Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis audiozáznamu tlačovej konferencie po skončení kontrolného dňa na na Letisku M. R. Štefánika


Dana Madunická, hovorkyňa, Letisko M. R. Štefánika – Aiport Bratislava, a. s.
Dobrý deň prajem.
Vážené dámy, vážení páni,
dovoľte, aby som vás privítala na dnešnej tlačovej konferencii, ktorá sa koná v rámci kontrolného dňa predsedu vlády Slovenskej republiky pána Roberta Fica a ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií pána Ľubomíra Vážneho na letisku Bratislava. Na spoločnom stretnutí s predsedom predstavenstva a výkonným riaditeľom letiska pánom Zdeňkom Schramlom sa pán premiér oboznámil so súčasným stavom a plánom rozvoja celého areálu Letiska Milana Rastislava Štefánika.
Cieľom dnešnej tlačovej konferencie je informovať vás o výsledkoch tohto kontrolného dňa.
Chcela by som týmto požiadať predsedu vlády pána Roberta Fica o úvodné slovo.

Robert Fico, predseda vlády SR
Ďakujem pekne.
Prajem všetkým pekný deň. Dovoľte mi krátku informáciu z dnešného, nazvime to kontrolného dňa na bratislavskom letisku.
Ide o pokračovanie kontrolných aktivít, ktoré som začal na jednotlivých ministerstvách, a mám záujem takýmto spôsobom prejsť všetky veľké projekty, ktoré sú pod garanciou vlády Slovenskej republiky. Určite sa stretneme v Mochovciach, stretneme sa aj pri výstavbe diaľničnej siete, ale dnes bola pozornosť, moja osobná, ako aj kolegov, ktorí boli so mnou, sústredená na to, v akom stave sa nachádza bratislavské letisko a aké máme ďalšie možnosti.
Na úvod, keďže chcem byť veľmi stručný, aby som mohol ísť naspäť na Úrad vlády a pripraviť sa na stanovisko ku konverznému kurzu, chcem skonštatovať, že personálne výmeny, o ktoré som požiadal ministra dopravy pána Vážneho, mali svoj pozitívny účinok, pretože cítim veľkú dynamiku rozhodnutí vo vedení bratislavského letiska.
Čo je pre mňa najpodstatnejšie a o čo som sa aj dnes najviac zaujímal? Je to predovšetkým výstavba nového terminálu, s tým, že mám zagarantované, že táto výstavba, pokiaľ ide o prípravu územia, infraštruktúru, sa začne už na jeseň, predpokladám, že september je úplne reálny termín, čiže cestujúci od septembra budú môcť vidieť na ploche, kde je dnes autobusová zastávka, veľkú výstavbu, ktorá má zabezpečiť, že slovenské letisko v Bratislave bude schopné vybavovať cestujúcich v takom rozsahu, že až prakticky do roku 2020(?), keď budeme kapacitne zabezpečení s tým, že je očakávané ukončenie tejto stavby v roku 2010. Po dostavbe alebo výstavbe tohto nového terminálu sa táto časť, v ktorej sa nachádzame, uzatvorí a bude sa totálne rekonštruovať, a niekedy okolo roku 2012 by mala byť napojená na nový terminál, ktorý bude stáť na mieste, o ktorom som hovoril.
Čiže pokiaľ ide o cestujúcich, to je to najpodstatnejšie, v roku 2010 by mali už chodiť po novom termináli, ktorý dostatočne bude zabezpečovať všetky kapacity, ktoré očakávame na tomto letisku.
Po ďalšie, ale to je z hľadiska priorít na druhom mieste, je, ako rozvíjať cargo v priestore bratislavského letiska. Som veľmi rád, že vedenie letiska urobilo konkrétne kroky ku všetkým záujemcom, ktorí by mohli investovať do výstavby carga. Počkáme si na to, čo príde, aká odozva, na základe toho budeme reagovať. Ale to je priorita číslo 2.
Priorita číslo 3 je potom realizácia opravárenských priestorov, ktoré sú súčasťou bratislavského letiska, a priorita číslo 4, ktorá však môže žiť svojím vlastným životom, je infraštruktúra, parkoviská, hotely, ktorá sa bude realizovať na plochách, ktoré sú pred súčasným terminálom.
V septembri opäť prídem na kontrolný deň na letisko, pretože mám záujem aj na tom, aby to, čo nové vedenie hovorí, bolo aj zrealizované, a, dúfam, že všetky termíny, ktoré som dnes dostal, budú absolútne reálne.
Rovnako po krátkej konzultácii s ministrom financií môžem potvrdiť, že ministerstvo financií odsúhlasilo postup, pokiaľ ide o financovanie tohto terminálu. Hneď po návrate z Bruselu, kde je dnes minister financií, bude minister financií v spolupráci s ministrom Vážnym už realizovať konkrétne kroky, na ktorých sa z hľadiska finančného dohodli. Ide o určitú sumu peňazí v roku 2008, asi 200 miliónov korún, a potom sú to ďalšie sumy na rok 2009 a na rok 2010.
Toľko z dnešného dňa.
Opakujem, personálne výmeny, ku ktorým som pristúpil, mali svoj veľký význam. A chcem zaželať vedeniu bratislavského letiska, aby sa naozaj maximálne držalo požiadaviek, ktoré boli vznesené, pretože Bratislava potrebuje moderné letisko, a rok 2010 je rok, kedy by takáto prvá realizácia mohla byť za nami.
Toľko z mojej strany.
Ja by som poprosil kolegov novinárov, ak majú nejaké otázky na mňa, aby som na ne odpovedal, a idem na Úrad vlády, kde o 5. hodine budem mať prezentáciu ku konverznému kurzu.
Nech sa páči.
Zostane tu pán minister a zostane tu aj predseda predstavenstva a generálny riaditeľ letiska na prípadné odborné otázky.
Nech sa páči.

