ ide o ďalšie konkrétne veci, rád by som vás informoval, že vláda rozhodla o uvoľnení 50 mil. slovenských korún na drobné projekty. Týka sa to konkrétnych miest a obcí, ktoré sú v tomto regióne. Ja iba pár vecí z toho vyberiem, aby sme teda vedeli, že čo mám na mysli, ak hovorím o podpore drobných projektov. Napríklad sme rozhodli, pokiaľ ide o Topoľčany, keďže sa nachádzame v Topoľčanoch, o tom, že podporíme opravu alebo rekonštrukciu plavárne. Tam vláda poskytuje z rezervy 9 mil. korún. Ďalej je to rekonštrukcia športovej haly, hádzanárskej; tam ide ďalších 5 mil. korún. Čiže len v Topoľčanoch na takéto projekty z rezervy vlády ide 14 miliónov korún.
Rovnako sme chceli pomôcť aj Nitre, kde ide 5 mil. korún, časť ide na Základnú školu Tulipánová, časť ide na podporu rekonštrukcie zimného štadióna v tomto meste.
Je tu potom celý rad obcí, kde sme na základe konkrétnych žiadostí sa snažili vyjsť v ústrety, pokiaľ ide o rekonštrukcie obecných úradov, o rekonštrukcie kultúrnych domov.
Vážené dámy a páni,
chcem zdôrazniť, a ja som to už povedal pri viacerých príležitostiach, že štát nemôže nahrádzať úlohu samosprávy, pretože samospráva prevzala v rámci reformy verejnej správy vážne právomoci a aj majetky. Na druhej strane rešpektujeme, že v niektorých prípadoch malé obce nemajú možnosť z vlastného rozpočtu a z vlastných príjmov si splniť takú úlohu, ako je rekonštrukcia strechy na obecnom úrade alebo nejaký malý projekt v hodnote 500 tisíc, 800 tisíc korún. V tomto duchu vláda preto rozhodla, že týchto 50 miliónov korún bude použitých práve na obce. Ten materiál bude na internete, takže budete vidieť, že čo všetko tam je.
Ešte je tu jeden taký zaujímavý projekt. Vláda stále kladie veľký dôraz na národné veci, preto na rekonštrukciu historickej knižnice, ktorá sa nachádza v zámočku v Topoľčiankach (nie v Topoľčanoch, ale v Topoľčiankach), stále je to územný Nitriansky samosprávny kraj, tak tam vláda z rezervy dáva 4 milióny korún, aby sme túto nádhernú kultúrnu pamiatku alebo časť tejto kultúrnej pamiatky zachovali.
Toľko z výjazdového rokovania. Pokiaľ by ste chceli nejaké detaily, tak som pripravený. Je tu pán minister, ktorý bol pri spracovaní materiálu, je tu pán predseda samosprávneho kraja aj primátor z Topoľčian pán Baláž, preto ak majú záujem, určite majú priestor. Ale asi pôjdeme na vaše otázky a na naše odpovede. Ale ak chcú, nech sa páči.
Tak nech sa páči, pán minister.
Otázky? Nech sa páči.

Beáta Skyvová, Hospodárske noviny
Dobrý deň!
Skyvová, Hospodárske noviny.
Pán premiér, ja sa chcem spýtať: nakoľko Topoľčany sú vaše rodné mesto, prežili ste tu kus svojho života, sú vám nejakým spôsobom bližšie ...a tým ste možno pristupovali aj pri dnešnom rokovaní a rozdeľovaní financií do tohto regiónu...

