Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis videozáznamu tlačovej konferencie po skončení 103. schôdze vlády SR


Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR
Dobrý deň!
Dovoľte, aby som vás privítala na tlačovej konferencii po rokovaní vlády. O priebehu jej rokovania vás budú dnes informovať predseda vlády Slovenskej republiky pán Robert Fico a minister hospodárstva Slovenskej republiky pán Ľubomír Jahnátek.
Pán premiér, nech sa páči.

Robert Fico, predseda vlády SR
Ďakujem pekne.
Vážené dámy a páni,
nepociťujem potrebu informovať o niektorých bodoch programu, ktoré boli v návrhu programu. Ak budete chcieť niečo k tomu bližšie vedieť, tak veľmi rád na to odpoviem, ale sme tu dnes s pánom ministrom hospodárstva preto, aby sme vás informovali o mimoriadne závažnom rozhodnutí, ktoré dnes vláda prijala na rokovaní vlády. Je to rozhodnutie, ktoré bolo zaradené z taktických dôvodov až na dnešné rokovanie vlády. A tento materiál teda nebol predmetom nejakej distribúcie niekoľko dní pred dnešným zasadnutím. Dôvod je jednoduchý. Ide o rozhodnutie mimoriadne dôležité, ktoré sa týka cien plynu a elektriny pre domácnosti, a nechceli sme dať možnosť, aby niekto toto rozhodnutie, ktoré sme pripravovali, zneužil.
Nepamätám sa, že by vláda Slovenskej republiky prijala podobné rozhodnutie za celé obdobie existencie Slovenskej republiky, a preto mi dovoľte, aby som ho priblížil.
Vážené dámy a páni,
píše sa rok 2008 a my žneme úrodu, ktorú nám v oblasti energetiky zasiala predchádzajúca vláda. Máme, pokiaľ ide o plynárenstvo, síce 51 % akcií v SPP, ale nemáme žiadnu kontrolu nad týmto podnikom, a situácia je taká absurdná, že keď si štát ako väčšinový vlastník SPP pýta od menšinového vlastníka napríklad zmluvu, že za čo SPP kupuje plyn v Rusku, tak menšinový vlastník povie, že nám ju nedá. Situácia je taká absurdná, že 66%-ný vlastník Slovenských elektrární, kde má štát 34 % a talianska spoločnosť Enel 66 %, príde a povie teda, že ešte bude veľkým grantom, keď zvýši cenu elektriny iba o toľko alebo o toľko, a popritom si ešte vypýta kopu miliárd slovenských korún ako nejakú kompenzáciu za zbabranú privatizáciu. Jednoducho dostali sme sa do situácie v oblasti energetiky, vďaka predchádzajúcej vláde, že štát ťahá za neuveriteľne krátky koniec lana, za ktorý sa preťahujeme, a niekedy mám pocit, že si z nás robia bláznov, energetické monopoly.
Našou povinnosťou ako vlády, ktorá má silnú sociálnu orientáciu, je chrániť občanov Slovenskej republiky pred negatívnymi dôsledkami krízy v cenách energií. My nechceme nikoho dostávať ani do straty, nechceme ani nikomu robiť zle, my chceme, aby na Slovensku podniky, či sú plne privatizované, alebo s účasťou štátu, podnikali v dobrom podnikateľskom prostredí s primeraným ziskom. Ale nemôžeme akceptovať to, čo sa deje v oblasti SPP a Slovenských elektrární.
Preto mi dovoľte, aby som vám oznámil, že vláda Slovenskej republiky dnes schválila dva návrhy. Jeden návrh sa volá Návrh na zabezpečenie dodávok elektriny vrátane ceny dodávok elektriny pre odberateľov elektriny v domácnosti a malé podniky vo všeobecnom hospodárskom záujme. A druhý návrh – Návrh na zabezpečenie dodávok plynu vrátane ceny dodávok plynu pre odberateľov plynu v domácnosti a ceny dodávok plynu na výrobu tepla určeného pre domácnosti vo všeobecnom hospodárskom záujme.
Už to slovné spojenie „vo všeobecnom hospodárskom záujme“ naznačuje, že ide o rozhodnutie, ktoré veľmi vážne zasiahne do vzťahu medzi štátom a monopolmi, ktoré predchádzajúca vláda takto bláznivo sprivatizovala.
Predtým, kým spolu s ministrom hospodárstva vysvetlíme túto problematiku, dovoľte mi, aby som vám ukázal dva údaje. Len pre zaujímavosť mám podiel výdavkov na plyn v domácnosti za rok (neviem, či to budete vidieť), ale, myslím, že podstatné je to, že najväčší podiel výdavkov v domácnostiach za rok na plyn má Slovenská republika. Pozrite sa, ten najvyšší stĺpček, ktorý je tu, je Slovenská republika. Súčasne ale musíme všetci konštatovať, že naše domácnosti, keby sme otočili teraz príjmy, tak by sa pravdepodobne nachádzali niekde tu z hľadiska príjmu. Čiže najnižšie príjmy, najväčšie výdavky, v danom prípade na plyn na daný rok.
To isté musím konštatovať i pokiaľ ide o elektrinu. Slovenská republika a slovenské domácnosti majú najvyšší podiel, pokiaľ ide o výdavky na elektrinu zo všetkých krajín Európskej únie. Toto sú nie naše ukazovatele, to je urobené, myslím, z Eurostatu, preto to považujte, prosím, za údaj, ktorý sme prevzali z medzinárodných štatistík, a nie z našich domácich štatistík.