Dana Madunická, hovorkyňa, Letisko M. R. Štefánika – Aiport Bratislava, a. s.
Nech sa páči.

Tomáš Halán, televízia Markíza
Dobrý deň!
Halán, televízia Markíza.
... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... Pán minister Počiatek dal ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... na 2,9 mld., ktorými bude ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... tá prvá etapa. ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... A chcem sa spýtať, čo bude s tou druhou etapou, ktorú ste schválili, ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... 5,7 mld., či je reálna dostavba v roku 2014, ako je naplánované.

Robert Fico, predseda vlády SR
Ideme presne podľa stanoveného plánu. Opakujem ešte raz: dohodol sa minister Vážny s ministrom financií na financovaní, pokiaľ ide o roky 2008, 2009, 2010, s tým, že letisko samotné by malo vyprodukovať 0,8 mld., teda tých 800 miliónov korún. Pokiaľ ide o ministerstvo financií, tam je suma rozložená na určité obdobie vo výške 2,1 mld. korún, aby to celé pokrylo do roku 2010 výstavbu toho nového terminálu, po otvorení ktorého táto časť bude rekonštruovaná, a vlastne bude mať takú istú podobu po rekonštrukcii, ako má tá prvá časť.

Tomáš Halán, televízia Markíza
... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

Robert Fico, predseda vlády SR
Ideme podľa plánu.

Dana Madunická, hovorkyňa, Letisko M. R. Štefánika – Aiport Bratislava, a. s.
Nech sa páči.

Jana Morháčová, denník Pravda
Morháčová, Pravda. Chcela by som poprosiť, či by ste mohli spresniť (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... nejaké ďalšie personálne zmeny, ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... alebo aké. ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

Robert Fico, predseda vlády SR
Nehnevajte sa, na denník Pravda nebudem reagovať.
Ďalšie otázky, nech sa páči.

Jana Morháčová, denník Pravda
... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

Robert Fico, predseda vlády SR
Na denník Pravda nebudem reagovať, nehnevajte sa. Po tom, čo ste zase dnes predviedli pri denníku Pravda, nehnevajte sa na mňa, ale to už je podlosť, čo robíte. Ja si vyprosujem, naozaj si vyprosujem, aby ste na svedka, ktorý vystupuje na súdnom konaní, napísali, že kryje chrbát straníckemu kolegovi, a vyprosujem si, aby ste na víťaza občianskoprávneho konania napísali, že zarobil na vlastnej kauze. To je podlosť, podlosť, ktorá nemá obdobu!
A to, čo ste vyviedli Dušanovi Galisovi, o tom už ani nehovorím, pretože išlo o normálnu dotáciu pre deti. Pre deti, a vy napíšete, že „Fico dal kamarátovi Galisa peniaze“. To je podlosť, hrubá podlosť!
Nemám sa o čom s denníkom Pravda baviť.
Nech sa páči, ďalšie otázky.

Dana Madunická, hovorkyňa, Letisko M. R. Štefánika – Aiport Bratislava, a. s.
Nech sa páči. ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

Redaktor
... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

Robert Fico, predseda vlády SR
A ešte sa teším na to, ako oznámim verejnosti, kto je vlastníkom denníka Pravda a koho záujmy rešpektujete. Myslím si, že aj vám to bude dosť nepríjemné, keď sa dozviete, že koho pesničku spievate.
Nech sa páči.

Redaktor
... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... mimoriadne valné zhromaždenie na letisku by malo byť 25. júla, ak je to pravda. Môžete teda potvrdiť, ak nie vy, pán premiér, tak pán riaditeľ alebo pán minister, či na tomto valnom zhromaždení budete mať ďalšie personálne zmeny, alebo aké zmeny sa očakávajú.

Robert Fico
Budú personálne zmeny. Dajte nám ešte trošku priestoru na to. Definitívne návrhy budú zrealizované do začiatku budúceho týždňa, ale chceme už mať kompaktné vedenie bratislavského letiska, ktoré zabezpečí bez akýchkoľvek vyrušovaní tento plán, ktorý sme teraz videli a ktorý nám predstavil predseda predstavenstva bratislavského letiska.

Dana Madunická, hovorkyňa, Letisko M. R. Štefánika – Aiport Bratislava, a. s.
Nech sa páči, ďalšie otázky na pána premiéra.

Robert Fico, predseda vlády SR
Ďakujem pekne.
Ak dovolíte, na 5. hodinu som zvolal krátky brífing ku konverznému kurzu.
Poprosím pána ministra a pána riaditeľa, keby ste zostali. ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...
Ďakujem pekne.
prehrať audio Prehrať audio