Robert Fico, predseda vlády SR
Chcete ľudskú odpoveď, alebo formálnu odpoveď?
Dobre, tak ľudskú odpoveď. Myslím si, že to je úplne normálne, že ak politik pochádza z určitého prostredia a má možnosť pri použití legálnych prostriedkov, opakujem, a pri rešpektovaní štandardných postupov pomôcť danému regiónu, tak rád tak urobí. Chcem ale podotknúť, a to mi potvrdí pán primátor Baláž, čo som povedal dnes ráno na stretnutí so starostami a primátormi, že oproti niektorým iným regiónom Slovenska, najmä na východnom Slovensku a na juhu stredného Slovenska, je táto časť Slovenska veľmi rozvinutá a nepotrebuje až takú súčinnosť vlády ako tie oblasti, ktoré sme už aj navštívili a ktoré ešte navštívime. Pravda ale je, že aj v Nitrianskom samosprávnom kraji sú regióny, ktoré musia pútať pozornosť vlády Slovenskej republiky, a určite som neprišiel sem len preto s vládou, že som z Topoľčian. Prišli sme sem preto, lebo je to región, ktorý nemá žiadne cestné napojenie, ktorý veľmi trpí tým...; takých miest nie je veľa s takým zlým prístupom k infraštruktúre, ako sú Topoľčany, možnože takéto sú ešte Levice v samosprávnom Nitrianskom kraji a sčasti aj Nové Zámky, hoci tam tá štruktúra ciest je trošku priaznivejšia vzhľadom na terén, ktorý už je zväčša rovinatý. Ale ľudsky vám odpovedám, že je úplne normálne, že politik, ktorý pochádza z nejakého regiónu, chce tomuto regiónu alebo tomu regiónu, v ktorom sa narodil, v ktorom prežil, pomôcť. Nevidím na tom nič zlé, ale pri použití štandardných postupov a pri použití tých prostriedkov, ktoré má k dispozícii.

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR
Nech sa páči, druhá otázka.

Redaktor
Dobrý deň! Mám dve otázky.
Pán premiér, vláda a mala zaoberať aj využitím súkromných zdrojov v rámci výstavby bytov. Tak sa chcem spýtať, ako si to predstavujete.
A druhá otázka: môžete povedať váš názor k tendru ohľadne mýtneho systému... vzhľadom na pochybnosti...