Toto je výsledkom privatizácie strategických podnikov predchádzajúcej vlády! A budeme to opakovať stále. Bola to hospodárska vlastizrada, bolo to niečo, za čo by možno dnes poslali do väzenia všetkých aktérov privatizácie, keby existovala aspoň štipka spravodlivosti, ale, bohužiaľ, tá štipka spravodlivosti sa niekedy dosahuje veľmi ťažko.
Čo sme teda urobili? Keďže si z nás monopoly... alebo snažia sa z nás robiť bláznov, my sme udržali podľa mňa bezprecedentne v diskusiách určité cenové hladiny, to nemôže nikto poprieť, že pokiaľ ide o plyn a elektrinu, tak sme bojovali od samého začiatku až do samého konca, ale prichádza obdobie, keď musíme siahnuť aj po ďalších nástrojoch, ktoré nám umožňuje tak legislatíva Európskej únie, ako aj legislatíva v Slovenskej republike.
Prijali sme rozhodnutie, ktoré umožňuje dnes ministrovi hospodárstva, aby oznámil Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, že existuje všeobecný hospodársky záujem v energetike na zabezpečenie dodávok elektriny vrátane ceny dodávok elektriny pre odberateľov elektriny v domácnosti a malé podniky na obdobie od roku 2009, až do vyrovnania ekonomického ukazovateľa podiel výdavkov na energie na celkových príjmoch domácnosti s priemerom členských štátov Európskej únie. To isté sme urobili v plyne.
Čiže my nemôžeme rešpektovať, že máme nízke príjmy a najväčšie výdavky, a chceme, aby ľudia na Slovensku mali taký istý podiel výdavkov na energie vzhľadom na príjmy, jednoducho, aby sme sa postupne priblížili k tomu priemeru v nejakom období, čo umožní Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, aby sa pozrel podstatne dôkladnejšie a dôslednejšie na nákladové položky, o ktorých sa dnes nechce nikto s nami baviť. Jednoducho, toto je vraj nejaká fixná nákladová položka, nikto nevie, čo v tom je, a to sa automaticky priratúva k cene, a potom vznikajú z tohto takéto anomálie.
Pokiaľ ide o elektrinu a plyn, znamená to, že my musíme brať na zreteľ anomáliu spočívajúcu nielen v tom, že máme takýto vysoký podiel výdavkov na domácnostiach, ale pre mňa je nepochopiteľné, že elektrina na Slovensku je 4. alebo 5. najdrahšia v Európskej únii. Toto je výsledok privatizácie strategických podnikov! Pretože my sme nezvyšovali cenu energie, ani plynu, ani elektriny. Nám nemôže nikto povedať, že sme my spôsobili tento stav. Toto sme zdedili.
Je to bezprecedentné rozhodnutie, takéto ešte na Slovensku urobené nebolo, pretože umožní to Úradu pre reguláciu sieťových odvetví pri stanovaní ceny plynu, elektriny a tepla pre domácnosti zohľadňovať v inom tempe niektoré položky, a predovšetkým nám to umožní tento graf meniť, že Slovensko nemôže byť na chvoste, pokiaľ ide o podiel výdavkov domácností na elektrinu. A to isté sa týka aj podielu výdavkov domácností na plyn v danom roku.
Minister hospodárstva dnes toto rozhodnutie pošle Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktoré sme prijali na základe príslušných právnych predpisov. Očakávam, že začne revolúcia, ale ja privítam predstaviteľov SPP aj Slovenských elektrární, nech prídu protestovať pred Úrad vlády, a budeme sa s nimi baviť, ale toto je definitívne rozhodnutie vlády Slovenskej republiky, ktoré sme dnes prijali a ktoré považujem za také závažné, že podľa mňa nie je potrebné ani hovoriť o ničom inom z hľadiska dnešného rokovania vlády.
Treba si uvedomiť aj to, že ide o rozhodnutie, ktoré nadväzuje na včerajšie rozhodnutie koaličnej rady, ktorá dala politický pokyn na to, aby sa prijali určité opatrenia, pokiaľ ide o zvyšovanie dôchodkov, rodinných prídavkov a ďalších a ďalších vecí. Chcem poďakovať, v úvodzovkách, niektorým médiám za to, ako sa k tomu korektne postavili. Keď predchádzajúca vláda sa nedotkla rodinných prídavkov, tak sme čušali ako voš pod chrastou. Ale keď my zvýšime o 100 korún rodinné prídavky, tak robíte z toho ešte posmešky v podobe titulkov, ako dnes urobil denník Pravda, čo považujem za absolútne nekorektné. Ale urobili sme to preto, aby sme na jednej strane... nieže pomôžeme ľuďom a na druhej strane to z nich vycicajú monopoly, ktorým predchádzajúca vláda umožnila doslova a do písmena získať absolútnu kontrolu nad elektrinou a nad plynom v Slovenskej republike. A pôjdeme touto cestou, aj keď to bude cesta veľmi ťažkých rokovaní, veľmi ťažkých nátlakových akcií proti vláde, viem si živo predstaviť, čo budete vy robiť proti nám v tejto situácii, pretože každý spieva takú pieseň, koho chlieb je, ale z tejto pozície vláda Slovenskej republiky neustúpi.
Pán minister, ak je potrebné niečo odborne dodať, ja som sa snažil dať tomu politický rámec, tak nech sa páči.