Robert Fico, predseda vlády SR
Pokiaľ ide o využívanie súkromného kapitálu na výstavbu nájomných bytov, je pravda, že minister výstavby a regionálneho rozvoja dnes podal informáciu vláde, ale ja som osobne požiadal pána ministra, aby nešlo iba o informáciu, ktorú berieme na vedomie, ale aby to bol riadny bod rokovania. Keďže dnes sme mali schôdzu vlády orientovanú na tento región, dohodli sme sa, že to pôjde na riadne rokovanie, jedno z najbližších rokovaní vlády. Chceme k tomu prijať aj uznesenia, pretože ak sa podáva iba informácia, ako to bolo v tomto prípade, iba sa zoberie na vedomie, a neprijímajú sa k tomu žiadne rozhodnutia. Ale keď si ten materiál pozrieme, sú tam vážne konštatovania a veľké možnosti pri výstavbe nájomných bytov, a nechceme túto príležitosť zmariť. Preto sa tým budeme zaoberať na najbližších rokovaniach vlády v auguste.
Pokiaľ ide o druhú vašu otázku, pán redaktor, ja musím znovu zopakovať to, čo hovorím stále – Úrad pre verejné obstarávanie je v rukách opozície. Na čele Úradu pre verejné obstarávanie stojí nieže nominant opozície, ale vysoký politický predstaviteľ opozície. My sme nepristúpili k tomu, že by sme ho zrušili ako triedu a že by sme ho vyhnali z Úradu pre verejné obstarávanie cez novelizáciu zákona alebo cez niečo iné, hoci musím povedať, že mám niekedy veľké výhrady k tomu, čo sa na úrade deje, ako nám to niekedy predlžuje niektoré významné projekty, ktoré potrebujeme rozbehnúť. Rešpektujeme, že tam je na určité časové obdobie zvolený človek, ktorý reprezentuje opozíciu, reprezentuje ju aj politicky, že tento človek má k dispozícii fantastické kontrolné právomoci, aby skontroloval akýkoľvek verejný tender, ktorý je. Z tohto dôvodu ja nemám právo komentovať akýkoľvek tender. Veď čo ja mám s nejakým tendrom, pokiaľ ide o zabezpečovanie elektronického mýta?! Ja akurát tak viem, že to potrebujeme; dnes už viem, že asi termín, ktorý bol pôvodne naplánovaný, je nereálny vzhľadom na to, čo sa okolo tohto tendra deje, a vidíte, čoho sú schopné, a na to majú právo, firmy, ktoré boli neúspešné, urobiť po právnej stránke, aby sa opäť vrátili do hry. Ak mám dobrú informáciu z médií, tak jeden z neúspešných účastníkov chce podať žalobu na rozhodnutie, na čo má právo, to je dobré, veď nech sa to vyčistí a nech je tento tender čo najtransparentnejší, aby ste aj vy novinári mali možnosť vidieť, či sa tam niečo deje alebo nedeje. Ale potom vás poprosím všetkých, keď sa povie definitívne, že koniec, všetky právne prostriedky boli využité, všetky orgány kontrolné, ktoré sa k tomu mali vyjadriť, sa vyjadrili, a takéto je rozhodnutie, potom to rozhodnutie musíme rešpektovať, nie je možné, aby sme potom spochybňovali aj rozhodnutie, ktoré je v tomto procese prijaté.
Mňa skôr trápi niečo iné, a pýtam sa, že „to ako takto bude fungovať, že jeden slovenský denník ide teraz kopať za nejaké firmy, zahraničné?!“. Viete, o čom hovorím. To sa mám teraz pozrieť, že aké je zahraničné pozadie, vlastnícke, toho slovenského denníka, a potom to mám dať dohromady s tou firmou, ktorej robí PR? To kde... ako takto môže fungovať svet a život, že noviny jednoducho začnú vstupovať do výberového procesu, atakujú ministerstvo, atakujú všetkých, všetci sú zlí, len jedna firma je dobrá, zhodou okolností z tej istej krajiny, odkadiaľ pochádza aj časť vlastníckeho podielu slovenského denníka?! No takto nemôžu fungovať veci. Toto zase ja odmietam. Toto je hrubé zasahovanie do tendra zo strany konkrétneho média.
Takže toto je môj postoj. Nechajme, nech sa to celé vyčistí. Ja som za čo najtransparentnejší tender. Ide o veľký tender.
Po ďalšie, vás poprosím o korektnosť, pokiaľ ide o tento tender, v tom, že tie nezmysly, ktoré počúvam, že Slovenská republika zaplatí o sedem miliárd korún viacej a že to sú peniaze, ktoré sa dávajú teraz na sociálny balíček... Slovenská republika neplatí nič. Toto je tender, kde ten, kto vyhrá tender, zainvestuje komplet všetky peniaze do výstavby elektronického mýta, a potom na základe podmienok, ktoré bude mať dohodnuté v zmluve, si bude mať časť z toho výberu naspäť..., lebo však zainvestoval, tak sa mu musí niečo vrátiť. Ale je klamstvo, ak niekto tvrdí, že Slovenská republika ide zaplatiť viac, ja neviem, o šesť alebo o sedem miliárd korún za čosi... Lebo Slovenská republika neplatí nič. To je tender, kde ten, kto vyhrá, musí zainvestovať, a potom na základe zmluvných podmienok, ja neviem, ako to je nastavené, či na 15, 20 alebo 30 rokov, v tomto období sa mu tie peniaze postupne budú vracať aj s nejakým ziskom, veď bez zisku by to nikto nerobil. Ale rýpte sa v tom, pozitívne teraz hovorím, hľadajte tam problémy, otvárajte problémy, lebo tendre, každý jeden tender vyvoláva vždy nejaké pochybnosti, ale máme tu Úrad pre verejné obstarávanie, informujte, len, prosím, nerobte, ako to urobil jeden slovenský denník, obhajcu neúspešného účastníka. Toto nie je v žiadnom prípade možné.

Redaktor
Veľmi krátko, pán premiér, len sa spýtam: ľudsky, vy osobne, nemáte pochybnosti o tom tendri?

Robert Fico, predseda vlády SR
Ak je na Úrade pre verejné obstarávanie pán Angyal, tak ja nemám pochybnosti o žiadnom tendri, pretože vám garantujem, že keby tam dve koruny päťdesiat našiel, tak nás tak „natrie“, že sa z toho nespamätáme. Akú ja môžem mať pochybnosť o Úrade pre verejné obstarávanie, ak tam stojí na čele vysoký politický predstaviteľ opozičnej politickej strany? Keby sme ho vymenili, na túto otázku by ste mali nárok, pán redaktor, keby sme zmenili zákon, lebo on je na určité časové obdobie navolený, keby sme zmenili zákon a vymenili by sme pána Angyala za svojho nominanta, či už zo SMERu, z HZDS alebo SNS, túto otázku by ste mohli postaviť, lebo by právom mohlo existovať nejaké podozrenie, že dali sme tam svojho nominanta, aby robil to, čo od neho očakávame. Ja sledujem tento tender zboku. Prosím, píšte o ňom, informujte o ňom, nech verejnosť vie, o aký tender ide. Dávajte na správnu mieru tie nezmysly o tom, že Slovensko teraz bude musieť zaplatiť o sedem miliárd korún viacej. Veď to je úplná hlúposť. Slovensko nejde nič platiť teraz v tomto okamihu, a neprichádza o žiadne peniaze. Zase na druhej strane ja sa musím spýtať: Je správne, ak niekto ide do tendra, a teraz nehovorím o tomto tendri, s cenou, ktorá je hlboko, hlboko pod reálne možnosti, a potom to dopadne tak, že dobehne s dodatkami, a zmluvy majú päťdesiat, šesťdesiat, sedemdesiat dodatkov, ako prebiehala privatizácia v minulom období? Čiže ja to sledujem a ja budem rešpektovať rozhodnutia príslušných orgánov. Ale ak to prejde cez všetky orgány, tak to budem považovať za vec, ktorú už nie je vhodné komentovať, lebo to prešlo cez všetky opravné prostriedky. Všetci dávajú námietky, žaloby, nech sa to vyrieši a potom padne definitívne rozhodnutie. Ale ako vidíte, termín sa už nestíha, čiže Slovenská republika reálne prichádza o peniaze, pretože keby 1. január..., myslím, že 1. január 2009 to bolo nastavené, Slovensko mohlo mať veľké príjmy z tohto, ale vďaka týmto právnym ťahaniciam Slovensko prichádza o veľké peniaze.

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR
Nech sa páči, ďalšia otázka
Redaktorka
TV Markíza. Dobrý deň! Vrátim sa ešte k tomuto regiónu. ...vás potešilo, že ste dostali ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

Peter Baláž, primátor mesta Topoľčany
Ďakujem veľmi pekne za otázku.
Ale kto ma pozná, tak ma vídava väčšinou s úsmevom na tvári, aj v tých najťažších situáciách, takže to nebol dôvod, prečo som sa usmieval.
Ale v prvom rade ja vítam iniciatívu vlády a skutočne toto sú dobré kroky, ktoré vláda podniká, že chodí po regiónoch a vlastne analyzuje problémy a rieši ich priamo na mieste. To je veľmi pozitívne, a to tu doteraz nebolo, a to, myslím, že môžem kvitovať za celú Slovenskú republiku, za všetkých primátorov, za všetkých starostov, za všetkých zástupcov štátnej a verejnej správy, ktorí sa podieľajú svojím podielom na výkone akejkoľvek verejnej funkcie.
Samozrejme, privítal som a potešili ma tie čiastky na odstránenie tých najakútnejších problémov, ktoré mesto Topoľčany v súčasnosti má s objektmi, ktoré my sme stavali v akciách „Z“ – plaváreň, športová hala, zimný štadión, futbalový štadión a stolnotenisová hala, to sú všetko objekty postavené v šesťdesiatych, sedemdesiatych rokoch a našimi otcami alebo nami ako brigádnikmi, lebo sme mali radi šport a chceli sme si vytvoriť takéto stánky. No plaváreň ako taká má už štyridsaťdva rokov a už druhýkrát tam došlo k statickej poruche strechy. Je to lanová konštrukcia, ktorú musíme nahradiť už nie lanovou konštrukciou, ale oceľovou konštrukciou z otvorených profilov tak, aby mohlo byť detekované v prípade, že by sa vyskytli nejaké závady, a aby nedošlo potom k nejakej takejto deštrukcii. Takže som veľmi rád, že vláda nám uvoľňuje túto čiastku. My by sme tak či tak museli ako mesto s tým objektom niečo robiť, pretože to je jediná plaváreň tuná v okrese a využívajú ju všetci obyvatelia Topoľčian, regiónu, trénujú tam vodnopólisti, trénujú tam mladí plavci, ktorí sú úspešní na podujatiach slovenských, majú zlaté, strieborné medaily a pripravujú sa teraz na európsky šampionát.