Ľubomír Jahnátek, minister hospodárstva SR
Možno by som len doplnil, že v žiadnom prípade nejde o nejaké umelé vytvorenie cien, ale ide vlastne o objektivizáciu ceny komodity, či elektriny alebo plynu. A, samozrejme, tento všeobecný hospodársky záujem sa nebude týkať celoplošne všetkých odberateľov. Týka sa v podstate len určitej vybranej skupiny, najzraniteľnejšej, ktorá je na trhu s energiami, konkrétne v prípade elektriny sa bude týkať domácností bez elektrického vykurovania do odberu 5000 kWh za rok, pre domácnosti s elektrickým vykurovaním do odberu 20.000 kWh za rok a pre malé podniky a živnostníkov do odberu 30.000 kWh za rok.
V prípade plynu sa to týka odberateľov, ktorí majú ročnú spotrebu menšiu ako 6500 m3 za rok.
V rámci týchto skupín, predpokladáme, že URSO vydá ďalšiu špecifikáciu, kde predovšetkým bude chrániť tie najslabšie príjmové skupiny a v podstate tam, kde sú nadrozmerné byty, kde sú vysoké príjmy do rodín, a teda tým väčšia spotreba energií, tak tam tie ceny za energie budú vyššie.
To je hádam zatiaľ všetko.