Redaktorka
Prečo ste tam pozvali, pán premiér, starostov a primátorov ... Na stretnutie, myslím, že to bolo ešte ráno.

Robert Fico, predseda vlády SR
Tam boli všetci. Na stretnutí ráno, pokiaľ ide o primátorov a starostov, ja som dostal ešte informáciu pred rokovaním (pretože mal som vystúpenie, ja sa vždy musím prispôsobovať ľuďom, ktorí sú v danej sále), bola informácia, že sú zastúpení starostovia, primátori tak, že tam boli reprezentované viaceré politické strany, nie iba koaličné.

Redaktorka
No podľa našich informácií... ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

Robert Fico, predseda vlády SR
Pán primátor, ja vás poprosím, ja nepoznám všetkých.

Peter Baláž, primátor mesta Topoľčany
Ja odpoviem.
Pozvánku som robil ja. Topoľčiansky okres má päťdesiattri obcí, všetci päťdesiati traja starostovia dostali pozvánky. Myslím, že štyridsaťsedem ich prišlo.
Takže...

Robert Fico, predseda vlády SR
Ibaže by všetci boli za vládnu koalíciu. Ale to asi nie.

Peter Baláž, primátor mesta Topoľčany
Ale, myslím, tam nebolo vyberané...; koľko bolo starostov, všetci boli pozvaní. A bol som aj milo prekvapený, že toľko došlo, lebo keď máme napríklad zasadnutie Tríbečsko-Inoveckého regiónu, lebo to je naše regionálne združenie ZMOS-u, tam ich príde tridsať, dvadsaťpäť a tak, a potom sa sťažujú, že nemajú doriešené problémy, a vlastne tá pôda, kde si môžeme tieto problémy rozoberať..., vlastne sa jej nezúčastnia. Takže dnes myslím, že štyridsaťsedem bolo, pozvaných..., samozrejme, boli tam pozvaní zástupcovia štátnej správy a tí sa tiež zúčastnili.

Robert Fico, predseda vlády SR
Ja to teda pre istotu zopakujem, aby nedošlo k omylu:
Pán primátor pozval všetkých starostov z okresu, päťdesiatich troch, a prišli štyridsiati siedmi. Takže nezakladá sa na pravde vaša informácia, že boli pozvaní „len moji starostovia a primátori“, ako ste ich nazvali.

Redaktorka
A ešte jedna otázka ... V Bratislave bol protest motorkárov, nepáčia sa im ceny pohonných hmôt.

Robert Fico, predseda vlády SR
Ani mne sa nepáči.

Redaktorka
Neznížite spotrebnú daň?

Robert Fico, predseda vlády SR
Pani redaktorka, myslím, že sme už na to reagovali. A môžem to povedať ešte raz. Jednu miliardu korún v roku 2008, to je nadpríjem z DPH, pokiaľ ide o vyššie ceny, chceme použiť na sociálne projekty, ktoré boli dohodnuté. Čiže peniaze, ktoré sa vybrali za vyššie ceny pohonných látok, budú vrátené naspäť tým, ktorí to naozaj maximálne potrebujú. Európska rada, ktorá rokovala o tejto problematike, konštatovala, že nemá žiadny význam ísť cestou spotrebných daní, išlo by o prejav slabosti. Naviac, okamžite po znížení spotrebnej dane by tí, čo predávajú benzín, išli s cenami na pôvodnú úroveň. Čiže vlastne nič by sa nezmenilo. Spotrebné dane ako také by nič nespôsobili, najmä pri cenách, keď je barel ropy niekde na úrovni nad 130, 140, 150 dolárov za jeden barel.
Ďalej, neviem, Slovensko je také zvláštne v tom; ja sa znovu spýtam: Kto trikrát zvyšoval spotrebné dane? Takže ja by som poprosil, keby ste sa obrátili na tých pánov, ktorí trikrát zvyšovali spotrebné dane. My sme spotrebné dane vôbec nezvyšovali, my vôbec nezvyšujeme žiadne dane, ak ste si všimli, práve naopak, znižujeme, DPH sme znížili pri niektorých produktoch. Preto toto je cesta, ktorá nefunguje. Keby stál barel ropy 60, 50 dolárov, ako to bolo v minulosti, tak by sme si vedeli predstaviť aj cestu znižovania spotrebnej dane. Vtedy by to mohlo mať nejaký efekt, ale pri týchto cenách to nemá žiadny efekt. My môžeme len ľuďom vracať cez princíp solidarity, čo sú naviac vybrané peniaze za pohonné látky, cez DPH.

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády
Ďalšia otázka, nech sa páči.

Redaktor
Agentúra SITA.
Pán premiér, dôverujete prieskumu verejnej mienky? A v súvislosti s tým včerajším, či začínate uvažovať o tom, že by ste vyskladali vládu z dvoch politických subjektov o dva roky, alebo je to ešte priskoro?
A druhá vec je, že je to posledné rokovanie vlády. Môžete povedať, ak chcete, či idete na dovolenku a kam, či zostávate na Slovensku alebo si vyberáte zahraničný pobyt.
Ďakujem.

Robert Fico, predseda vlády SR
Prieskumy verejnej mienky sme nikdy nekomentovali, ani negatívne, ani pozitívne, preto neurobím výnimku ani v tomto prípade. A pokiaľ ide o akékoľvek úvahy do budúcnosti, chcem zopakovať, že SMER – sociálna demokracia si veľmi váži svojich partnerov – Ľudovú stranu HZDS a Slovenskú národnú stranu. Máme veľmi korektnú spoluprácu a ak bude spolupráca pokračovať ďalej, vôbec nevidím dôvod, prečo by sme nemali uvažovať o podobnej konštelácii aj po nasledujúcich parlamentných voľbách. Ale sme v polčase vládnutia, ja musím poďakovať koaličným partnerom za dobrú spoluprácu. Nič iné vám nepoviem, ani k prieskumom verejnej mienky, ani k ostatným veciam.
Pokiaľ ide o vašu otázku týkajúcu sa dovoleniek a toho, čo bude, kde bude, ako bude: Môj život sa trošku skomplikoval v tom, že som si zaobstaral psa, takže viete, o čom hovorím. Preto uvažovať o nejakých veľkých výletoch sa nedá, a strávim podstatnú časť letných prázdnin v Bratislave, pretože viem si v Bratislave nájsť spôsob, ako si aj oddýchnuť, pretože sa budem snažiť aj športovať. Pokiaľ ide o nejakú takú štandardnú dovolenku, to ešte nie som vôbec rozhodnutý, že kam pôjdem a ako pôjdem. Ale určite nejaký čas budem s rodinou, minimálne týždeň; ale či to bude na území Slovenska alebo to bude v zahraničí, to neviem. Ale ak to bude zahraničie, ak to bude zahraničie, tak to bude nejaká susedná krajina, možno Maďarsko. Možno.

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR
Ďalšia otázka, nech sa páči
Redaktor
Ja by som mal otázočku na pána predsedu Belicu.
Pán premiér to už naznačil, že Topoľčany majú veľmi zlé dopravné spojenie.
Chcel by som sa pána predsedu spýtať, či... ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...
A na pána Jahnátka by som mal jednu praktickú otázočku, či sa zaoberá ministerstvo hospodárstva Elektrárňou Vojany, lebo vyšla taká informácia, že je ohrozená prevádzka elektrárne.
A na pána premiéra ešte krátku otázočku: kedy sa budete zaoberať šéfom Sociálnej poisťovne
Ďakujem.