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR
Nech sa páči, vaše otázky.
Slovenská televízia.

Redaktor, Slovenská televízia
Chcel by som sa spýtať: Hovorili ste na začiatku, že to má platiť od roku 2009, až kým nedôjde k vyrovnaniu s priemerom v Európskej únii, čiže aký tam je harmonogram. A nie je mi celkom jasné, aká z toho plynie záväznosť pre Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, že čo oni vlastne po tom, keď im to oznámite, budú musieť presne urobiť.

Robert Fico, predseda vlády SR
Úrad musí zohľadňovať kúpyschopnosť slovenského obyvateľstva. Toto je pokyn pre úrad na základe tohto všeobecného hospodárskeho záujmu. To je jedna vec.
Druhá vec: Teraz sme v procese stanovovania cien elektriny a plynu na rok 2009. Čiže toto je rozhodujúce pre stanovovanie cien v roku 2009.

Ľubomír Jahnátek, minister hospodárstva SR
Ja možno ešte doplním. Vy viete, že v podstate cenové výmery sa realizujú každý rok vzhľadom na to, že dochádza k určitej fluktuácii týchto cien, ponukových, na svetových trhoch a podobne, zato URSO musí každý rok predkladať alebo teda schvaľovať nové cenové návrhy. V tomto prípade to bude znovu, čiže on bude teraz robiť cenové výmery na rok 2009. Rozhodnutie vlády, tak ako je definované, mu však umožňuje obdobným algoritmom pokračovať aj v roku 2010, ale musí sa znovu zaoberať problematikou v roku 2009 na rok 2010, ale aj nemusí. Čiže pokiaľ sa ten trh upokojí, môže sa preskočiť na štandardný režim, pokiaľ sa trh bude dramatizovať, môže URSO pokračovať týmto nastaveným mechanizmom.

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR
Nech sa páči, ďalšia otázka.

Redaktor
Dobrý deň, pán premiér, pán minister! Chcel by som sa opýtať: Včera ste vlastne prišli s tými opatreniami, s tými sociálnymi, dnes teda ponúkate riešenia v energetike. Chcel by som sa opýtať k tomu včerajšku. Tam ste spomínali miliardu na opatrenia pre deti(?) a pre ženy atď., čo získate z pohonných hmôt na tej DPH. Chcel by som sa opýtať: Tam je nadvýber údajne podľa ekonómov až 13 miliárd na tejto dani, kvôli euru stúpol až na túto sumu. Tak by som sa chcel opýtať...
Robert Fico, predseda vlády SR
To zase nejakí 16-roční analytici vám dali, z (?)bank, alebo odkadiaľ. My sme skúmali, pán redaktor, veď buďme trošku, myslím, objektívni, my sme skúmali nadvýber, pokiaľ ide o daň z pridanej hodnoty. Pokiaľ ide o daň z pridanej hodnoty, lebo spotrebná daň je fixná. Tá spotrebná daň..., to je jedno, že či je na benzínovej pumpe liter benzínu 40 alebo 44 korún, je fixná spotrebná daň na nejaké množstvo pohonných hmôt. V danom prípade všetky spotrebné dane zvyšovala predchádzajúca vláda. My sme sa spotrebných daní nedotkli. Tak nech sú páni z opozície ticho. Ak ich chceli znižovať, mali ich znižovať oni, a nemali ich zvyšovať. My hovoríme o DPH, že ak si naplánujeme na daný rok výber DPH, tak my sme nevedeli, že ceny pôjdu takto prudko hore, pokiaľ ide o ropu. A preto sme sa pýtali ministerstva financií, koľko ľudia zaplatili za benzín a naftu, alebo zaplatia, lebo sme v polroku, na DPH v roku 2008 viac, ako sme pôvodne predpokladali. Odpoveď je: 900 miliónov až jednu miliardu. Tieto peniaze chceme adresne..., včera navrhla Slovenská národná strana, aby som bol korektný, že odkiaľ tento projekt prišiel, že by sme mali okrem iného poskytnúť peniaze na výstavbu takýchto záchranných centier, na výstavbu domovov pre matky s deťmi, ktoré nemajú kde bývať, prípadne na ubytovacie kapacity, ak dôjde k nejakým katastrofám, povodniam, prípadne dôjde k nejakým požiarom. Toto je tá miliarda, ktorá sa týka DPH.

Redaktor
Ja by som ešte, ak môžem: Máte pravdu v tom, samozrejme, len tam ide o to, že tá koruna, ako posilnila, odkedy bývalá vláda zaviedla tú spotrebnú daň v tej výške, tak tie spotrebné dane už stúpli na tých 13 miliárd podľa prepočtov a...

Robert Fico, predseda vlády SR
Ale spotrebné dane sú spotrebné dane a DPH je DPH. Opakujem, spotrebná daň je fixná. Spotrebná daň nestúpa, jej objem, na základe toho, že je vyššia cena na čerpadle. Ja hovorím o DPH a v tom je principiálny rozdiel. A znovu..., nás neobťažujte so spotrebnými daňami. Obráťte sa na pána Mikloša. On ich trikrát zvyšoval za predchádzajúcej vlády.

Redaktor
Vy neuvažujete teda nad tým, že by ste boli iní a znížili tie dane?

Robert Fico, predseda vlády SR
O všetkom možno uvažujeme, pán redaktor, o všetkom možnom uvažujeme, ale my takisto uvažujeme o tom, že či máme možnosť sa správať aj ako vláda, ktorá chce v rámci princípu solidarity niečo urobiť, alebo sa budeme správať bezcitne na trhovom princípe – jeden prišiel – jeden odišiel. Ja takúto politiku v danej situácii odmietam.
Znižovanie spotrebných daní je vec, ktorú Európska únia odmieta, pretože je to prejav slabosti krajiny. Tým, že krajina zníži spotrebné dane, nič tým nevyrieši. O dva dni máte cenu na čerpadle na tej istej výške, ako by bola teraz. Jediný rozdiel je v tom, že štát príde o tri, štyri alebo o päť miliárd slovenských korún, a nič ste nevyriešili.

Redaktor
Ale v opozícii ste to navrhli, viackrát.

Robert Fico, predseda vlády SR
Ale pri 60 dolároch za barel. To je ten podstatný rozdiel. Pri 60 dolároch za barel. A na rozdiel od tejto opozície som ja predtým nebol vo vláde a trikrát som nezvyšoval spotrebné dane, ako to urobili oni. V tom je tá nedôveryhodnosť. Ako môže niekto prísť, kto trikrát zvýšil spotrebné dane do vesmírnych výšok, a teraz príde a bude nás poučovať, že my máme vraj zaviesť nižšiu spotrebnú daň. V tom je to farizejstvo, že pani Radičová príde a poučuje nás niečo o dôchodkoch. Prečo to, prekrista boha, neurobila, keď bola ministerka?! Aké má právo človek, ktorý bol osem rokov, tri roky alebo štyri roky v pozícii ministra, prísť ako opozičný poslanec a kritizovať novú vládu za veci, ktoré on neurobil, hoci ich mohol urobiť?! Veď sprivatizovali majetok za 300 miliárd korún. Prečo teda neurobili valorizáciu dôchodkov k 1. januáru, ja neviem, 2006 alebo 2005? Keď za 300 miliárd sprivatizovali majetok, a tak ho sprivatizovali, ako tu vidíte, že dnes stojíme pred témou, ako chrániť ľudí. Veď si to konečne povedzme, máme ľudí, ktorí majú rodinné domy, lebo si ich postavili pred rokom 1989, a tí ľudia často kúria v jednej miestnosti, žijú v jednej miestnosti, lebo nemajú peniaze, aby ten dom vykurovali. Ja viem, že pravičiari by povedali – „však nech predá dom a nech ide do jednoizbového bytu!“. Ale my to nehovoríme. My si myslíme, že tí ľudia majú právo... ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... vážne slovenskú opozíciu...? A prečo ju mám brať vážne? Za toto? Za toto mám brať vážne slovenskú opozíciu, čo vyviedla s elektrinou a s plynom? Pán Mikloš patrí do väzenia a niekde inde. Mám ich brať vážne, keď trikrát zvýšili spotrebnú daň na pohonné látky pri cenách 60 – 70 dolárov za barel? Dnes máte 143 dolárov za barel, a prídu tí istí, čo zvyšovali, že „znižujte!“. Prečo neznížili oni? Oni mali fantastický priestor na znižovanie. Veď 300 miliárd mali z privatizácie, o ďalších veciach ani nehovorím. My ideme cestou DPH, miliarda sa vráti ľuďom, adresne na konkrétne projekty, ktoré sme pomenovali. Dokonca je tam ešte návrh, ja sa s ním tiež vcelku stotožňujem, že či by sme časť tých peňazí nepoužili aj pre Štátny fond rozvoja bývania, ktorý potrebuje ešte pár korún navyše, lebo nie všetky žiadosti dokážeme uspokojiť, ktoré sú podané na výstavbu bytov, najmä tie štartovacie byty. Toto je naša filozofia a v nej budeme pokračovať.