Milan Belica, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja
Ak by som ja mal reagovať na vašu otázku, pravda je taká, pán premiér to tu naznačil, že Nitriansky samosprávny kraj v minulosti skutočne bol svojím spôsobom poškodený v intervenciách, ktoré išli zo štátneho rozpočtu do akejkoľvek oblasti. Takže to, čo povedal pán premiér, to v plnej miere platí. Dokonca aj keď sa vyvolajú tieto investície, ktoré sú zatiaľ iba na papieri, a spojili by sa, aj tak sa ešte nedostane Nitriansky samosprávny kraj v priemere na hlavu, v priemere na hlavu nad kraje, kde išlo omnoho, omnoho viac intervencií, a pritom sú to bohatšie kraje, ako je Nitriansky kraj.
Čo sa týka tej druhej otázky, samotných Topoľčian, tak treba si uvedomiť jednu zásadnú vec. Topoľčany, keď si pozriete štatistiku, tak zhruba pred 5 – 6 rokmi hrali v Nitrianskom kraji prím, čo sa týka výkonnosti okresu. Ale pravda je aj to, a tu je ten alarm, tu je ten zdvihnutý prst, že akosi začínajú slabšie dýchať. A práve kvôli tomu, že je tu slabá mobilita. Čiže ja sám som veľmi tlačil, to bola priorita číslo 1, to nie je teraz vymyslené, že teraz to treba riešiť. To bolo už v uplynulom našom volebnom období, že som na to upozorňoval, že mobilita Topoľčian je veľmi slabá, a vôbec horná Nitra je odrezaná od sveta. A preto ja veľmi, veľmi vítam túto investíciu, určite napomôže, lebo to je synergický efekt, aj Nitre a napomôže celému kraju. A Levice, to je druhý taký prípad, to pán premiér tiež spomenul, ale predsa len Levice majú jednu komparatívnu výhodu, že ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... je to napojenie možné na R1 aj smerom na Tlmače a, samozrejme, to druhé napojenie je možné smerom na Láb. Ale táto cesta je tiež proste preťažená a, myslím, že aj vláda sa bude zaoberať v súvislosti s Mochovcami, dnes sme počuli tú pozitívnu správu, že Mochovce sa zrejme dostavovať budú, takže bude s tým niečo treba robiť. Ale v každom prípade Topoľčany, už tento signál, ten zdvihnutý prst, že začína tu také akési zaostávanie, jasne..., je jasným dôkazom toho, že túto investíciu treba vyvolať. A naviac ešte by som povedal, je prijatý nový zákon, obmedzená päťdesiatka cez obce. Ďalší obrovský problém. Viete, že prakticky Nitra je s Topoľčanmi spojená cez absolútnu reťaz obcí, je tam niekde tabuľa, tá tabuľa oznamuje, že končí jedna obec a začína hneď druhá obec. Čiže je veľmi veľa dôvodov, prečo takéto investície do infraštruktúry. Ja to vidím ako absolútne, absolútne prvoradý problém. Infraštruktúra, aby sme udržali mladých ľudí, bývanie.