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR
Agentúra Reuters

Redaktor, agentúra Reuters
Peter Laca, Reuters.
Chcem sa spýtať, aká je teda vaša predstava spravodlivého alebo primeraného nárastu cien elektrickej energie, resp. plynu na budúci rok, alebo resp. na ďalšie obdobie, a v porovnaní s tým, aké sú návrhy výrobcov elektrickej energie, SPP alebo distribučných spoločností. Ďakujem.

Robert Fico, predseda vlády SR
Nechcem hovoriť teraz o výsledku, pretože my nepoznáme niektoré vstupy monopolov, ktoré nám nechcú povedať. A práve rozhodnutie, že vo všeobecnom záujme sa musí zohľadňovať kúpyschopnosť obyvateľstva Slovenska, umožní dnes Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, aby sa na niektoré položky pozeral inak, ako sa pozeral doteraz. Ak si zoberiem, že cena elektriny je štvrtá alebo piata najvyššia v Európskej únii, vďaka predchádzajúcej vláde, opakujem ešte raz, kvôli tejto hlúpej privatizácii, no tak asi by bolo zle, keby som očakával akýkoľvek nárast elektrickej energie. Ale ja neviem, čo sa stane. Lebo prevláda taký názor, že ceny energií stanovuje vláda. Vláda nestanovuje ceny energií. Vláda ani nevstupuje do cenových rozhovorov. My vstupujeme len politicky. Ale pokiaľ ide už o odborný výpočet, to je vecou Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý je ustanovovaný úplne iným spôsobom. My vytvárame tlak a podmienky; v danom prípade sme išli cestou všeobecného hospodárskeho záujmu. Takisto nás zaujímajú niektoré čísla, ktoré sa dnes objavujú okolo SPP. Predsa nie je možné, aby na dodávkach plynu pre domácnosti urobili zisk (koľko?) 11 miliárd korún. Na dodávkach plynu pre slovenské domácnosti vykazujú zisk 11 miliárd. Viete čo to je? To je viac ako 20%-ná ziskovosť. Ako môže mať monopol typu SPP ziskovosť na domácnostiach viac ako 20 %? Toto sú veci, ktoré sú nepochopiteľné a na toto vážne rozhodnutie vo všeobecnom hospodárskom záujme dá... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. A my nemáme iné možnosti. To mám teraz naozaj súhlasiť s tým, že príde niekto, nechcem, aby to bolo konkrétne, že ten alebo onen, a povie „navrhujem 20%-né zvýšenie ceny, alebo navrhujem 28%-né zvýšenie ceny“. A prečo? Keď nepoznáme ani štruktúru vstupov, nevieme nič o nich, zisky im rástli, majú miliardové zisky, a ešte ľudia, ktorí sú na konci (tie tabuľky sme ukazovali), ešte by vyskočili viacej z hľadiska podielu svojich výdavkov v domácnostiach na ceny plynu alebo elektriny. Robíme, čo môžeme. A mňa ide niekedy tiež tak..., už sa tomu smejem, keď počúvam od niektorých opozičných politikov, že toto je vláda vysokých cien elektriny a plynu. No tak to snáď ako... Keby som to ja povedal, tak ma roztrháte, by ste zo mňa urobili idiota na prvých stránkach všetkých novín. A toto si vôbec nevšímate. Ako keby Slovensko bol ostrov a všade, v Maďarsku, v Poľsku, v Bulharsku, v Rumunsku, boli teraz cenové raje aj v potravinách aj v elektrine, aj v plyne a neviem kde. Veď niektoré krajiny majú 19%-nú infláciu. My stále tú infláciu ako-tak držíme. Takže máme takýto postoj k návrhom opozície, veľmi, veľmi s veľkým dešpektom sa musíme stavať k tomu, čo dnes slovenská opozícia hovorí.

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR
Je ešte nejaká otázka?
Denník Pravda, nech sa páči. Posledná otázka.

Redaktorka, denník Pravda
Jana Morháčová, Pravda.
Ja by som chcela poprosiť, keby ste mohli povedať: keď chcete, aby tá zdravá úroveň... alebo ten podiel výdavkov na energiu a na plyn klesol na nejakú úroveň, teda na akú konkrétne by mal z výdavkov klesnúť. A druhá otázka: zaujímalo by ma, že či vy predpokladáte, že ten regulačný úrad bude pre niektoré kategórie cenu znižovať.

Robert Fico, predseda vlády SR
To je zlá interpretácia. My chceme, aby, opakujem to, podnikateľské prostredie bolo normálne, aby aj podnikali s určitou mierou zisku. Tu ide o stabilitu tohto prostredia, aby sa nestalo, že dnes niekto príde s 28%-ným nárastom. Čiže ja budem považovať za obrovský úspech, ak sa budeme pohybovať v roku 2009 na tých istých cenových reláciách ako v roku 2008. Ja neviem, či to bude možné, ale my nič iné robiť nemôžeme, len to, čo momentálne robíme. Toto je krajné rozhodnutie, ktoré sme prijali. My nemáme žiadne páky, veď oni to všetko predali. Všetko dostali pod kontrolu.
A vás v tej Pravde asi štepia ráno proti Smeru a proti vláde, ja mám pocit. Keď idete do roboty, každý dostanete vakcínu. Veď to nie je normálne, čo vyvádzate v Pravde a Sme, to už sa jednoducho nedá ani čítať. Ja som trošku až prekvapený, ako ďaleko ste schopní zájsť v tej vašej neobjektivite. To je čosi nenormálne, to je čosi, čomu už ja prestávam definitívne rozumieť. A musel som takúto poznámku urobiť. Chodíte s krvou v očiach na tlačové konferencie a nič iné nerobíte, len za každú cenu túto vládu sa snažíte okydávať od rána do večera. Túto poznámku som musel povedať aj po dnešnom titulku, ktorý ste použili v Pravde.
Vaša milovaná pravicová vláda – čo urobila pre deti? Nič. Vaša milovaná pravicová vláda – čo urobila pre domácnosti? Nič, pokiaľ ide o energie. Vaša milovaná pravicová vláda – čo urobila pre dôchodcov? Neurobili nič. Ale to sú vaši liblingovia, my sme, samozrejme, vaši nepriatelia, takto nás vnímate. Ale, prosím vás, nedávajte si ráno tú vakcínu, keď idete do roboty. Správajte sa k nám objektívne. My sa snažíme tiež k vám správať absolútne objektívne.

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR
Ďakujeme za účasť.
Dovidenia.
x x x
prehrať video Prehrať video