Ľubomír Jahnátek, minister hospodárstva SR
Čo sa týka rekonštrukcie Voján alebo tých dvoch kotlov s výkonom 120 MW, každý kotol, samozrejme, že táto informácia je známa ministerstvu hospodárstva. Ministerstvo hospodárstva aj veľmi aktívne koná v tomto.
Možno na ozrejmenie pár slov z histórie, ako táto kauza vznikla a kde treba hľadať pozadie tohto nepríjemného stavu, ktorý v súčasnosti musíme riešiť.
V roku 2000 z neznámych dôvodov, za prvej Dzurindovej vlády, za ministrovania ministra Haracha, sa z nepochopiteľných dôvodov investičná akcia – nákup dvoch tepelných kotlov v Elektrárni Vojany z riadnej investičnej akcie, z investičných prostriedkov Slovenských elektrární preniesla a preformulovala na lízingovú zmluvu. To znamená, peniaze, ktoré boli určené na platbu cez investičné prostriedky, boli zrazu prelízované a lízingová spoločnosť vyplatila cash peniaze Slovenským elektrárňam. Nikto nevie, kde tieto peniaze skončili, tieto cash peniaze, ktoré dostali ako úhradu za lízing na tieto dva kotle. Pokračoval lízing formou pravidelných splátok, s tým ale, že lízingová spoločnosť sa dostala v určitom časovom horizonte do finančných problémov. Lízingová spoločnosť upozornila Slovenské elektrárne, že sa dostáva do finančných problémov a je potrebné riešiť majetok Slovenských elektrární, to znamená dva kotle, a požiadala Slovenské elektrárne, aby prednostne uhradili zostávajúce splátky lízingu na tieto dva kotle.
Slovenské elektrárne už za éry nového majoritného akcionára Enelu ignorovali túto informáciu. My sme niekoľkokrát s nimi komunikovali na tému, že problém treba riešiť. Jednoducho manažment Slovenských elektrární túto situáciu podcenil a neriešil. Situácia sa dostala až do takého štádia, že lízingová spoločnosť vyhlásila konkurz s tým, že nastúpil správca konkurznej podstaty, ktorý jednoducho zo zákona prevzal všetok hnuteľný aj nehnuteľný majetok a začal riešiť tento majetok. Spomínané kotle sa dostali do vlastníctva subjektu, ktorý si v rámci konkurzného vyrovnania uplatnil nároky na svoje pohľadávky, a tým sa vlastne situácia stala absolútne neprehľadná, lebo majiteľom je dnes úplne iná skupina, než sú Slovenské elektrárne.
Fakt, že Slovenské elektrárne neriešili, a neviem, prečo nechceli riešiť túto situáciu, potvrdzuje aj skutočnosť, že narýchlo, mimo zákonných lehôt, v podstate v priebehu štyroch dní chceli zrazu teraz rýchlo uskutočniť valné zhromaždenie, kde hľadali riešenie alebo odpoveď na vzniknutý problém. Ministerstvo hospodárstva zareagovalo štandardným spôsobom. Uložilo, ministerstvo hospodárstva uložilo Slovenským elektrárňam povinnosť prevádzkovať tieto dva kotle, s tým, že musí nájsť riešenie s novým majiteľom, ako tieto dva kotle zostanú v prevádzke.
V podstate tieto dva kotle sú určené hlavne na reguláciu, to znamená na podporné služby. V prípade, že by sme stratili 240 MW inštalovaných podporných služieb, skutočne Slovensko by sa dostalo do veľmi vážnych problémov a tieto problémy by musel znovu vyriešiť len majoritný akcionár, resp. Slovenské elektrárne. Pokiaľ dôjde k zastaveniu týchto dvoch kotlov, bude uložené cez iné nástroje, ktoré štát má k dispozícii, aby Slovenské elektrárne zabezpečili na vlastné náklady 240 MW podporných služieb. Čiže dnes je skutočne na rade manažment Slovenských elektrární. Manažment Slovenských elektrární musí nájsť kľúč a riešenie a Slovenská elektrizačná prenosová sústava požaduje týchto 240 MW podporných služieb do systému. Pokiaľ nie, budeme používať štandardné kroky, ako konečný spotrebiteľ nepocíti zvýšenú cenu, a celý ten nákup podporných služieb, ktorý je 4- až 6-krát drahší, ako je cena silovej elektriny, pôjde jednoducho na konto Slovenských elektrární.

Robert Fico, predseda vlády SR
Veľmi krátko.
Personálnu zmenu na Sociálnej poisťovni budeme riešiť súčasne, teda s odstúpením terajšieho generálneho riaditeľa nastúpi nový. Urobíme to na ďalšom rokovaní vlády, predpokladám.

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR
Ďakujem vám za účasť.

Robert Fico, predseda vlády SR
Ďakujem veľmi pekne.

prehrať audio Prehrať audio